Επιστροφή στην… κανονικότητα και ο βρετανός (γεννημένος στην Ιαπωνία) Καζούο Ισιγκούρο τιμήθηκε με το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματα του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθηση μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο»
Η περσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για την Σουηδική Ακαδημία λόγω της απόφασής της να τιμήσει τον διάσημο ροκ τραγουδιστή Μπομπ Ντίλαν με το βραβείο Νόμπελ Λοχοτεχνίας. Όχι ότι δεν το άξιζε, αλλά γιατί πολύ απλά ο αμερικανός τραγουδοποιός με την εν γένει στάση του προκάλεσε περισσότερα επικριτικά σχόλια απ ότι είχαμε συνηθίσει σε απονομές αυτών των βραβείων…
Φέτος; Έχουμε στην επιστροφή στην …κανονικότητα και την παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας, έστω και για τον συγκεκριμένο συγγραφέα μάλλον άργησε αυτή η τιμή…
Ο γεννημένος στην Ιαπωνία, Βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματα του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθηση μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).
Λίγο μετά τη βράβευσή του ο νομπελίστας συγγραφέας μίλησε στο BBC. «Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος». Επιστροφή στην κανονικότητα όπως καταλαβαίνεται… Και πρόσθεσε ότι το βραβείο Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για το καλό. «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή. Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ’ ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας».
Απομεινάρια μία ημέρας
Ο Καζούο Ισιγκούρο μόνο άγνωστος δεν είναι στο ευρύ κοινό… Γεννήθηκε μεν στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών βρέθηκε με την οικογένειά του στη Βρετανία.
Με το πρώτο του μυθιστόρημα A pale view of hills (1982) κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι. Το δεύτερο μυθιστόρημά του An artist of the floating world (1986) βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker.
Η καταξίωση όμως έρχεται στο τέλος της δεκαετίας, το 1989 με το The remains of the day («Τα απομεινάρια μιας μέρας») το οποίο όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker, αλλά του έδωσε την ώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα. Και λίγο αργότερα έγινε και κινηματογραφική ταινία. Με πρωταγωνιστή έναν μπάτλερ τον οποίο υποδύθηκε μοναδικά ο Άντονι Χόπκινς, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Άιβορι, που, κάνοντας απολογισμό της ζωής του, αποτιμά πτυχές της βρετανικής ιστορίας, όπως τις έζησε εκ του σύνεγγυς στην οικία του φιλοναζί αριστοκράτη, όπου εργαζόταν επί σειρά ετών.
Το επόμενο μυθιστόρημά του The unconsoled («Ο απαρηγόρητος») κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Το μυθιστόρημα When we were orphans («Τότε που ήμασταν ορφανοί») κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.
Αξίζει να σημειωθεί ότι:
– Από το 1901 έχουν δοθεί 110 Νόμπελ Λογοτεχνίας.
– Μέχρι σήμερα μόνο 14 γυναίκες έχουν τιμηθεί με το βραβείο.
– Τέσσερις (4) φορές το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει μοιραστεί σε δύο συγγραφείς.
– Ο μεγαλύτερης ηλικίας συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν η Ντόρις Λέσινγκ, το 2007, στα 88 της χρόνια.