Έκλεψε τη παράσταση ο 95χρονος Κυκλαδίτης Μανώλης Γλέζος στην διάρκεια της ομιλίας του σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Μακροζωία ένας ρεαλιστικός στόχος» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα – Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας του Γλέζου
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου… Και ο Μανώλης Γλέζος αντί να σβήνει κεράκια (γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922) στέκει αγέρωχος στο βήμα του Διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Μακροζωία ένας ρεαλιστικός στόχος». Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται το εν λόγω συνέδριο στην Αθήνα, μετά από επτά χρόνια διεξαγωγής του στην Ικαρία και έναν στη Σάμο. Στο πλαίσιο της έρευνας για τη μακροζωία, στο διήμερο συνέδριο συναντήθηκαν όλες οι ειδικότητες της ιατρικής με 120 ομιλητές και σχολιαστές – καρδιολόγοι, χειρουργοί, γυναικολόγοι, δερματολόγοι, ψυχίατροι κ.α. Όλες οι διαλέξεις αποτέλεσαν ερέθισμα μελλοντικών ερευνών και επιστημονικών δράσεων με στόχο τη προσέγγιση της έννοιας της μακροζωίας. Γνωρίζοντας την προαιώνια επιθυμία του ανθρώπου να μακροβιώσει, το συνέδριο προσέγγισε όλα τα επιστημονικά θέματα καθώς και τα φιλοσοφικά και θρησκευτικά θέματα που άπτονται της ζωής και της διάρκειας που αυτή έχει.
Πρόσωπο του συνεδρίου; Ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος. Ο Ναξιώτης (με ρίζες και από τη Πάρο) πολιτικός, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα σε μία ομιλία με θέμα «μακροβιώνοντας σε μία πολύπαθη πατρίδα» αποκάλυψε τους σημαντικούς παράγοντες για μία καλή ζωή: η θέληση για ζωή, η δραστηριότητα και η καλή διατροφή. Και οι τρεις παράγοντες, είπε, λειτουργούν κατά το ίδιο ποσοστό, με συμμετρία. «Μην ακούς τον γιατρό, δεν πρόκειται να πεθάνω», έγραψε στη μάνα του το 1942 ο φοιτητής Μανώλης Γλέζος, όταν μετά από σοβαρή αιμόπτυση ο γιατρός του έδινε δυο με τρεις μέρες ζωής.
Ανάμεσα στα άλλα ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε: «Πριν από κάθε μάχη μαζευόμασταν και λέγαμε ότι αν εσύ ζήσεις μη με ξεχνάς. Πώς μπορώ εγώ να ξεχάσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν ενώ εγώ ζω. Οι φίλοι μου έλεγαν “Μανώλη τον παφλασμό των κυμάτων θα τον ακούς και για μένα, θα χορεύεις και για μένα, θα πίνεις κρασί και για μένα… Θα ζεις για μένα…”» είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εκτελεί εντολές αυτών που χάθηκαν .
«Η πολυπραγμοσύνη δεν είναι δημιούργημα της δικής μου θέλησης είναι εντολή όλων αυτών που δεν ζουν και ζω εγώ σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Άλλος παράγοντας μακροζωίας είναι η δραστηριότητα. «Εάν δεν υπήρχε η δραστηριότητα για διάφορα θέματα δεν θα υπήρχε σήμερα ο Μανώλης».
Και βέβαια αναφέρθηκε και στο διαιτολόγιό του… Τα γεύματα είναι πέντε με διαφορά 2-3 ωρών μεταξύ τους.
Κάθε πρωί καταπίνει χωρίς μάσημα μία σκελίδα σκόρδο καθαρισμένο. Πίνει ένα ποτήρι λεμονάδα με μια κουταλιά μέλι και ακολουθούν δύο παξιμάδια με μαλακό τυρί και μπόλικο λάδι. Το πρόγευμα περιλαμβάνει φρούτα, κυρίως ακτινίδια.
Το μεσημεριανό είναι ένα κανονικό γεύμα: περιλαμβάνει σαλάτα, κρέας ή ψάρι, «Ως νησιώτης προτιμώ το ψάρι, και φυσικά πίνω κρασί ή μπύρα. Τρώω αρκετά καλά».
Το απόγευμα φρούτα και το βράδυ ένα γιαούρτι. Εξήγησε ότι όπου και να βρίσκεται και ό,τι πιο λαχταριστό να βρίσκεται μπροστά του, αυτός θα φάει το γιαούρτι του.
Ο Μανώλης Γλέζος απευθυνόμενος στους γιατρούς τους αποκάλεσε «αγαπητοί μου γονείς» εξηγώντας ότι το θέμα της υγείας του είναι δικό τους δημιούργημα, τους κάλεσε να συμπεριφέρονται σωστά στον ασθενή και να μην τον βλέπουν ως αντικείμενο και τους εκμυστηρεύθηκε το «μαρτύριο του». Ποιο είναι; «Πεθαίνουν οι φίλοι μου οι γνωστοί μου και εγώ ζω. Το πρόβλημα μου εμένα σήμερα είναι πώς θα ξεπεράσω αυτό το θέμα, αυτό είναι το μαρτύριο μου».
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος, στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητάς του για τη μελέτη της μακροζωίας, με πρόεδρο τον Καθηγητή Καρδιολογίας, Χριστόδουλο Στεφανάδη. Φέτος, είχε διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή των πλέον διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο και τα συμπεράσματά του είναι πολύτιμα για την επέκταση των γνώσεων των ερευνητών.
Με την Ικαρία να βρίσκεται στις πέντε ζώνες του πλανήτη με τα υψηλότερα ποσοστά μακροβιότητας, οργανώθηκε και διεξάγεται η μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ», από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος με στόχο την επιδημιολογική μελέτη όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που προσεγγίζουν το δυνατόν περισσότερο την έννοια της μακροζωίας.