Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΔύο δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο

Δύο δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο

|

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την απόδοση της φορολογικής διοίκησης τον Ιούλιο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή αυτό που συσσωρεύθηκε εντός του 2017, ανήλθε στα 7,483 δισ. ευρώ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι φόροι που αφήνουν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την απόδοση της φορολογικής διοίκησης τον Ιούλιο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή αυτό που συσσωρεύθηκε εντός του 2017, ανήλθε στα 7,483 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πολλοί άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, προκειμένου να τη ρυθμίσουν σε 12 δόσεις με την πάγια ρύθμιση, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε τον Ιούλιο στα 97,355 δισ. ευρώ, απέχοντας έτσι μια ανάσα από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προβληματισμό δημιουργεί για το υπουργείο Οικονομικών το γεγονός ότι από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ νέες οφειλές, πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι φορολογικές οφειλές, δηλαδή αφορούν σε απλήρωτους φόρους και όχι άλλου είδους οφειλές (π.χ. καταπτώσεις εγγυήσεων, τροχαίες παραβάσεις, πολεοδομικά πρόστιμα κλπ).

Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι άλμα 173 χιλιάδων έκανε και ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμένα ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε στα 3,97 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, ήδη οι 971.429 ζουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών. Αξίξει να σημειωθεί, επίσης,  ότι μόνο τον Ιούλιο επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε επιπλέον 20.000 φορολογούμενους, δηλαδή ο ρυθμός των κατασχέσεων τρέχει με περίπου 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα. 

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων θα τεθούν στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη του κυρίως “μενού” της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πορεία των φορολογικών εσόδων και την κάλυψη ή μη των σχετικών στόχων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και αν θα απαιτηθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2018, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. 

Τι λέει η ΑΑΔΕ

 

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές Ιουλίου προς το Δημόσιο, προέβη η ΑΑΔΕ, σημειώνοντας ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, όπως αναφέρει, το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε τα εξής:

“Όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε σήμερα, οι φορολογικές υποχρεώσεις, που δεν καταβλήθηκαν εμπροθέσμως, ανέρχονται στο ποσό των 1,441 δισ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ. 
 
Σημειώνεται ότι, στατιστικά, οι εν λόγω υποθέσεις αποτελούν ακραίες τιμές και δεν αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη πορεία του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, το οποίο αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις ακραίες τιμές, η εισπραξιμότητα του νέου φορολογικού ληξιπρόθεσμου χρέους βελτιώθηκε, καθώς αυξήθηκε στο 16,4% από 15,8% τον Ιούλιο του 2016. 

Η αύξηση του συνολικού νέου ληξιπρόθεσμου χρέους κατά επιπλέον 567 εκατομ. ευρώ οφείλεται σε μη φορολογικές κατηγορίες εσόδων, όπως δάνεια, λοιπές εισφορές, μη φορολογικά πρόστιμα”.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα, σε τηλεγράφημά του, το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικαλούμενο πηγές της ΑΑΔΕ, υποστήριζε ότι οι οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων συνέβαλαν σημαντικά στο να αυξηθούν τον Ιούλιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, όπως είπαν αρμόδιες πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο ΑΠΕ, από το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο από φορολογικές οφειλές τον Ιούλιο, τα 700 εκατομμύρια ευρώ αφορούν οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων που για συγκυριακούς λόγους έγιναν ληξιπρόθεσμες τον ίδιο μήνα. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κινήθηκε στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

Δήμος Θήρας: Έναρξη εγγραφών σε Φιλαρμονική & Χορωδία 2025–2026

Δωρεάν συμμετοχή για παιδιά 7+ και ενήλικες, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Γερμανία: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 7% το 2026, αλλά και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση ρίχνει τον συντελεστή από 19% σε 7% για εστιατόρια & γεύματα (χωρίς αλκοόλ), με κριτική από φορείς για όφελος στις αλυσίδες και πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Τανκς προωθούνται προς το κέντρο της πόλης· τουλάχιστον 106 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία», η Ε.Ε. προαναγγέλλει μέτρα, σκληραίνει η στάση αραβικών κρατών.

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική