Οι γάλλοι συνεχίζουν να εμπιστεύονται την Ελλάδα και δη την επένδυσή τους στη Μήλο για την εξαγωγή ορυκτών όπως ο περλίτης – Τα σχέδια τους έως το 2020 με τη δημιουργία ακόμη και Κέντρου Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για 100 πτυχιούχους σε ετήσια βάση
Ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας δίνει ο γαλλικός όμιλος Imerys ο οποίος λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μακρόν έδωσε το δικό του επενδυτικό παρόν, ανακοινώνοντας πως θα συνεχίσει να επενδύει περί τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως στη χώρα μας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ζιλ Μισέλ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους την Τετάρτη, «πλέον αισθανόμαστε ένα πιο φιλικό περιβάλλον απ’ ότι δύο χρόνια πριν».
Της Νίκη Παπαζόγλου (insider.gr)
Υπενθύμισε μάλιστα ότι «οι επενδύσεις του ομίλου στη χώρα έγιναν σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και η απόφασή μας αποτελούσε μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν χάσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία και στην ικανότητα των Ελλήνων να ξεπεράσουν την κρίση και να επιστρέψουν στην σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ακόμη περισσότερο σήμερα, έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα αφήνει τις δυσκολίες πίσω της και εξετάζουμε περαιτέρω βήματα για να ενισχύσουμε την παρουσία μας εδώ»
Επιπλέον προσέθεσε ότι «την αισιοδοξία μας αυτή μοιράζονται και άλλοι μετά και την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου Μακρόν».
Πέρα από τις επενδύσεις των 20 εκατ. ευρώ στα ορυχεία και τα εργοστάσια της Μήλου, όπου εξορύσσεται και παράγεται ο περλίτης και μπεντονίτης καθιστώντας τη χώρα μας τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως του πρώτου ορυκτού και εξαγωγέα του δεύτερου, η εταιρεία διερευνά και τη δημιουργία στη χώρα μας ενός Κέντρου Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών ένα Center of Excellence, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το οποίο θα μπορούσε να απασχολεί πάνω από 100 πτυχιούχους.
Για το λόγο αυτό μάλιστα στο σύντομο ταξίδι του στην Ελλάδα ο κ. Ζιλ Μισέλ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, κ. Παπαδημητρίου και με τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Σταθάκη.
Σύμφωνα με πηγές στη short list του ομίλου ως προς τη δημιουργία αυτού του Κέντρου, βρίσκεται εκτός από την Ελλάδα και η Πορτογαλία και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ η κατασκευή του και στελέχωσή του θα ολοκληρωθεί το 2018 για να ανοίξει τις πύλες του επισήμως το 2019. Για την υποψηφιότητα της Ελλάδας όπως ανέφερε ο κ. Μισέλ σημαντικό ρόλο έπαιξε η ποιότητα του εργατικού δυναμικού και τα προσόντα του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος ήδη απασχολεί 130 άτομα επιστημονικό προσωπικό στη χώρα μας..
Επίσης η Imerys διερευνά και τις ευκαιρίες απόκτησης κι άλλων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, την ώρα που η χώρα μας κερδίζει από τις εξαγωγές των βιομηχανικών ορυκτών περί τα 120 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα ετησίως ενώ τα έσοδα από τις δραστηριότητες της εδώ ανέρχονται σε 150 εκατ.
Η Imerys, ως ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς εξορυκτικούς κολοσσούς, ο οποίος έχει αναλάβει τέσσερα παγκοσμίως περιζήτητα ελληνικά ορυκτά μπεντονίτης, περλίτης, ανθρακικό ασβέστιο και βωξίτης έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε το 2014, με την ενσωμάτωση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στον Όμιλο και την είσοδο της οικογένειας Κυριακόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Imerys με ποσοστό 5%. Σήμερα, η Imerys Greece (πρώην S&B Greece) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως, αξιοποιώντας τους εξαιρετικής ποιότητας ορυκτούς πόρους και τα εργοστάσια επεξεργασίας που βρίσκονται στη Μήλο. Σχεδόν όλα τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται συνεισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία.
Τον Ιούλιο του 2017 εξαγόρασε την Kerneos, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των συνδετικών υλικών με βάση την αλουμίνα, με έσοδα 417 εκατ. δολάρια, εννέα βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δυο μεταλλευτικά κέντρα βωξίτη στην Ελλάδα ενώ διατηρεί και συμμετοχή στα Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδας Α.Ε. στην Καβάλα. Η Kerneos είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη, εξάγοντας σχεδόν το 45% της παραγωγής της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ελληνική βιομηχανία και ειδικότερα την εγχώρια μεταλλουργία αλουμινίου.
Ο γαλλικός όμιλος, ο οποίος παρέχει λειτουργικές λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε μια σειρά από τομείς, όπως η μεταποιητική βιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα και τα δομικά υλικά, παρουσιάζει κύκλο εργασιών 4,2 δισ. δολάρια. Απασχολεί πάνω από 18.000 εργαζόμενους και έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, με 270 μονάδες εξόρυξης – παραγωγής και 10 ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως αφού όπως τόνισε ο κ. Μισέλ, η ανάπτυξη του ομίλου βασίζεται επίσης στην έμφαση στην καινοτομία. Το 2016 ο Όμιλος δαπάνησε 70 εκ. € (ή 1,7% των πωλήσεων) σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Η συμμετοχή νέων προϊόντων στις πωλήσεις αυξήθηκε από 5,4% το 2011 σε 12,5% το 2016. Μόνο το 2016 η Imerys παρουσίασε 90 νέα προϊόντα.
Όσο για τα έσοδα του ομίλου πάνω από το 40% προέρχεται από την Ευρώπη, το 25% από τη Βόρεια Αμερική και ένα 27% από τις αναδυόμενες αγορές. Το ποσοστό του κύκλου εργασιών που αντιστοιχεί στην Ελλάδα ανέρχεται στο 3%.