Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΟ Μανώλης Γλέζος αποκαλύπτει το μυστικό μακροζωίας του (βίντεο)

Ο Μανώλης Γλέζος αποκαλύπτει το μυστικό μακροζωίας του (βίντεο)

|

Έκλεψε τη παράσταση ο 95χρονος Κυκλαδίτης Μανώλης Γλέζος στην διάρκεια της ομιλίας του σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Μακροζωία ένας ρεαλιστικός στόχος» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα – Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας του Γλέζου

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου… Και ο Μανώλης Γλέζος αντί να σβήνει κεράκια (γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922) στέκει αγέρωχος στο βήμα του Διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Μακροζωία ένας ρεαλιστικός στόχος». Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται το εν λόγω συνέδριο στην Αθήνα, μετά από επτά χρόνια διεξαγωγής του στην Ικαρία και έναν στη Σάμο. Στο πλαίσιο της έρευνας για τη μακροζωία, στο διήμερο συνέδριο συναντήθηκαν όλες οι ειδικότητες της ιατρικής με 120 ομιλητές και σχολιαστές – καρδιολόγοι, χειρουργοί, γυναικολόγοι, δερματολόγοι, ψυχίατροι κ.α. Όλες οι διαλέξεις αποτέλεσαν ερέθισμα μελλοντικών ερευνών και επιστημονικών δράσεων με στόχο τη προσέγγιση της έννοιας της μακροζωίας. Γνωρίζοντας την προαιώνια επιθυμία του ανθρώπου να μακροβιώσει, το συνέδριο προσέγγισε όλα τα επιστημονικά θέματα καθώς και τα φιλοσοφικά και θρησκευτικά θέματα που άπτονται της ζωής και της διάρκειας που αυτή έχει.

Πρόσωπο του συνεδρίου; Ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος. Ο Ναξιώτης (με ρίζες και από τη Πάρο) πολιτικός, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα σε μία ομιλία με θέμα «μακροβιώνοντας σε μία πολύπαθη πατρίδα» αποκάλυψε τους σημαντικούς παράγοντες για μία καλή ζωή: η θέληση για ζωή, η δραστηριότητα και η καλή διατροφή. Και οι τρεις παράγοντες, είπε, λειτουργούν κατά το ίδιο ποσοστό, με συμμετρία. «Μην ακούς τον γιατρό, δεν πρόκειται να πεθάνω», έγραψε στη μάνα του το 1942 ο φοιτητής Μανώλης Γλέζος, όταν μετά από σοβαρή αιμόπτυση ο γιατρός του έδινε δυο με τρεις μέρες ζωής.

Ανάμεσα στα άλλα ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε: «Πριν από κάθε μάχη μαζευόμασταν και λέγαμε ότι αν εσύ ζήσεις μη με ξεχνάς. Πώς μπορώ εγώ να ξεχάσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν ενώ εγώ ζω. Οι φίλοι μου έλεγαν “Μανώλη τον παφλασμό των κυμάτων θα τον ακούς και για μένα, θα χορεύεις και για μένα, θα πίνεις κρασί και για μένα… Θα ζεις για μένα…”» είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εκτελεί εντολές αυτών που χάθηκαν .

 «Η πολυπραγμοσύνη δεν είναι δημιούργημα της δικής μου θέλησης είναι εντολή όλων αυτών που δεν ζουν και ζω εγώ σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Άλλος παράγοντας μακροζωίας είναι η δραστηριότητα. «Εάν δεν υπήρχε η δραστηριότητα για διάφορα θέματα δεν θα υπήρχε σήμερα ο Μανώλης».

Και βέβαια αναφέρθηκε και στο διαιτολόγιό του… Τα γεύματα είναι πέντε με διαφορά 2-3 ωρών μεταξύ τους.

Κάθε πρωί καταπίνει χωρίς μάσημα μία σκελίδα σκόρδο καθαρισμένο. Πίνει ένα ποτήρι λεμονάδα με μια κουταλιά μέλι και ακολουθούν δύο παξιμάδια με μαλακό τυρί και μπόλικο λάδι. Το πρόγευμα περιλαμβάνει φρούτα, κυρίως ακτινίδια.

Το μεσημεριανό είναι ένα κανονικό γεύμα: περιλαμβάνει σαλάτα, κρέας ή ψάρι, «Ως νησιώτης προτιμώ το ψάρι, και φυσικά πίνω κρασί ή μπύρα. Τρώω αρκετά καλά».

Το απόγευμα φρούτα και το βράδυ ένα γιαούρτι. Εξήγησε ότι όπου και να βρίσκεται και ό,τι πιο λαχταριστό να βρίσκεται μπροστά του, αυτός θα φάει το γιαούρτι του.

Ο Μανώλης Γλέζος απευθυνόμενος στους γιατρούς τους αποκάλεσε «αγαπητοί μου γονείς» εξηγώντας ότι το θέμα της υγείας του είναι δικό τους δημιούργημα, τους κάλεσε να συμπεριφέρονται σωστά στον ασθενή και να μην τον βλέπουν ως αντικείμενο και τους εκμυστηρεύθηκε το «μαρτύριο του». Ποιο είναι; «Πεθαίνουν οι φίλοι μου οι γνωστοί μου και εγώ ζω. Το πρόβλημα μου εμένα σήμερα είναι πώς θα ξεπεράσω αυτό το θέμα, αυτό είναι το μαρτύριο μου».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος, στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητάς του για τη μελέτη της μακροζωίας, με πρόεδρο τον Καθηγητή Καρδιολογίας, Χριστόδουλο Στεφανάδη. Φέτος, είχε διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή των πλέον διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο και τα συμπεράσματά του είναι πολύτιμα για την επέκταση των γνώσεων των ερευνητών.

Με την Ικαρία να βρίσκεται στις πέντε ζώνες του πλανήτη με τα υψηλότερα ποσοστά μακροβιότητας, οργανώθηκε και διεξάγεται η μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ», από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος με στόχο την επιδημιολογική μελέτη όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που προσεγγίζουν το δυνατόν περισσότερο την έννοια της μακροζωίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Ρεκόρ στο λιμάνι Πάρου: 8.249 επιβάτες και 1.099 οχήματα την 1η Αυγούστου (!!!)

Ο Αύγουστος μπήκε εκρηκτικά για την Πάρο – Ημέρα με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου

Ανάσα για τη ΡΕΔΗΣΕ Σύρου, oριστική διευθέτηση 20ετούς οικονομικής εκκρεμότητας

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανακοίνωσε την οριστική ρύθμιση προστίμων και προσαυξήσεων του ΕΦΚΑ – Διασφαλίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου και του οπτικοακουστικού αρχείου

Η Πορτάρα αφύπνισε θεσμούς, αλλά όχι αιρετούς, η ανάρτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Οργισμένη αντίδραση από το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας μετά τη βεβήλωση του αρχαιολογικού χώρου – Το “τυχαίο κλικ” που έφερε την ανατροπή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.