Συμπληρώνονται φέτος δεκαπέντε (15) χρόνια γόνιμης δράσης και δημιουργικής παρουσίας, στη διάρκεια των οποίων οι “Μουσικές Συναντήσεις” έχουν καταξιωθεί -σε ετήσια βάση- ως άκρως επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός πανελλαδικής εμβέλειας.
Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και δη το διήμερο 3 – 4 Οκτωβρίου ανήκει στη μουσική. Και δη στην Μουσική Συνάντηση ΛαΪκών Πνευστών Αιγαίου που φέτος συμπληρώνει δεκαπέντε χρόνια, αλλά δύο με την οπτική που το βλέπουμε από πέρυσι στην Ικαρία. Και η έδρα; Στην Πάρο. Η φετινή Συνάντηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία των μουσικών λαϊκών πνευστών των Κυκλάδων, στην οποία με το δικό του τρόπο συμβάλλει το Κέντρο Μελέτης Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης, ανέκαθεν πολύτιμος αρωγός του όλου εγχειρήματος. Παρά τις αλλεπάλληλες αντιξοότητες που έπληξαν και τη φετινή διοργάνωση, θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 100 μουσικοί από 11 νησιά του Αιγαίου: Άνδρος, Αντίπαρος, Κέα, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος, Ικαρία. Επίσης θα συμμετάσχουν νεότευκτοι οργανοπαίκτες από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα (γκάιντες). Την πολυπληθή ομήγυρη πλαισιώνουν -ως επιστημονικοτεχνική υποστήριξη- εθνομουσικολόγοι, φοιτητές και τεχνικοί που παρακολουθούν και καταγράφουν τις Συναντήσεις.
Να σημειώσουμε εδώ ότι πέρυσι στην Ικαρία, συμμετείχαν 150 μουσικοί από 14 νησιά του Αιγαίου: τις Κυκλάδες (Άνδρος, Αντίπαρος, Κέα, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος), τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Λέρος) και από το Ανατολικό Αιγαίο (Σάμος, Ικαρία). Και να σημειώσουμε ότι την πολυπληθή παρέα όπου πρωταγωνίστησαν οι μεγάλες μορφές των βετεράνων Μυκονιατών Κουκά, Μπαμπέλη και Καντενάσου, των Ναξιωτών Ψαροστέφανου και όπου έλαμψε η αποκαλυπτική παρουσία της μικρής Κατερίνας Γρατσία, συμπλήρωσαν νέοι μουσικοί από την Αθήνα, μαζί με τους μουσικολόγους, τους φοιτητές και τους τεχνικούς που παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις Συναντήσεις, με την πολύπλευρη συμβολή του Σωματείου Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (το οποίο συμμετέχει στη διοργάνωση ήδη από την 1η Συνάντηση του 2002) και την επιστημονική υποστήριξη του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε καταγραφή της Συνάντησης από την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Το Αλάτι της Γης».
Κίνημα τσαμπούνας
Βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η τσαμπούνα, που ξεκίνησε από το …πουθενά πριν 15 χρόνια, χάρη στην αδιάκοπη, επίμονη και συστηματική δουλειά του Τάσου Αναστασίου, από την Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου που έδωσε μία απίστευτη ώθηση στο όργανο. Πόσοι και πόσοι κτηνοτρόφοι δεν βγάλαν από τα μπαούλα τους διπλωμένες τσαμπούνες και άρχισαν να παίζουν τους λησμονησμένους σκοπούς του τόπου τους; Πόσοι και πόσοι δεν ταξίδευσαν στις συναντήσεις αυτές και δεν γνώρισαν άλλους συνάδελφους και είδαν με μεγάλη έκπληξη να παίζουν ίδια κομμάτια με άλλους σκοπούς και ρυθμούς; Απαξάπαντες όμως με το ίδιο μεράκι και καϋμό. Να ξαναζωντανέψουν οι μουσικές της τσαμπούνας. Και πόσοι πιτσιρικάδες άρχισαν να νιώθουν περήφανα για το «ζώο» που βαστούσαν στα χέρια τους; Και πέρυσι μέσα από την ιστοσελίδα του Γιώργου Πιττά (www.greekgastronomyguide.gr) διαβάσαμε απόψεις μουσικών.. «Τόσα χρόνια δεν γνωρίζαμε τα άλλα Kυκλαδονήσια. Τώρα τα γνωρίσαμε, τώρα που μάθαμε και αγαπήσαμε τους σκοπούς, τα τραγούδια και τους ανθρώπους της. Με την τσαμπούνα γινήκαμε όλοι μια οικογένεια και περιμένουμε πώς και πώς τις συναντήσεις αυτές για να ξαναβρεθούμε πάλι όλοι μαζί». Και ο Ναξιώτης Ψαροστέφανος από το Φιλώτι συμπληρώνει στο ίδιο πνεύμα με το κοτσάκι του (αυτοσχέδια μαντινάδα):
«με τη τζαμπούνα και το τουμπί,
οι Κυκλάδες πάλι βρεθήκανε μαζί»
Λεύκες με παράδοση
Όπως είναι γνωστό, οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών ξεκίνησαν το 2002, με πρωτοβουλία της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αρχικά σε κυκλαδικό επίπεδο. Η διοργάνωση συνεχίστηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας πλέον αποκτήσει παναιγαιακό χαρακτήρα. Έτσι, συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια γόνιμης δράσης και δημιουργικής παρουσίας, στη διάρκεια των οποίων οι “Μουσικές Συναντήσεις” έχουν καταξιωθεί -σε ετήσια βάση- ως άκρως επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός πανελλαδικής εμβέλειας.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την εμπειρία των «Μουσικών Συναντήσεων» συγκροτούνται ήδη με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πρότυπα μουσικά αρχεία στα μεγαλύτερα νησιά, με ανάλογη προοπτική και για τα υπόλοιπα. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα συνοδεύονται από καινοτόμες κινηματογραφικές δημιουργίες (ντοκιμαντέρ), όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές, αθέατες μέχρι τώρα όψεις του αιγαιακού μουσικού πλούτου.
Επίκεντρο της Συνάντησης θα είναι οι Λεύκες της Πάρου, χωριό με μεγάλη παράδοση στα λαϊκά πνευστά. Τα δρώμενα της Συνάντησης θα εξελίσσονται αυθόρμητα με τη μορφή γλεντιού στις πλατείες και τα σοκάκια του χωριού, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά ντόπιοι και ξένοι.
Η δράση υποστηρίζεται επίσης από την Κοινωνική Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκών «Μ.Ε.Ε.Α.Σ. Υρία» και την Τοπική Κοινότητα Λευκών.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή των ακτοπλοϊκών εταιρειών Hellenic Seaways και Blue Star Ferries, οι οποίες παρέχουν έκπτωση 50% στις τιμές των εισιτηρίων των συμμετεχόντων στη διοργάνωση….