Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςAirBNB: Μύκονος – Σαντορίνη δεν είναι στη κορυφή (!!!) Τεράστια η φοροδιαφυγή

AirBNB: Μύκονος – Σαντορίνη δεν είναι στη κορυφή (!!!) Τεράστια η φοροδιαφυγή

|

Περισσότερα από 63.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα προσφέρονται για μίσθωση μέσω του AirBNB – Το κράτος μιλάει για φοροδιαφυγή κοντά στο μισό δις ευρώ – Κρήτη και Κέρκυρα ξεχωρίζουν ενώ οι ξενοδόχοι είναι στα κάγκελα μιλώντας για αθέμιτο ανταγωνισμό 

Ξεκίνησε απλά ως μία …διέξοδος και έχει μεταβληθεί σε βασική πηγή εσόδων για ουκ ολίγους Έλληνες.. Και βέβαια μία τέτοια κίνηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Τόσο στις μικρές ή μεγάλες κοινωνίες αφού ακούμε για αθέμιτο ανταγωνισμό όσο και στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών που βλέπουν χρήματα να φεύγουν… Και είναι πολλά. Μιλάμε για την πλατφόρμα AirBNB όπου περισσότερα από 63.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή καταχωρημένα και προσφέρονται για μίσθωση σε τουρίστες, με τη χώρα μας μάλιστα να αναδεικνύεται μία από τις καλύτερες, πανευρωπαϊκά, αγορές για τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, με βάση την άνοδο της προσφοράς τον τελευταίο χρόνο.

Και πράγματι, η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο ενεργών καταχωρήσεων μεταξύ των μεγάλων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου (βλ. Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία ή ακόμη και Τουρκία) με θεαματική αύξηση 62% σε σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο.

Ακριβώς αυτοί οι αριθμοί, που αφορούν μόνο την Airbnb, χωρίς να περιλαμβάνονται μεμονωμένα sites ιδιοκτητών ή άλλες πλατφόρμες της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες, αφενός, αποτελεί αποδεδειγμένα διέξοδο και λύση για δεκάδες πλέον χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιζητούν ένα επιπλέον -αφορολόγητο κυρίως μέχρι στιγμής- εισόδημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκατομμύρια των χαμένων εσόδων για τα δημόσια ταμεία λόγω φοροδιαφυγής, αφετέρου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους επαγγελματίες του τουρισμού σε μια χρονιά όπου οι επιδόσεις του κλάδου έχουν αγγίξει κόκκινο.

 Ειδικά ως προς την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο τα πράγματα είναι μάλλον θολά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη μέσω ενός οργανωμένου μητρώου συγκεντρωμένα ακριβή νούμερα για τις γκρίζες μισθώσεις που μήνα με τον μήνα πλέον αυξάνονται. Παλιότερη έρευνα της Grant Thornton προς το τέλος του 2015 για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) είχε υπολογίσει μέσα σε έναν χρόνο τις πραγματικές απώλειες και δυνατότητες αύξησης των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο έως και 350 εκατ. ευρώ από αδήλωτα εισοδήματα, τέλη, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φορολόγηση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα ξενοδοχεία κ.ά. Ήδη το ΞΕΕ, από την πλευρά του, βρίσκεται στο στάδιο επικαιροποίησης της μελέτης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το νούμερο των ετήσιων απωλειών των 350 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πλέον αυξημένο τουλάχιστον κατά 20%, σε επίπεδα μεταξύ 420 και 450 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η ίδια η Airbnb έδωσε τα δικά της στοιχεία σχετικά με τις πιο δημοφιλείς -ως προς τον αριθμό των καταχωρήσεων- πόλεις-περιοχές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τον αριθμό των επισκεπτών που έχουν φιλοξενηθεί από τους «οικοδεσπότες» της σε όλη τη χώρα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Πρωταθλήτριες: Αθήνα, Κρήτη και Κέρκυρα

Έτσι, λοιπόν, η Αθήνα, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική είναι οι πρωταθλήτριες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταχωρημένων κατοικιών, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα νούμερα αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Ειδικά η Αθήνα και η Κρήτη προηγούνται μακράν σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με πάνω από 10.000 σπίτια προς ενοικίαση για κάθε προορισμό, αφού η ελληνική πρωτεύουσα έχει μέσα στον Αύγουστο πάνω από 11.500 ενεργές καταχωρήσεις, ενώ στην Κρήτη το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται σε πάνω από 10.600 καταχωρήσεις.

Και οι δύο προορισμοί συγκεντρώνουν διψήφια ποσοστά ως προς την αύξηση της τουριστικής κίνησης, με την Κρήτη να αποτελεί παραδοσιακά βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ φέτος υπολογίζεται να έχει άνοδο πάνω από 10% στην τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με τάσεις επέκτασης της σεζόν και στις αρχές του φθινοπώρου, όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση τις κρατήσεις του διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, οι τουριστικές της επιδόσεις συνεχίζουν το θετικό σερί των τελευταίων ετών, αφού, με βάση τα επίσημα στοιχεία του επταμήνου του 2017, η κίνηση του αεροδροµίου «Ελ. Βενιζέλος» πλησίασε τους 12 εκατομμύρια επιβάτες (11,97), σημειώνοντας άνοδο 8,2%, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιτυχημένη πορεία της διεθνούς κίνησης µε αύξηση 12,2%.

Οι Κυκλάδες

Τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς από πλευράς αριθμού καταχωρήσεων συμπληρώνουν η Κέρκυρα, η οποία την τελευταία διετία συνεχίζει να κινείται, όπως και όλα τα νησιά του Ιονίου, ανοδικά και βρίσκεται στην τρίτη θέση με συνολικά 3.700 ενεργές καταχωρήσεις και ακολουθεί, στη Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική με 3.400 σπίτια διαθέσιμα προς μίσθωση σε τουρίστες.

Μεγάλη εκπροσώπηση στις επιδόσεις της Airbnb όσον αφορά την ελληνική αγορά έχουν και οι δύο πιο «λαμπεροί» προορισμοί των Κυκλάδων, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου μάλιστα οι ξενοδόχοι δεν έχουν πάψει την τελευταία διετία να αναφέρονται στον ανταγωνισμό που υφίστανται από τους ιδιοκτήτες κυρίως πολυτελών βιλών με ενοίκια πολλών χιλιάδων ευρώ την εβδομάδα, αλλά πλέον και μικρότερων διαμερισμάτων από ιδιοκτήτες που προτιμούν να δώσουν τα σπίτια τους για ενοικίαση, μετακομίζοντας οι ίδιοι για μικρό διάστημα σε φίλους και γνωστούς.

Εξ ου και οι ενεργές καταχωρήσεις φέτος στη Μύκονο αντιστοιχούν σε ένα νούμερο κοντά στα 2.600 σπίτια, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Airbnb, ενώ και στη Σαντορίνη υπάρχουν επίσης 2.600 καταχωρημένες ιδιοκτησίες.

Οι έξι αυτοί προορισμοί συγκεντρώνουν 34.400 ενεργές καταχωρήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 28.600, από το σύνολο των 63.000, κατανέμονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η γνωστή πλατφόρμα μάλιστα επισημαίνει σχετικά ότι «υπάρχει σημαντική διασπορά σε όλη τη χώρα» όσον αφορά τις ιδιοκτησίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες «και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είναι τόσο γνωστές στο εξωτερικό, όπως μπορεί να είναι για παράδειγμα η Σαντορίνη ή η Μύκονος».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα εκπροσωπείται επαρκώς στην πλατφόρμα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς και με βάση πάντα τη ζήτηση από το εξωτερικό, οι επιτελείς της Airbnb απαντούν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αφού «ξεκάθαρα οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών οι Ελληνες οικοδεσπότες της πλατφόρμας “καλωσόρισαν” κοντά στο 1 εκατομμύριο επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν σε προορισμούς σε όλη τη χώρα. Οι 1.000.000 αφίξεις δίνουν μεγάλη οικονομική ώθηση και επεκτείνουν τα οφέλη του τουρισμού στους ίδιους τους κατοίκους των προορισμών και τις γειτονιές τους».

H Airbnb υποστηρίζει σχετικά ότι οι επισκέπτες που προτιμούν να μείνουν σε έναν προορισμό το κάνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψουν π.χ. στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά την τουριστική βιομηχανία και δημιουργώντας επιπλέον ευκαιρίες για ανάπτυξη χωρίς την ανάγκη νέων επενδύσεων ή υποδομής από την ίδια την πόλη. Οπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία, συμπληρώνεται η υφιστάμενη τουριστική βιομηχανία και κατανέμονται τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού σε νέες κοινότητες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν τα μισά χρήματα των επισκεπτών ξοδεύονται στις γειτονιές όπου διαμένουν και μπορεί να είναι άγνωστες ή διαφορετικές σε σχέση με τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Φοροδιαφυγή

Ανοιχτό παραμένει βέβαια το ζήτημα της φοροδιαφυγής και της απώλειας εσόδων για το Δημόσιο, έστω κι αν ο διεθνής κολοσσός με παρουσία σε παραπάνω από 191 χώρες επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι «οι οικοδεσπότες της πριν εγγραφούν στην Airbnb θα πρέπει να πιστοποιούν ότι ακολουθούν τη νομοθεσία της χώρας τους και τους τοπικούς κανόνες, δηλώνοντας τα εισοδήματά τους ή άλλα τέλη – για παράδειγμα, το τέλος διαμονής που ισχύει σε ορισμένες αγορές. Επιπλέον, με μια σειρά διαδικτυακών εργαλείων, συνδράμει τους οικοδεσπότες ώστε να πληρώνουν τους φόρους που οφείλουν με βάση το εισόδημα που εξασφαλίζουν από τη μίσθωση του ακινήτου τους σε τουρίστες, όπως το ιστορικό συναλλαγών που μπορούν να κατεβάσουν οι ίδιοι, τακτικές υπενθυμίσεις μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά., ενώ συνεργάζεται ήδη με τις δημοτικές αρχές διεθνώς ώστε να υπάρξουν σαφείς και δίκαιοι κανόνες που θα διευκολύνουν τους φιλοξενούμενους και τους οικοδεσπότες να πληρώνουν τους φόρους που συνδέονται με τον τουρισμό».

Ξενοδόχοι

Η μεγάλη αύξηση των προς μίσθωση κατοικιών και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ως προς τον τρόπο φορολόγησης της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων είναι και η αφορμή για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ). Οι μεν κάνουν λόγο για «ληστρική φορολόγηση» ενός θεσμού που είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του τουριστικού προϊόντος, αφού πρόκειται για ένα νέο αλλά συνεχώς αναπτυσσόμενο είδος τουρισμού, ενώ οι δε υποστηρίζουν ότι τα «σκιώδη καταλύματα» οδηγούν στην ανεξέλεγκτη αύξηση της δυναμικότητας σε κλίνες.

Πρωτιά της Ελλάδας και στη Μεσόγειο

Η Ελλάδα, πάντως, ακριβώς λόγω της κρίσης σε συνδυασμό και με τον παράγοντα της αύξησης της τουριστικής κίνησης έχει σημειώσει την τελευταία χρονιά τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς τον αριθμό των καταχωρήσεων σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριές της, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Τουρκία. Ενα επιπλέον επιχείρημα ως προς το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, το οποίο το 2017 φτάνει στη χώρα μας το 62% σε σχέση με το 2016, είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν λιγότερο ανεπτυγμένη αγορά σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία, οι οποίες έχουν εξαψήφιο αριθμό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες. Ετσι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Airbnb, η Ιταλία προηγείται ξεπερνώντας τις 322.000 καταχωρήσεις με αύξηση 31% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίστοιχα στην Ισπανία είναι κάτι λιγότερο από 225.000, με αύξηση κατά 43% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016. Ιδιο ποσοστό ανόδου έχει η Πορτογαλία, με τις ιδιοκτησίες που προσφέρονται προς μίσθωση να είναι λίγο κάτω από 64.000 σε όλη τη χώρα. Στην Τουρκία, όπου η αγορά της οικονομίας του διαμοιρασμού είναι σαφώς λιγότερο ανεπτυγμένη, οι ενεργές καταχωρήσεις είναι λίγο περισσότερες από τις 32.000, νούμερο που αντιστοιχεί σε μονοψήφια αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι.

Καλπάζουν οι αριθμοί

– Διεθνώς: 4.000.000 καταχωρήσεις Airbnb σε όλο τον κόσμο

– 191 χώρες  και 65.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο

– 200 εκατομμύρια οι αφίξεις επισκεπτών από την πρώτη καταχώρηση στο Σαν Φρανσίσκο, το 2008, έως σήμερα

– 10 top αγορές (με βάση τον αριθμό των ενεργών καταχωρήσεων): Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Λος Αντζελες, Βαρκελώνη, Ρώμη, Κοπεγχάγη, Σίδνεϊ και Αμστερνταμ

– 2.500.000 επισκέπτες μπήκαν στην πλατφόρμα την 5η Αυγούστου 2017

– Στην Ελλάδα 63.000 ενεργές καταχωρήσεις Airbnb τον Αύγουστο

– 62% αύξηση των ενεργών καταχωρήσεων σε σύγκριση με το 2016, η μεγαλύτερη στη  Μεσόγειο

– 1.000.000 επισκέπτες το τελευταίο δωδεκάμηνο

– 3 top ελληνικοί προορισμοί με τις περισσότερες καταχωρήσεις: Αθήνα, Κρήτη και Κέρκυρα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας

Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας Αμοργού - Ειδικότητες και τι προσφέρει ο δήμος

Springer Reisen: Αεροπορική σύνδεση από Βιέννη σε Πάρο, Νάξο και Μήλο

Νέες συνδέσεις με τις Κυκλάδες από τη Βιέννη το καλοκαίρι του 2025

Γλυπτά Παρθενώνα: Θα έρθουν στην Ελλάδα με … δανεισμό το 2025?

Θα έρθουν τελικά πιο κοντά σε λύση Βρετανικό Μουσείο και ελληνική κυβέρνηση το 2025;

Σίκινος: Η Νεικώ πάει Λονδίνο, ποιος ο λόγος;

Η Επισκοπή Σικίνου και η Νεικώ ταξιδεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Κυκλάδες: Προκήρυξη 22 θέσεων σε 14 Κέντρα Υγείας (!!!)

Κέντρα Υγείας: 324 προσλήψεις γιατρών – Προθεσμίες και ειδικότητες - Η προκήρυξη αφορά και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της Ελλάδας, για 12 ειδικότητες

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης