Ο ιστορικότερος θεατρικός όμιλος στις Κυκλάδες, «Ο Σουρής» της Σύρου γιορτάζει τα 40 του χρόνια και έρχεται στη Νάξο με την εκρηκτική κωμωδία «Γκρουπ Θέραπι» του Laurent Baffie – Οι παραστάσεις; Στις 8 Σεπτεμβρίου στον Δαμαριώνα και στις 9 στη Νάξο
Πόσο γρήγορα αλήθεια περνούν τα χρόνια… Από το 1977 έως σήμερα έχουμε διανύσει σαράντα χρόνια… Σαράντα χρόνια. Και για τους περισσότερους είναι σαν χθες. Όταν μπήκαν στο …γιαπί του Θεάτρου Απόλλων και δημιούργησαν έναν θεατρικό όμιλο για τον οποίο η Σύρος έχει να λέει τα καλύτερα. Και μέσα στα σαράντα αυτά χρόνια έχει γράψει ιστορία. Και μάλιστα με χρυσά γράμματα. Με πρωτοπόρο τον αξέχαστο Λάκη Δοναδίκη (πρώτος πρόεδρος του ‘Σουρή” ο οποίος μαζί με τους αείμνηστους Πίτσα Βουτσίνου και Νίκο Βουτσίνο και μια σειρά χαρισματικούς συριανούς χάριζαν στιγμές γέλιου στο συριανό κοινό . Σήμερα, το ρόλο αυτό έχει ο Γιάννης Δεσύπρης, σκηνοθέτης του θιάσου.
Και μιλάμε για τον θεατρικό όμιλο «Ο Σουρής» ο οποίος εκτίναξε την έννοια ερασιτεχνικό θέατρο των Κυκλάδων…
Αλλά για τον συγκεκριμένο όμιλο το ταξίδι έχει δεκάδες σταθμούς. Εχει στο βιογραφικό του 43 παραστάσεις. Κάτι που σημαίνει ακόμη και δύο έργα την ίδια σεζόν… Εντυπωσιακή κίνηση με την θεατρικοποιημένη συναυλία το 1996 (τίτλος «70 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης») όπου συμμετείχε και ο πρόσφατα εκλιπών μεγάλος Έλληνας τρομπετίστας Τάκης Πασβάντης. Με πρόταση από μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών να δώσει παράσταση στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2002 έχοντας ανεβάσει το «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Εργο που είχε βραβευτεί στη συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Μυτιλήνη…
Και το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου του 2017, τα μέλη του θιάσου βραβεύτηκαν για τα 40 χρόνια προσφοράς τους στο πολιτισμού. Τιμή που έγινε από την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων αλλά και από το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και τον δήμο Πατρέων με το έργο του Lourent Baffie «Γκρουπ Θέραπι» και στα πλαίσια του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων “Μώμος ο Πατρεύς ο 9ος!”
Και το έργο αυτό, εμείς στη Νάξο θα έχουμε τη τιμή να το παρακολουθήσουμε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου και με ώρα έναρξης την 9η βραδινή. Τη Παρασκευή στον Δαμαριώνα και το «Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο» και το Σάββατο στο «Ιακ. Καμπανέλλης» στη Χώρα της Νάξου. Με είσοδο ελεύθερη (κατάλληλο άνω των 15 ετών) και με την ευγενική χορηγία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου («Το θέατρο ταξιδεύει στην Αγονη Γραμμή»)…
Βιογραφικό
Να σημειώσουμε ότι «Ο Σουρής» όπως αναφέραμε ιδρύθηκε το 1977 με το όνομα “Απόλλων” ενώ είναι πλέον γνωστός ως Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Απόλλων. Πρόκειται για έναν όμιλο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Ερμούπολη που δραστηριοποιείτε στην παρουσίαση θεατρικών έργων, την οργάνωση εικαστικών εκθέσεων, λογοτεχνικών και μουσικών εκδηλώσεων, στην υποδοχή και αναγνώριση καλλιτεχνών και στην οργάνωση μιας κινηματογραφικής λέσχης.
Το καλοκαίρι του 1984, η παιδική σκηνή του ομίλου παρουσίασε το έργο του Φόκλερ Λούντβιχ «Μιχάλης ο Σφυρίχτρας» σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σε σκηνοθεσία του συριανού, ερασιτέχνη ηθοποιού και ιδρυτικού μέλους του ομίλου, Δημήτρη Μαραγκού. Από τις παραστάσεις που κρατάμε και οι οποίες παρουσιάστηκαν σε όλα σχεδόν τα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων:
1987 «Ο Βαφτιστικός» (του Θεόφραστου Σακελλαρίδη).
1989 «Μαίρυλιν» (του συριανού Γρηγόρη Γαλαντή).
1990 «Διακοπή για τεχνικούς λόγους» (του Καρόγι Σακόνι).
1991 «Ο Επιθεωρητής έρχεται» (του Τζων Πρισλεϋ).
1993 «Η Χειραφέτησης» (του Γεωργίου Σουρή).
1996 «Φωνάζει ο κλέφτης» (του Δημήτρη Ψαθά).
1999 «Μήδεια» (του Χρύσανθου Μποσταντζόγλου).
2000 «Ήταν ένα μικρό καράβι» (του Λάκη Λαζόπουλου).
2001 «Οίκος ευγηρίας» (του Μ. Κορρέ).
2002 «Πλούτος» (του Αριστοφάνη).
2003 «Βότκα μολότοφ» (Αντον Τσέχωφ-Νηλ Σαϊμον).
Και βέβαια να αναφέρουμε ότι συμμετείχε στην «Βραδιά αγάπης για τον ηθοποιό Μάκη Δεμίρη» (με σκοπό να εγχειριστεί στην Μόσχα) στις 24 Σεπτεμβρίου 1984 στο θέατρο «Λουζιτάνια» στην Αθήνα.
Όπως και στις κινηματογραφικές ταινίες Θεόδωρου και Πάνου Αγγελόπουλου «Μέγας Αλέξανδρος» και «Ζωή Ροΐδη – Βικέλα και Σουρή» σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου. Συμμετείχε στις παραγωγές της ΕΡΤ 2 «Δημιουργοί στην Περιφέρεια» και «Ερασιτεχνικοί Θίασοι» Και τέλος διοργανώνει κάθε χρόνο τον εορτασμό τη παγκόσμιας ημέρας θεάτρου.
Ουσιαστικά, ο Θεατρικός Όμιλος “Ο Σουρής” ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα ανοιχτό παράθυρο στην τέχνη, ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι, µια ομάδα που μοιάζει να διάλεξαν οι συγγραφείς για να προβάλλουν αξιοπρεπέστατα τους μύθους και τους θρύλους τους κάτω από τον έναστρο ουρανό της πανέμορφης Ερμούπολης, όπου ακτινοβολούν αστέρια, άλλοτε θνητά κι άλλοτε αθάνατα.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα logotypos.gr