Πόρους ανάλογα με έσοδα που φέρνουν στο Δημόσιο ζητούν τα νησιά ενόψει της επικείμενης κατάργησης, από 1ης Ιανουαρίου 2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου όπου εξακολουθεί να ισχύει. – Ποια είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος
Ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία κατανομής των κεντρικών πόρων στις Περιφέρειες στις χώρας, ζητά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με σκοπό την αποκατάσταση της ισονομίας που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τεράστια μεταρρύθμιση για τη χώρα. Η πρόταση, που ο περιφερειάρχης κατέθεσε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εδράζεται στην λογική ότι είναι δίκαιο και αυτονόητο, κάθε περιοχή της χώρας να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση το ποσοστό που συμμετέχει και στην συγκέντρωση των πόρων αυτών στα ταμεία του κράτους, επισημαίνοντας ότι “φορολογική εξίσωση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να μην συνεπάγεται, επιτέλους, και συμμετοχή των νησιών μας στους πόρους που τους κατανέμονται, σε ποσοστό ευθέως ανάλογο με το ποσοστό που συμμετέχουν και στα δημόσια έσοδα. Αυτό μόνο συνιστά ισότητα, αυτό μόνο αποδίδει δικαιοσύνη, αυτό μόνο κτίζει συμπαγή φορολογική συνείδηση, αυτό μόνο επιβραβεύει το αποτέλεσμα και την επιτυχία”.
Με δεδομένο ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, ακριβώς επειδή θεωρείται «πλούσια», χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης υπέστη την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ της, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή Περιφέρεια, ο κ. Χατζημάρκος τονίζει: “Δεν ζητάμε καμία χάρη. Δεν ζητάμε καμία εξαίρεση. Αυτό που ζητούμε είναι να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί. Αυτό που χρειαζόμαστε και που αντιστοιχεί στη δυσκολία των συνθηκών και στις απαιτήσεις που γεννούν οι αυξημένες ανάγκες. Από μια Πολιτεία που σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας από τον τουρισμό”, τόνισε.
Η πρόταση του περιφερειάρχη κατατίθεται ενόψει της επικείμενης κατάργησης, από 1ης Ιανουαρίου 2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου όπου εξακολουθεί να ισχύει. Επ’ αυτού, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζητά από την Κυβέρνηση να διεκδικήσει από τους θεσμούς τουλάχιστον την χρονική επέκταση της αναστολής κατάργησης, δεδομένου ότι οι συνθήκες που την επέβαλαν, συνεχίζουν να υφίστανται. Και να διαπραγματευτεί στη συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οριστική αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που διέπει τα νησιά μας.
Ο περιφερειάρχης αναδεικνύει το έλλειμμα της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τη νησιωτικότητα, σε βαθμό που να απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα των νησιών, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης των νησιών στην κοινή γνώμη της χώρας, ούτως ώστε να διαμορφωθεί το απαιτούμενο άλλοθι για την φοροεπιδρομή των τελευταίων χρόνων.
“Η νησιωτικότητα δεν είναι οι καλοκαιρινές εικόνες των lifestyle περιοδικών και ιστοσελίδων. Αυτός ο λαϊκισμός και αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ήταν που χρησιμοποιήθηκε χυδαία και από κόμματα και από δημοσιογράφους και από τους θεσμούς, για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να επιβάλλουν την καταστροφική τους πολιτική. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύθηκαν στη συνέχεια, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Ούτε ανακουφίζουν τις πληγές μας”, τονίζει και προσθέτει:
“Η νησιωτικότητα καταγράφεται ως αντικειμενική κατάσταση που απαιτεί, βάση της κοινής λογικής, να λαμβάνεται υπόψη κατά την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων πολιτικών. Η Συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, η εφαρμοζόμενη νησιωτική πολιτική από την Πολιτεία και τα μεγάλα λόγια της συμπαράστασης και της υποστήριξης, είναι κενά περιεχομένου και γι’ αυτό αποτελούν βαθύτατη προσβολή προς τους νησιώτες μας. Προς όλους εμάς. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος ούτε για την έκφραση συμπάθειας, ούτε για άλλα λόγια. Είτε θα υπάρξουν άμεσες δράσεις, είτε τα νησιά μας θα υποστούν τις δραματικές και αμετάκλητες επιπτώσεις μιας πολιτικής, που παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις, απειλεί τη βιωσιμότητά τους. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Αν τώρα δεν αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική, αν η Πολιτεία απλώς παρακολουθεί, ελπίζοντας πως με ένα μαγικό τρόπο θα αντέχουμε τα πάντα, τότε οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες και πολύ φοβάμαι, εθνικά καταστροφικές”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης του περιφερειάρχη:
“Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από την εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών μας.
Η μερική αναστολή εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος, σταματά.
Λες και το πρόβλημα λύθηκε.
Λες και οι δυσκολίες εξαλείφθηκαν και δεν επιδεινώνονται.
Λες και ζούμε σε άλλη χώρα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στα νησιά μας και στους ανθρώπους τους, που προσπαθούν με νύχια και δόντια να επιβιώσουν.
Κόντρα σε κάθε έννοια δικαιοσύνης, κάθε έννοιας ορθολογισμού, κάθε έννοιας ανθρωπισμού, κάθε έννοιας Εθνικού συμφέροντος, κάθε έννοιας Ευρωπαϊκού συμφέροντος και φυσικά, κατά παράβαση του Ελληνικού Συντάγματος.
Η Συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, η εφαρμοζόμενη νησιωτική πολιτική από την Πολιτεία και τα μεγάλα λόγια της συμπαράστασης και της υποστήριξης, είναι κενά περιεχομένου και γι’ αυτό αποτελούν βαθύτατη προσβολή προς τους νησιώτες μας. Προς όλους εμάς.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος ούτε για την έκφραση συμπάθειας, ούτε για άλλα λόγια.
Είτε θα υπάρξουν άμεσες δράσεις, είτε τα νησιά μας θα υποστούν τις δραματικές και αμετάκλητες επιπτώσεις μιας πολιτικής, που παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις, απειλεί τη βιωσιμότητά τους.
Η νησιωτικότητα και οι ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν δεν είναι ένα επικοινωνιακό εφεύρημα. Δεν είναι απλώς μια άλλη μεγαλόστομη έκφραση. Ούτε ένα πολιτικό σύνθημα.
Περιγράφεται από την κατάτμηση του χώρου, τα προβλήματα στις μεταφορές προσώπων και πραγμάτων (κόστος και απομόνωση τους χειμερινούς μήνες), το μικρό μέγεθος των νησιωτικών αγορών, την δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, την αδυναμία επιχειρηματικών συνεργασιών, την εποχικότητα της απασχόλησης, την έλλειψη βασικών υποδομών, τις επιπτώσεις του μικρού μεγέθους στις υποδομές, το χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας.
Καταγράφεται ως αντικειμενική κατάσταση που απαιτεί, βάση της κοινής λογικής, να λαμβάνεται υπόψη κατά την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων πολιτικών. Η νησιωτικότητα δεν είναι οι καλοκαιρινές εικόνες των lifestyle περιοδικών και ιστοσελίδων. Αυτός ο λαϊκισμός και αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ήταν που χρησιμοποιήθηκε χυδαία και από κόμματα και από δημοσιογράφους και από τους θεσμούς, για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να επιβάλλουν την καταστροφική τους πολιτική.
Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύθηκαν στη συνέχεια, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Ούτε ανακουφίζουν τις πληγές μας. Το ‘’έχετε δίκιο αλλά τι να κάνουμε’’ δεν είναι ούτε αρκετό ούτε ανεκτό.
Περιμέναμε και περιμένουμε από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο να διεκδικήσει, αλλά να πείσει με την αδιαπραγμάτευτη στάση του τους Θεσμούς για την προστασία της νησιωτικότητας, προασπίζοντας τη βιωσιμότητα των νησιών μας προς όφελος τόσο της πατρίδας μας, όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαστε οι ακρίτες της Ελλάδος και ταυτόχρονα, είμαστε οι ακρίτες της Ευρώπης. Υπερασπίζουμε, με τεράστιο βάρος, τα Εθνικά και τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα. Που πέρα από το κόστος της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, επωμιζόμαστε δυσανάλογα και το κόστος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Πάσχουμε σε όλα αυτά. Τα ζούμε όλα αυτά. Δεν τα βλέπουμε από τις τηλεοράσεις μας. Δεν τα σχολιάζουμε από τους καναπέδες μας.
Δεν εκφράζουμε ωραία λόγια. Κάνουμε πράξη την ανθρωπιά μας και την αγάπη μας για τα νησιά μας. Και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.
Γι’ αυτό, δεν ζητάμε καμία χάρη.
Δεν ζητάμε καμία εξαίρεση.
Αυτό που ζητούμε είναι να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί.
Αυτό που χρειαζόμαστε και που αντιστοιχεί στη δυσκολία των συνθηκών και στις απαιτήσεις που γεννούν οι αυξημένες ανάγκες. Από μια Πολιτεία που σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας από τον τουρισμό. Από αυτόν τον ευλογημένο τόπο που χρειάζεται εκείνη την υποστήριξη που θα του επιτρέψει να συνεχίζει να είναι ο αιμοδότης της Εθνικής οικονομίας. Γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί.
Από αυτούς τους ανθρώπους που την υπεράσπιση του Εθνικού συμφέροντος την έχουν κάνει τρόπο ζωής. Και όχι ευκαιριακό σύνθημα. Από αυτά τα νησιά και από αυτούς τους ανθρώπους, που διασώζουν το κύρος μιας Ευρώπης που στα λόγια θέλει να είναι φάρος πολιτισμού, δημοκρατίας, ισονομίας και ανθρωπισμού. Αλλά που στις πράξεις κτυπά σε τοίχη λαϊκισμού και υποκρισίας.
Η αύξηση του ΦΠΑ δεν στέκεται ούτε καν με όρους δημοσιονομικού αποτελέσματος. Γιατί ενώ τα δημοσιονομικά έσοδα αναμένεται να είναι μικρά, η ασφυκτική φοροεπιδρομή που εκδηλώνεται απειλεί να συνθλίψει τη ζωή εκείνων που ήδη δυσκολεύονται να τα φέρουν πέρα.
Ιδιαίτερα, στα μικρότερα νησιά και ιδιαίτερα για εκείνους που δεν ζουν από τον τουρισμό. Τα νησιά μας, επιτέλους, δεν έχουν όλα την δυναμική της οικονομίας της Μυκόνου η της Σαντορίνης. Αλλά και αυτά τα δύο νησιά είναι πηγή πλούτου για όλη την πατρίδα μας, είμαστε περήφανοι για αυτά και μας εκπλήσσει αρνητικά το πόσο διώκονται για αυτά που έχουν επιτύχει. Ας μην το ξεχνούν αυτό, όσοι αρνούνται να δουν ότι η επιτυχία σε αυτή την χώρα σπάνια μένει ατιμώρητη.
Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Αν τώρα δεν αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική, αν η Πολιτεία απλώς παρακολουθεί, ελπίζοντας πως με ένα μαγικό τρόπο θα αντέχουμε τα πάντα, τότε οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες και πολύ φοβάμαι, εθνικά καταστροφικές.
Χρειαζόμαστε άμεσα την εφαρμογή μιας συνεκτικής και ρεαλιστικής νησιωτικής πολιτικής, στη βάση ενός κοινά αποδεκτού Εθνικού σχεδίου, που θα λαμβάνει υπόψη την απασχόληση, την υγεία, την παιδεία, τη συγκράτηση πληθυσμού, τις μεταφορές, το περιβάλλον.
Εφαρμόζοντας επείγοντα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της Περιφερειακότητας και των προβλημάτων στις Μεταφορές και την πρόσβαση στις αγορές, την ενίσχυση της οικονομικής βάσης, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, την ενίσχυση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών.
Με αναλυτικό προσδιορισμό των στόχων, των δράσεων, του χρονοδιαγράμματος και του αναμενόμενου οφέλους που θα αποδώσουν οι συγκεκριμένες πολιτικές. Συγκεκριμένες και δεσμευτικές αποφάσεις.
Σε ότι, δε, αφορά το ΦΠΑ, ζητούμε από την Κυβέρνηση να ζητήσει από τους θεσμούς τουλάχιστον την χρονική επέκταση της αναστολής, δεδομένου ότι οι συνθήκες που την επέβαλαν, συνεχίζουν να υφίστανται. Και να διαπραγματευτεί στη συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οριστική αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που διέπει τα νησιά μας.
Οφείλει και η Ευρώπη να σεβαστεί τη νησιωτικότητα, αλλά και το αυξημένο βάρος του προσφυγικού ζητήματος που για λογαριασμό της δυσανάλογα και άδικα διαχειρίζεται η χώρα μας και τα νησιά μας. Να εφαρμόσει, επίσης, η Κυβέρνηση τις υποσχέσεις της για τη θεσμοθέτηση φορολογικών αντιμέτρων, προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την πολιτική της στο θέμα του ΦΠΑ, αλλά και από την αδυναμία της να εφαρμόσει πολιτικές ουσιαστικής στήριξης των νησιών μας.
Να μεριμνήσει και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια ορθής και ακριβούς ενημέρωσης, τόσο της ελληνικής κοινής γνώμης, όσο και της Ευρωπαϊκής, αλλά και των Ευρωπαϊκών θεσμών για τις πραγματικές οικονομικές, κοινωνικές, τεχνολογικές, γεωγραφικές, αλλά και γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά μας, προκειμένου να επανεκτιμηθούν με όρους δικαιοσύνης όχι μόνο οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, αλλά και να υιοθετηθούν όσες άλλες απαιτούνται για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.
Τι πρέπει εμείς να κάνουμε; Να απαντήσουμε μεθοδικά και πειστικά, να επικοινωνήσουμε την αλήθεια μας, αφού μάθαμε και διαπιστώσαμε στα χρόνια που προηγήθηκαν και στα οποία τα νησιά μας δέχθηκαν πολύ μεγάλη δυσφήμιση, ότι ήμασταν μόνοι. Η κοινή γνώμη της χώρας μας δεν ήταν φιλική. Είναι δική μας υποχρέωση να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα και αυτό να το κάνουμε ατομικά και συλλογικά σε κάθε ευκαιρία. Σε συλλογικό επίπεδο, με σχέδιο και διάρκεια. Ναι, είναι υποχρέωση της Περιφέρειάς μας να παρουσιάσει με κάθε τρόπο την πραγματική ζωή του μέσου νησιώτη. Τις ανάγκες του, τις ελλείψεις του, τις αγωνίες του, τους κινδύνους του.
Από την χώρα μας, ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε την αποκατάσταση της ισονομίας που αποτυπώνεται και εμπεδώνεται μόνον με την αλλαγή στην φιλοσοφία της κατανομής των πόρων ανά περιοχή. Τεράστια μεταρρύθμιση για την πατρίδα μας.
Η κάθε περιοχή να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση το ποσοστό που συμμετέχει και στην συγκέντρωση τους. Τόσο απλό, τόσο δίκαιο, τόσο αυτονόητο.
Ξέρει όμως αυτή η χώρα με τι ποσοστό συμμετέχει η κάθε Περιφέρεια της στα έσοδα της;
Όχι. Δεν ξέρει. Το πόσο απλό είναι σε τεχνικό επίπεδο να αποτυπωθεί αυτό και να αποκτηθεί αυτή η πολύτιμη γνώση, το συζητήσαμε και το εξηγήσαμε στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας που είχαμε μαζί του στα γραφεία μας στη Ρόδο. Φορολογική εξίσωση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να μην συνεπάγεται επιτέλους και συμμετοχή των νησιών μας στους πόρους που τους κατανέμονται σε ποσοστό ευθέως ανάλογο με το ποσοστό που συμμετέχουν και στα δημόσια έσοδα. Αυτό μόνο συνιστά ισότητα, αυτό μόνο αποδίδει δικαιοσύνη, αυτό μόνο κτίζει συμπαγή φορολογική συνείδηση, αυτό μόνο επιβραβεύει το αποτέλεσμα και την επιτυχία.
Η απόγνωσή μας είναι πραγματική.
Κι από λόγια παρηγοριάς χορτάσαμε. Επαναλαμβάνω.
Είμαστε στο σημείο μηδέν.
Χωρίς άμεσα μέτρα ανακούφισης και υποστήριξης, οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες και η οικονομική κρίση θα γίνει Εθνική κρίση”.