Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΣύρος: Την Πέμπτη κρίνεται η έδρα της Πολυτεχνικής σχολής

Σύρος: Την Πέμπτη κρίνεται η έδρα της Πολυτεχνικής σχολής

|

Σύσκεψη των φορέων της Σύρου, με τη συμμετοχή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Στέφανου Γκρίτζαλη. Ομόφωνη η απόφαση στήριξης του Τμήματος της Σύρου.

Με το βλέμμα στραμμένο στην σύσκεψη των Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με θέμα τον καθορισμό της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο της Σύρου, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Στέφανου Γκρίτζαλη.

Οι φορείς του νησιού, εξέφρασαν την ομόφωνη στήριξή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικά στο Τμήμα που λειτουργεί στη Σύρο, με κεντρικό δεδομένο τις στεγαστικές ανάγκες, όσο και το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξής του.

Στη συνάντηση των φορέων εκτός από τον Δήμαρχο, Γ. Μαραγκό και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Δούναβη, συμμετείχαν οι τοπικοί βουλευτές, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Ερμούπολης, οι εκπρόσωποι του συνόλου των Δημοτικών Παρατάξεων, της Φοιτητικής κοινότητας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης.

Επίσης, στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε λόγω της συνάντησης που είχε με τους Αμερικανούς Ακόλουθους που βρίσκονται στη Σύρο.

 «Κοινή η βούληση για στήριξη του Πανεπιστημίου»

Την έναρξη της συνάντησης έκανε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των στεγαστικών αναγκών του Τμήματος της Σύρου και στις παραχωρήσεις κτηριακών υποδομών εκ μέρους του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία είναι αναγκαία παρά ποτέ να έρθει στη Σύρο.

Στο ίδιο μήκος κλίματος, δηλαδή στην βούληση που υπάρχει για τη στήριξη του Πανεπιστημίου, ήταν και οι τοποθετήσεις και των άλλων φορέων του νησιού, οι οποίοι έθεσαν επίσης και το θέμα της παραχώρησης έκτασης του στρατοπέδου για την ομαλή στέγαση των αναγκών του Τμήματος, καθώς και για την μετέπειτα στέγαση και άλλων Τμημάτων που θα μπορεί να διεκδικήσει, με το δεδομένο ότι η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής θα είναι στη Σύρο.

Πάνω στο ίδιο θέμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι επισήμαναν ότι η Σύρος έχει όλα τα εχέγγυα να διεκδικήσει την έδρα, προτρέποντας τον Πρύτανη να «κάνει ότι μπορεί» προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κληθείς να απαντήσει για το αποτέλεσμα της Συγκλήτου, αλλά και για τη θέση που θα κρατήσει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο κ. Γκρίτζαλης, απάντησε μεταξύ άλλων, ότι η Σύρος το μόνο που πρέπει να επιδιώξει είναι να μη μειωθεί η ένταση στήριξης του Πανεπιστημίου, από την πλευρά της κοινωνίας, καθώς επίσης ότι ο φόβος δεν είναι να κλείσει το Τμήμα της Σύρου, φόβος είναι να μείνει μαραζωμένο. Σημείωσε δε ότι η Σύγκλητος θα πάρει μία «σοφή απόφαση».

Κατά τα λοιπά ο Πρύτανης εξήρε το σημαντικό, αλλά και δύσκολο έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε όλα τα νησιά, αλλά και στην πολύτιμη συμβολή της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φορέων, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του.

 «Μέγιστο ζητούμενο η έδρα»

Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης εξέφρασε την πικρία του για τη στάση που κράτησε το υπουργείο Παιδείας με το θέμα της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και για τη στάση ορισμένων φορέων, οι οποίοι, όπως είπε, πραγματοποιούν συναντήσει επικοινωνιακού χαρακτήρα, δηλώνοντας ότι άλλο είναι το ζητούμενο.

Κάλεσε δε τον Πρύτανη να δεσμευτεί για την απόφαση της Συγκλήτου την ερχόμενη Πέμπτη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το μέγα θέμα, καταθέτοντας στη συνέχεια και ένα σχέδιο ψηφίσματος προς του φορείς.

Ψήφισμα

 «Θεωρώντας ότι η ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής μονάδας που λειτουργεί στο νησί μας, συμβάλλει και στην κοινωνική και επιστημονική ανάπτυξη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία, προσηλωμένοι στην επίτευξη του κοινού στόχου για τη δημιουργία μόνιμων και ενιαίων πανεπιστημιακών κτιριακών υποδομών και σε συνέχεια του από 4 Ιουλίου 2017 υπομνήματός μας, διατρανώνουμε την πρόθεσή μας για την άμεση έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης τμήματος της έκτασης του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η ίδρυση και η λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης και Συστημάτων Αιγαίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα τελευταία 17 χρόνια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις για την κοινωνία της Σύρου.

Η ανάπτυξη του Τμήματος και η καταξίωσή του στο πλαίσιο της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτελεί διαρκή και απαρέγκλιτο στόχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ύπαρξη ολοκληρωμένης και μόνιμης κτιριακής υποδομής.

Καλούμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ να ικανοποιήσουν ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που με διάφορα προσχήματα παραπέμφθηκε στις καλένδες και να προχωρήσουν άμεσα στην παραχώρηση μέρους από τη συνολική έκταση των 127.000 τ.μ. του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι η Σύρος, με ένα Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αγωνίζεται χρόνια τώρα να επεκτείνει την πανεπιστημιακή κοινότητα με την ίδρυση και λειτουργία και άλλων σχολών δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μόνιμης και λειτουργικά άρτιας και ολοκληρωμένης εγκατάστασης του Πανεπιστημίου στη Σύρο.

Ως εκ τούτου, κάθε ατεκμηρίωτη και αδικαιολόγητη ενέργεια εναντίον της θέλησης της τοπικής κοινωνίας του νησιού, εκλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται ως ενέργεια ενάντια στην παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία μας. Εν τέλει, ενάντια στη Σύρο».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου