Μπορεί στην Σαουδική Αραβία να πανηγυρίζουν για την βασιλική απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν (από το 2018) αλλά παραμένουν ακόμη αρκετές ακόμη κατακτήσεις μέχρι να θεωρηθούν ισότιμα μέλη με τους άνδρες στην κοινωνία της χώρας
Όταν πριν από μερικές ημέρες, ο βασιλιάς Σαλμάν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο οι γυναίκες μπορούν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης στη Σαουδική Αραβία, οι σαμπάνιες άνοιξαν… Κι αυτό γιατί έως σήμερα η χώρα της Αραβικής χερσονήσου είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο, όπου απαγορεύονταν έως σήμερα η οδήγηση… Μάλιστα, η σχετική είδηση ήρθε ύστερα από μία ακόμη απόφαση να επιτραπεί το προσεχές Σαββατοκύριακο η είσοδος στις γυναίκες να μπουν στο γήπεδο με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής…
Σχετικό με την άδεια … οδήγησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA), αναμένεται εντός 30 ημερών η σύσταση υπουργικού σώματος για την παροχή συμβουλών και στη συνέχεια η εφαρμογή του έως τον Ιούνιο του 2018. Και για να δείτε την σημασία της απόφασής αυτής, οι Αμερικανοί με το καλησπέρα, «καλωσόρισαν» την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χώρα».
Όμως, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τις γυναίκες στην Σαουδική Αραβία… Μην ξεχνάμε ότι για χρόνια οι ακτιβίστριες πάλευαν για το δικαίωμα να κάνουν ποδήλατο, μόλις το 2015 απέκτησαν το δικαίωμα «του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι», αλλά η δημόσια συμπεριφορά τους ακόμα τίθεται υπό τον έλεγχο των ανδρών και αρκετά ακόμη δικαιώματα χρειάζονται την έγκριση του συζύγου ή πατέρα ή και κηδεμόνα.
Να μερικά από αυτά.
Να πάρουν κοινωνικές αποφάσεις χωρίς αντρική συγκατάθεση
Δεν μπορούν να παντρευτούν, να πάρουν διαζύγιο, να ταξιδέψουν, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να επιλέξουν θέση εργασίας χωρίς εγκεκριμένη αντρική συγκατάθεση, είτε του πατέρα, είτε του συζύγου, είτε του αδερφού, είτε ενός άντρα συγγενή αν οι προηγούμενοι εκλείπουν.
Να κοινωνικοποιηθούν με άντρες
Η πλειονότητα των δημόσιων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου των δημόσιων υπηρεσιών, των τραπεζών και των πανεπιστημίων, έχουν ξεχωριστές εισόδους για τα δύο φύλα. Επιπλέον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρκα, τα εστιατόρια, οι παραλίες, οι πισίνες και οι χώροι διασκέδασης είναι επίσης χωρισμένα σε διαφορετικούς χώρους για τα δύο φύλα. Η παράνομη «μίξη» οδηγεί σε ποινικές διώξεις, με τις νομικές συνέπειες να είναι σαφώς πιο δριμείς για τις γυναίκες φυσικά.
Να εμφανιστούν δημοσίως χωρίς αμπάγια
Η αμπάγια είναι το χαρακτηριστικό μακρύ, μαύρο ένδυμα τους, το οποίο -υποτίθεται ότι- προωθεί και προστατεύει τη γυναικεία σεμνότητα.
Να αγωνιστούν σε αθλήματα
Η Σαουδική Αραβία έστειλε για πρώτη φορά γυναίκες αθλήτριες σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012, στο Λονδίνο (ο κλήρος τις χαρακτήρισε ως «πόρνες»). Οι γυναίκες βέβαια, συνοδεύοντας από άντρες και είχαν το κεφάλι τους καλυμμένο.
Να ανοίξουν δική τους επιχείρηση με εκείνες ως βασικό ιδιοκτήτη
Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μάρτυρες άντρες που να μπορούν να πιστοποιήσουν το ήθος της (!) προκειμένου να μπορέσει να πάρει δάνειο ή άδεια.
Να πάρουν την κηδεμονία των παιδιών τους μετά το διαζύγιο
Για την ακρίβεια, άπαξ και το αγόρι συμπληρώσει το 7ο έτος της ηλικίας του και το κορίτσι, τα 9ο, δεν έχει δικαίωμα να τα μεγαλώνει άλλο.
Να δικαστούν ισότιμα με έναν άντρα
Στο σαουδαραβικό νομοθετικό σύστημα, οι καταθέσεις των γυναικών δεν έχουν την ίδια δύναμη και αξιοπιστία με τις αντρικές.
Να έχουν ίσο δικαίωμα στην κληρονομία
Σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, οι κόρες δικαιούνται τα μισά από αυτά που δικαιούνται οι γιοι μετά το θάνατο ενός γονιού.
Σύμφωνα με στοιχεία από το cnn.com