Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΣύρος: Την Πέμπτη κρίνεται η έδρα της Πολυτεχνικής σχολής

Σύρος: Την Πέμπτη κρίνεται η έδρα της Πολυτεχνικής σχολής

|

Σύσκεψη των φορέων της Σύρου, με τη συμμετοχή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Στέφανου Γκρίτζαλη. Ομόφωνη η απόφαση στήριξης του Τμήματος της Σύρου.

Με το βλέμμα στραμμένο στην σύσκεψη των Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με θέμα τον καθορισμό της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο της Σύρου, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Στέφανου Γκρίτζαλη.

Οι φορείς του νησιού, εξέφρασαν την ομόφωνη στήριξή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικά στο Τμήμα που λειτουργεί στη Σύρο, με κεντρικό δεδομένο τις στεγαστικές ανάγκες, όσο και το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξής του.

Στη συνάντηση των φορέων εκτός από τον Δήμαρχο, Γ. Μαραγκό και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Δούναβη, συμμετείχαν οι τοπικοί βουλευτές, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Ερμούπολης, οι εκπρόσωποι του συνόλου των Δημοτικών Παρατάξεων, της Φοιτητικής κοινότητας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης.

Επίσης, στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε λόγω της συνάντησης που είχε με τους Αμερικανούς Ακόλουθους που βρίσκονται στη Σύρο.

 «Κοινή η βούληση για στήριξη του Πανεπιστημίου»

Την έναρξη της συνάντησης έκανε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των στεγαστικών αναγκών του Τμήματος της Σύρου και στις παραχωρήσεις κτηριακών υποδομών εκ μέρους του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία είναι αναγκαία παρά ποτέ να έρθει στη Σύρο.

Στο ίδιο μήκος κλίματος, δηλαδή στην βούληση που υπάρχει για τη στήριξη του Πανεπιστημίου, ήταν και οι τοποθετήσεις και των άλλων φορέων του νησιού, οι οποίοι έθεσαν επίσης και το θέμα της παραχώρησης έκτασης του στρατοπέδου για την ομαλή στέγαση των αναγκών του Τμήματος, καθώς και για την μετέπειτα στέγαση και άλλων Τμημάτων που θα μπορεί να διεκδικήσει, με το δεδομένο ότι η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής θα είναι στη Σύρο.

Πάνω στο ίδιο θέμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι επισήμαναν ότι η Σύρος έχει όλα τα εχέγγυα να διεκδικήσει την έδρα, προτρέποντας τον Πρύτανη να «κάνει ότι μπορεί» προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κληθείς να απαντήσει για το αποτέλεσμα της Συγκλήτου, αλλά και για τη θέση που θα κρατήσει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο κ. Γκρίτζαλης, απάντησε μεταξύ άλλων, ότι η Σύρος το μόνο που πρέπει να επιδιώξει είναι να μη μειωθεί η ένταση στήριξης του Πανεπιστημίου, από την πλευρά της κοινωνίας, καθώς επίσης ότι ο φόβος δεν είναι να κλείσει το Τμήμα της Σύρου, φόβος είναι να μείνει μαραζωμένο. Σημείωσε δε ότι η Σύγκλητος θα πάρει μία «σοφή απόφαση».

Κατά τα λοιπά ο Πρύτανης εξήρε το σημαντικό, αλλά και δύσκολο έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε όλα τα νησιά, αλλά και στην πολύτιμη συμβολή της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φορέων, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του.

 «Μέγιστο ζητούμενο η έδρα»

Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης εξέφρασε την πικρία του για τη στάση που κράτησε το υπουργείο Παιδείας με το θέμα της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και για τη στάση ορισμένων φορέων, οι οποίοι, όπως είπε, πραγματοποιούν συναντήσει επικοινωνιακού χαρακτήρα, δηλώνοντας ότι άλλο είναι το ζητούμενο.

Κάλεσε δε τον Πρύτανη να δεσμευτεί για την απόφαση της Συγκλήτου την ερχόμενη Πέμπτη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το μέγα θέμα, καταθέτοντας στη συνέχεια και ένα σχέδιο ψηφίσματος προς του φορείς.

Ψήφισμα

 «Θεωρώντας ότι η ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής μονάδας που λειτουργεί στο νησί μας, συμβάλλει και στην κοινωνική και επιστημονική ανάπτυξη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία, προσηλωμένοι στην επίτευξη του κοινού στόχου για τη δημιουργία μόνιμων και ενιαίων πανεπιστημιακών κτιριακών υποδομών και σε συνέχεια του από 4 Ιουλίου 2017 υπομνήματός μας, διατρανώνουμε την πρόθεσή μας για την άμεση έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης τμήματος της έκτασης του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η ίδρυση και η λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης και Συστημάτων Αιγαίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα τελευταία 17 χρόνια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις για την κοινωνία της Σύρου.

Η ανάπτυξη του Τμήματος και η καταξίωσή του στο πλαίσιο της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτελεί διαρκή και απαρέγκλιτο στόχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ύπαρξη ολοκληρωμένης και μόνιμης κτιριακής υποδομής.

Καλούμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ να ικανοποιήσουν ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που με διάφορα προσχήματα παραπέμφθηκε στις καλένδες και να προχωρήσουν άμεσα στην παραχώρηση μέρους από τη συνολική έκταση των 127.000 τ.μ. του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι η Σύρος, με ένα Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αγωνίζεται χρόνια τώρα να επεκτείνει την πανεπιστημιακή κοινότητα με την ίδρυση και λειτουργία και άλλων σχολών δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μόνιμης και λειτουργικά άρτιας και ολοκληρωμένης εγκατάστασης του Πανεπιστημίου στη Σύρο.

Ως εκ τούτου, κάθε ατεκμηρίωτη και αδικαιολόγητη ενέργεια εναντίον της θέλησης της τοπικής κοινωνίας του νησιού, εκλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται ως ενέργεια ενάντια στην παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία μας. Εν τέλει, ενάντια στη Σύρο».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.