Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΑνησυχία στους κτηνοτρόφους «Προσβάλλονται από Οζώδη δερματίτιδα τα βοοειδή»

Ανησυχία στους κτηνοτρόφους «Προσβάλλονται από Οζώδη δερματίτιδα τα βοοειδή»

|

Η Οζώδης Δερματίτιδα που πλήττει τα βοοειδή είναι μια πολύ σοβαρή νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο όμως πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί ώστε να μην έχουμε κρούσματα στο Νότιο Αιγαίο – Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Σε μαζικούς εμβολιασμούς προχωρούν οι υπηρεσίες της Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου στα βοοειδή, προκειμένου να οχυρωθεί και να προστατευτεί ο ζωικός πληθυσμός από την Οζώδη Δερματίτιδα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου κ. Ηλία Οικονομίδη, που μίλησε στην «δημοκρατική», η ασθένεια αυτή παρουσιάστηκε πέρσι σε περιοχές της Ελλάδας, και δεν είναι μεταδοτική για τον άνθρωπο: «Η Οζώδης Δερματίτιδα προσβάλλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό με κυριότερα συμπτώματα:

α) επώδυνα οζίδια στο σώμα (εξογκώματα 2-5 εκ.), ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),

β) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος,

γ) ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που προοδευτικά γίνεται πυώδες,

δ) πυρετός,

ε) πτώση της γαλακτοπαραγωγής,

στ) χωλότητα,

ζ) απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.

Η οζώδης δερματίτιδα ανήκει στα εξωτικά νοσήματα, δηλαδή νοσήματα που δεν υπήρχαν στην Ευρώπη και εμφανίσθηκαν μέσω της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Στην Ελλάδα, εμφανίσθηκαν κρούσματα το 2016 σε περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία. Ωστόσο, επειδή υπήρχαν και κρούσματα σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών στα βοοειδή για το συγκεκριμένο νόσημα.

Μέχρι και σήμερα, δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα στα νησιά αλλά επειδή βρίσκονται (γεωγραφικά) στην πρώτη γραμμή και κοντά στην Τουρκία, υπάρχει πάντα η σχετική ανησυχία. Γι αυτό κι εμείς ως Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου έχουμε ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από τις αρχές του έτους, και θα συνεχίσουμε σε όλα τα νησιά. Αυτό, βέβαια πρέπει να γίνει και στις Κυκλάδες, γι αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη και τις υπηρεσίες που πρέπει να συντονιστούν για να γίνουν οι εμβολιασμοί» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή νόσος και η έγκαιρη διάγνωσή της είναι κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου εφιστά την προσοχή όλων των συναρμοδίων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων αλλά και όλων των εμπλεκομένων) για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

Σημειώνεται πως στα Δωδεκάνησα, ο συνολικός ζωικός πληθυσμός είναι 5.860 βοοειδή –καταγεγραμμένα, καθώς το κάθε ζώο έχει ατομικό διαβατήριο- σε 449 εκτροφές ενώ στις Κυκλάδες το νούμερο είναι μεγαλύτερο, με 13.582 βοοειδή.

Έκτακτες προσλήψεις  κτηνιάτρων

Το πρόβλημα βέβαια, συνίσταται στην επάρκεια των κτηνιάτρων στα νησιά καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός. Προς το παρόν, έχουν οριστεί ζώνες εμβολιασμών με πρώτη τα νησιά που βρίσκονται πλησίον της Τουρκίας. Αμέσως επόμενη ζώνη είναι οι Κυκλάδες. «Ευτυχώς δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Εάν υπήρξε η παραμικρή υποψία θα προχωρούσαμε σε θανάτωση και ενταφιασμούς ζώων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν την δημόσια υγεία γι αυτό και ενέκρινε πρόγραμμα για να προκηρύξουμε τρεις θέσεις κτηνιάτρων για την Ρόδο, την Κω και την Κάρπαθο –καθώς πρέπει να υπάρξει προστασία στις περιοχές. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται ανά κτηνοτροφική μονάδα», εξήγησε ο Διευθυντής της διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου.

Μέτρα Πρόληψης της Οζώδους Δερματίτιδας

• Χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά μέσα

• Αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην Τουρκία

• Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και σε επίπεδο πρόληψης δίνει κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή της ασθένειας των βοοειδών… Τι αναφέρει ανάμεσα στα άλλα; «Στόχος της πολιτείας για την προστασία της βοοτροφίας από  τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του νοσήματος  (προκαλεί σοβαρή μόνιμη βλάβη στα δέρματα, μείωση στην αύξηση του σωματικού βάρους, προσωρινή ή οριστική παύση της παραγωγής γάλακτος και προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα), με δυσμενείς επιπτώσεις και στον τομέα μεταποίησης ζωικών προϊόντων και υποπροϊόντων, είναι η επέκταση των εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό των βοοειδών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας.        

Καλούμε τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους  Κτηνιατρικές  Υπηρεσίες  για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών των ζώων τους.

Οι εμβολιασμοί  θα πραγματοποιούνται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς και από ιδιώτες κτηνιάτρους που συμμετέχουν στα πλαίσια πρόληψης εμφάνισης  του νοσήματος. Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν από τις κατά τόπους Κτηνιατρικές υπηρεσίες.  Οι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί  και απαραίτητοι για την απρόσκοπτη παροχή οικονομικών μέσων στήριξης (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις κ.λ.π.) των κτηνοτρόφων καθώς και για την αποτροπή διασποράς του νοσήματος μέσω ανεμβολίαστων ζώων (διοικητικές -ποινικές κυρώσεις).

Επισημαίνουμε ότι ο εμβολιασμός των ζώων για την οζώδη δερματίτιδα δεν επηρεάζει την παραγωγική τους ικανότητα, παρά μόνο παρέχει την απαραίτητη άμυνα –μέσω αντισωμάτων- για το νόσημα.

Αποβλέπουμε στην αμέριστη συνεργασία όλων των κτηνοτρόφων και των φορέων τους για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ/νση Κτην/κής Δωδεκανήσου 2241364877          

Δ/νση Κτην/κής Κυκλάδων        22810 82380

Τμήμα Κτην/κής Κω          2242057941

Τμήμα Κτην/κής Κέας       22880 22327

Τμήμα Κτην/κής Νάξου    22853 61440

Τμήμα Κτην/κής  Άνδρου 22820 22819

Τμήμα Κτην/κής Τήνου    22830 22321

Τμήμα Κτην/κής Θήρας    22860 23141

Αγρ.Κτην/ρείο Κύθνου     22810 31490

Τμήμα Κτην/κής Πάρου    22840 21228


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς