Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΗ Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας (μαζί με...

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας (μαζί με το Μπαγκλαντές)

|

27 ολόκληρες θέσεις κάτω η Ελλάδα στον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας…

Πάνω από 25 θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας φτάνοντας στην 116η θέση σε σχέση με την 89η που καταλάμβανε πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την «Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου» του Ινστιτούτου Fraser η οποία πραγματοποείται μεταξύ 159 χωρών. 

Η πτωτική της αυτή πορεία την κατατάσσει στη λίστα με τις χώρες που από το 2000 έως το 2015 κατέγραψαν ελεύθερη πτώση. Παρόμοια πτωτική πορεία παρουσίασαν η Αργεντινή, η Βολιβία, η Ισλανδία και Βενεζουέλα ενώ αντιθέτως «σκαρφάλωσαν» περισσότερο ήταν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ρουάντα, η Αλβανία και η Κύπρος.

Η παγκόσμια ελευθερία βυθίστηκε αφού παρέμεινε σταθερή για μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.

Στις ενδέκατη θέση ισοψηφούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς ενώ παρόλο που οι Η.Π.Α. ανέβηκαν από την 16η θέση που είχαν πέρυσι, σε σχέση με το 2000, όπου καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση σημειώνουν πτωτική πορεία. Ο Καναδάς έφτασε στην πέμπτη θέση πέρυσι.

Οι 10 πιο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι:

Χονγκ Κονγκ
Σιγκαπούρη
Νέα Ζηλανδία
Ελβετία
Ιρλανδία
Ηνωμένο Βασίλειο
Μαυρίκιος
Γεωργία
Αυστραλία
Εσθονία

Οι 10 λιγότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι:

Βενεζουέλα
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Δημοκρατία του Κονγκό
Αλγερία
Αργεντίνη
Λιβύη
Συρία
Μυανμάρ
Τσαντ
Ιράν

 

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται: η Λιθουανία (13η θέση), η Δανία (15η θέση), η Λετονία και η Φινλανδία (17η θέση), η Ολλανδία (19η θέση), η Ρουμανία (20η θέση), η Μάλτα (21η θέση), η Γερμανία (23η θέση), η Αυστρία (26η θέση), τη Σουηδία (37η θέση), την Αλβανία (32η θέση), την Πορτογαλία (34η θέση), την Ισπανία (36η θέση), την Τσεχική Δημοκρατία (42η θέση), το Βέλγιο (43η θέση) 52), η Βουλγαρία (48η θέση), η Πολωνία (51η θέση), η Γαλλία (52η θέση), η Σλοβακία (53η θέση), η Ουγγαρία και η Ιταλία (54η θέση), η Ισλανδία (62η θέση), τα Σκόπια (67η θέση), η Κροατία (72η θέση), η Σλοβενία (73η θέση), η Σερβία (86η θέση) και η Βοσνία Ερζεγοβίνη (100η θέση).

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται: η Λιθουανία (13η θέση), η Δανία (15η θέση), η Λετονία και η Φινλανδία (17η θέση), η Ολλανδία (19η θέση), η Ρουμανία (20η θέση), η Μάλτα (21η θέση), η Γερμανία (23η θέση), η Αυστρία (26η θέση), τη Σουηδία (37η θέση), την Αλβανία (32η θέση), την Πορτογαλία (34η θέση), την Ισπανία (36η θέση), την Τσεχική Δημοκρατία (42η θέση), το Βέλγιο (43η θέση) 52), η Βουλγαρία (48η θέση), η Πολωνία (51η θέση), η Γαλλία (52η θέση), η Σλοβακία (53η θέση), η Ουγγαρία και η Ιταλία (54η θέση), η Ισλανδία (62η θέση), τα Σκόπια (67η θέση), η Κροατία (72η θέση), η Σλοβενία (73η θέση), η Σερβία (86η θέση) και η Βοσνία Ερζεγοβίνη (100η θέση).

Η περίπτωση της Ελλάδας

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – “Μάρκος Δραγούμης” (ΚΕΦίΜ) παρουσίασε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε σχέση με τον περσινό δείκτη η Ελλάδα υποχώρησε 27 θέσεις, με εμφανείς τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων του 2015. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117) σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2015 σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρσι μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία – δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).

Το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.

 Τελευταία ανάμεσα στις 159 χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα. Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Σημαντικές έρευνες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Το ΚΕΦίΜ παρουσίασε για 2η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δανακός Νάξου: Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη ξαναγεννήθηκε – Οκτώ χρόνια υπομονής, πίστης και προσφοράς

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του κοιμητηριακού ναού στον Δανακό, ένα ανεικονικό βυζαντινό μνημείο που αποκαταστάθηκε με σεβασμό στην Ιστορία και την Πίστη

Πάρος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η λειτουργία του τμήματος Chef της ΣΑΕΚ Σύρου

Μεγάλη προσπάθεια, σημαντικές συνεργασίες και τοπική επιμονή οδήγησαν στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαγγελματικής κατάρτισης στην Πάρο – Ο Δήμος αιτείται τη συνέχιση λειτουργίας του τμήματος

Kαλοκαιρινή Σχολή Ιστιοπλοΐας για παιδιά στη Νάξο – Δίπλα στην Πορτάρα, με άνεμο και φαντασία

Για 16η χρονιά το Naxos Water Sports προσκαλεί παιδιά 7–14 ετών σε ένα μαγικό ταξίδι ιστιοπλοΐας στο Βίντσι – Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έτοιμος για νέες μάχες στη National League 2! (πρόγραμμα αγώνων)

Με βλέμμα στην κορυφή, ο Πανναξιακός ΑΟΚ ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου τη φετινή του πορεία στον 3ο όμιλο της National League 2, απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους και με αφοσιωμένο κοινό στο πλευρό του.

Καύσωνας και εργασία: Υποχρεωτική παύση χειρωνακτικών εργασιών την Τετάρτη 23 Ιουλίου

Έκτακτα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων – Υποχρεωτική διακοπή εξωτερικών εργασιών 11:00-18:00

Με το βλέμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη: Διήμερη περιοδεία σε Σίκινο, Φολέγανδρο και Ανάφη για το μέλλον του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και εκπρόσωποι των Κυκλάδων προωθούν τη λειτουργία DMMO – Στο πλευρό τους η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Φαγητό, πρόταση ημέρας: Φασολάκια αλλιώς: με κολοκυθάκια, ούζο και… κρόκο Κοζάνης

Το κλασικό λαδερό γίνεται αριστούργημα με πινελιές Νένας Ισμυρνόγλου, αρωματική τόλμη και καλοκαιρινή καρδιά.

Σχέδιο «συγχώνευση»: Η Ελλάδα επανασχεδιάζει τη διαχείριση του νερού εν μέσω ξηρασίας

Μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας και των συνεχών καυσώνων, η χώρα ετοιμάζει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στον τομέα ύδρευσης εδώ και δεκαετίες – Τρεις υπερ-φορείς διαχείρισης, νέο ταμείο έργων και νέα στρατηγική.

Κυκλάδες: Δημοπρατούνται προσεχώς οι νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε Σύρο, Μύκονο και Πάρο

Ένα έργο-ορόσημο για τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας – Με προϋπολογισμό 194,92 εκατ. ευρώ, κλείνει ο κύκλος των «σκληρών» υποδομών διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο

Οζι Όσμπορν 1948–2025: Ο Πρίγκιπας του Σκότους έσβησε… με τα φώτα στραμμένα πάνω του

Αποχαιρετισμός σε μια από τις πιο ακραίες, αγαπημένες και ειλικρινείς μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής – Ο Όζι Όσμπορν έφυγε στα 76 του, όπως έζησε: μέσα στο θρύλο.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή