Η Κυβέρνηση προσφέρει κουπόνι αξίας έως 120 ευρώ ανά νοικοκυριό που βρίσκεται σε περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου για την απόκτηση δορυφορικού πιάτου όμως υποχρεώνει τους καταναλωτές να περάσουν μέσα από ιδιωτικά μέσα (ΟΤΕ TV και Forthnet) δημιουργώντας πρόβλημα ανταγωνισμού στην αγορά
Τον περασμένο Απρίλιο όλοι χαιρέτησαν την απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να προχωρήσει σε ενίσχυση των κατοίκων και του Ανατολικού Αιγαίου μέσω επιχορήγησης ώστε να αποκτήσουν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης… Κίνηση που αφορά περίπου 16.000 οικογένειες σε οικισμούς 19 δήμων… Από τον Έβρο (Αλεξανδρούπολη έως Ορεστιάδα) και την Ξάνθη έως τη Σάμο (Φούρνοι), Χίο (Ψαρά) και Δωδεκάνησα (Αγαθονήσι , Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάσο, Λειψούς, Πάτμος, Σύμη, Τήλο και Χάλκη).. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων στις περιοχές που έχουν καθορισθεί φτάνει τις 42.486 αλλά η παροχή των υπηρεσιών της δράσης, λόγω της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων που αυτές παρουσιάζουν, πραγματοποιείται ανά οικογένεια -νοικοκυριό και όχι ανά δικαιούχο – μόνιμο κάτοικο. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανήλθε στα 1.975.000 € και χρηματοδοτείται κατά αρχήν στο σύνολό του σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 6 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει (ποσοστό θετικού οικονομικού αποτελέσματος (έσοδα – έξοδα) κατά διετία από την οικονομική διαχείριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων -Ε.Ε.Τ.Τ. αποδίδεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ως δημόσιο έσοδο και διατίθεται για τηλεπικοινωνιακές δράσεις).
Όμως, σήμερα, η εφημερίδα «Καθημερινή» μιλάει για “σκιές” και αναφέρει ότι η προσπάθεια αυτή για κάλυψης της τηλεοπτικής μετάδοσης στο 100% της επικράτειας, χρησιμοποιεί αντιανταγωνιστικές διαδικασίες. Ελλοχεύει, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτές οι διαδικασίες να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις. Η ιστορία έχει εξής: H Digea, βάσει των όρων της άδειάς της, καλύπτει περίπου το 96%-97% των νοικοκυριών της χώρας. Δεν καλύπτονται περίπου 150.000 νοικοκυριά, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Εκεί υπεισέρχεται το κράτος, που, για λόγους ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στην πληροφορία, θέλει να προσφέρει τα ίδια αγαθά σε όλους. Η ιδέα, φυσικά, είναι θετική.
Η Κυβέρνηση προσφέρει κουπόνι αξίας έως 120 ευρώ ανά νοικοκυριό που βρίσκεται σε περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου για την απόκτηση δορυφορικού πιάτου όμως υποχρεώνει τους καταναλωτές να περάσουν μέσα από ιδιωτικά μέσα (ΟΤΕ TV και Forthnet) δημιουργώντας πρόβλημα ανταγωνισμού στην αγορά
Τα μέσα, ωστόσο, που μετέρχεται η κυβέρνηση και το υπουργείο ΨΗΠΤΕ για να την υλοποιήσει είναι προβληματικά. Συγκεκριμένα, βάσει της σχετικής Υ.Α. (ΦΕΚ 1203/B/2017), το υπουργείο προτίθεται να παράσχει ένα κουπόνι 100 – 120 ευρώ ανά νοικοκυριό, προκειμένου ν’ αποκτήσει δορυφορικό δέκτη που θα κάνει εφικτή τη λήψη των ελεύθερων καναλιών που μεταδίδονται μέσω της Digea. Τα λάθη είναι δύο: πρώτον, παρέχει το κουπόνι σε περισσότερους απ’ όσους το δικαιούνται και, δεύτερον, υποχρεώνει τους καταναλωτές να περάσουν μέσα από τα δορυφορικά δίκτυα του ΟΤΕ (OTE TV) και, κυρίως, της Forthnet (Νova). Kαι αυτό γίνεται χωρίς δημόσιο διαγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, στελέχη της ΕΕΤΤ έχουν επισημάνει στο υπουργείο ότι το κουπόνι διατίθεται και σε δικαιούχους που έχουν επίγεια κάλυψη από την Digea. Μόνον στο έργο της πιλοτικής κάλυψης που υλοποιείται σήμερα (αφορά σε περίπου 15.000 νοικοκυριά), και αναμένεται να κοστίσει 2 εκατ. ευρώ η απόκλιση στη δαπάνη, οδηγεί σε σπατάλη 400.000 έως 800.000 ευρώ. Ωστόσο, έρχεται η δεύτερη και μεγαλύτερη φάση (15 εκατ. ευρώ). Αν υπάρχουν οι ίδιες αποκλίσεις, η σπατάλη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η απόφαση Παππά είναι αντιανταγωνιστική, καθώς η ισότιμη πρόσβαση στους ακρίτες μας «κλειδώνει» τους χρήστες σε ιδιόκτητο εξοπλισμό. Το αντίστοιχο παράδειγμα είναι ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (π.χ. Vodafone) να έχει ανοικτές διεπαφές μόνον με ορισμένους κατασκευαστές (π.χ., Apple) και όχι με άλλους. Στη συνδρομητική τηλεόραση επιτρέπονται οι κλειστές διεπαφές, λόγω προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων – κάτι που δεν ισχύει στο περιεχόμενο της Digea. Επιπλέον, αυτή η επιλογή προμηθευτών (OTE, Forthnet) γίνεται αυθαίρετα και χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός. Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, ουσιαστικά, φέρνει πελάτες στον ΟΤΕ και στη Forthnet, με κρατικά χρήματα. Στόχος, ωστόσο, είναι κυρίως η ενίσχυση της Forthnet, η οποία στην πιλοτική φάση είναι η μόνη συμμετέχουσα επιχείρηση στους νομούς Δωδεκανήσου, Σάμου και Χίου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, είναι πολύ πιο φθηνές, χωρίς νομικά κωλύματα και, κυρίως, δεν περιλαμβάνουν την ανάλωση του αποθεματικού της ΕΕΤΤ.