Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες... ευλογημένος τόπος γεμάτος προϊόντα υψηλής ποιότητας

Κυκλάδες… ευλογημένος τόπος γεμάτος προϊόντα υψηλής ποιότητας

|

Όμορφα νησιά οι Κυκλάδες, με τις ξερολιθιές να τα χωρίζουν σαν κύματα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των οικισμών τους, τα μικρά σπιτάκια, τα πλακοστρωμένα δρομάκια, όλα ασπρισμένα, φωτεινά, γεμάτα γλάστρες με λουλούδια. Οι Κυκλαδίτες λένε: «Σπίτι όσο χωρείς και χωράφι όσο θωρείς».

Πριν ο τουρισμός γίνει η κύρια πηγή πλούτου για τις Κυκλάδες, τα νησιά ως προς τη διατροφή ήταν αυτάρκη. n Κατ’ αρχάς, η θάλασσα παρείχε άφθονα ψαρικά, μαλάκια και όστρακα που τα μαγείρευαν ανάλογα με τις εποχές. Από δημητριακά, μικρές οι καλλιέργειες, αλλά τόσες που να δίνουν τον άρτο τον επιούσιο. Το κυριότερο, το κριθάρι, που αντέχει στον δυνατό αέρα των νησιών.

Με την πένα της Ευη Βουτσινά (στον Γαστρονόμο της Καθημερινής

Οι ιδιοτυπίες του μικροκλίματος ανέδειξαν μοναδικά σε γεύση και νοστιμιά προϊόντα, όπως το μικρό άνυδρο ντοματάκι της Σαντορίνης, που ποτίζεται μόνο την ώρα που το φυτεύουν. Ο καρπός του γίνεται σφιχτός, μικρός, γεμάτος από κατακόκκινη ψίχα, γλυκιά και νόστιμη.

Το ίδιο και με τα ρεβίθια από τη Σίφνο, τη φάβα από τη Σαντορίνη, τις πατάτες της Νάξου και πολλά άλλα.

Τα βότανα με ιδιαίτερη, έντονη μυρωδιά αφθονούν στα νησιά. Στα πιο ξερά και άνυδρα είναι η αιτία (κυρίως το θυμάρι) για το εκλεκτό μέλι. Αγαπητή φίλη με φιλοδωρεί κάθε χρόνο με ένα βαζάκι μέλι από την Ανάφη, που λόγια δεν έχω να το περιγράψω. Ακόμα και ο πολύτιμος κρόκος, η ζαφορά, φύεται άγριος σε όλα τα νησιά και πολλά από τα είδη του είναι ιθαγενή, ενώ η χρήση του μετράει μερικές χιλιάδες χρόνια.

Άγρια χόρτα, λιγοστά, από τα καλύτερα της ελληνικής χλωρίδας, μυρωδάτα για πιτάκια και άλλα που μαγειρεύονται με κρέας ή βραστά για σαλάτα, ενώ μερικά τα κάνουν και τουρσί.

Αυτό όμως που έχουν άφθονο και το φτιάχνουν με αμέτρητους τρόπους είναι η κάππαρη. Τα φύλλα της, τα κλαδάκια και τα «κουμπιά» (οι καρποί της) στεγνώνονται ή γίνονται τουρσί, μαγειρεύονται φρέσκα γιαχνί, για να συνοδεύσουν τα όσπρια, τις πατάτες, ακόμα και τα ζυμαρικά.

Σε όλες τις Κυκλάδες βρίσκουμε εκλεκτά αλλαντικά που φτιάχνονται (ακόμα και σήμερα) από τον οικόσιτο χοίρο. Λούζες και εκλεκτά λουκάνικα, παστό κρέας, σύσσιρα και λαρδί είναι λιχουδιές που διατηρούν τα σπίτια ολοχρονίς.

Εντυπωσιακή είναι στις Κυκλάδες η τυροκομία· πάρα πολλά είδη τυριών και ποικίλες τεχνικές που φαίνεται να ασκούνται απαράλλαχτες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα κατσίκια κυριαρχούν στα νησιά με υποτυπώδη βλάστηση, ενώ σε αυτά που έχουν νερά, επομένως και βοσκή, υπάρχουν αρκετές αγελάδες και πρόβατα. Τα πιο γνωστά τυριά εκτός Κυκλάδων είναι η συριανή γραβιέρα Σαν Μιχάλη που γίνεται από αγελαδινό γάλα και το «αρσενικό» της Νάξου, αξιόλογη πικάντικη γραβιέρα από αγελαδινό ή ανάμεικτο γάλα. Στα ιδιαίτερα τυριά κατατάσσεται και η κοπανιστή της Μυκόνου με οξεία και πιπεράτη γεύση που οφείλεται στην τεχνική της ωρίμασής της και όχι σε προσθήκη υλικών. Η ξινομυζήθρα είναι πλήρες, μαλακό τυρί, ψιχουλιαστό, που παίρνει την ελαφριά ξινάδα της από τον παρατεταμένο χρόνο πήξης. Ωραίο τυρί είναι και η «μανούρα» της Σίφνου που την αφήνουν να ωριμάσει μέσα στο ίζημα του κρασιού (κρασολάσπη), που του δίνει μια ιδιάζουσα οξύτητα και κοκκινοκαφέ χρώμα.

Είναι αδύνατο να αναφερθούν όλα τα τυριά και οι αξιόλογες τεχνικές και οι ιδιαιτερότητες κάθε νησιού. Θα αναφέρω όμως την τεχνική του «πετρώματος» που ασκείται ιδιαίτερα σε Τήνο, Κέα και Ανδρο. Αφού στραγγίξει το τυρί στις τσαντίλες, το τοποθετούν ανάμεσα σε δύο βαριές πέτρες, σκαλισμένες επί τούτου με υποδοχή για τη μάζα του τυριού και λούκι για να παροχετεύεται ο ορός. Αφού η μάζα στραγγίξει εντελώς, την αλατίζουν και τη ζυμώνουν. Ανάλογα με την ποσότητα του αλατιού, το σχήμα, το μέγεθος και την τεχνική της ωρίμασης, θα γίνει ένα τυρί με ιδιαίτερη ταυτότητα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πτήση για Ελλάδα = καθυστέρηση!

Οι πτήσεις προς ελληνικά αεροδρόμια παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη – Ποιο νησί στην Ελλάδα είναι πρώτο

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Κυκλάδες – “Διονύσιος Σολωμός”: Ακυρώνονται τα δρομολόγια το διήμερο 19 και 20 Μαΐου

Ακυρώνονται τα δρομολόγια του “Διονύσιος Σολωμός” στις 19 και 20 Μαΐου – Επανέρχεται με τα χρώματα της Fast Ferries

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Σπέτσες – Κικίλιας: “Μείωση μέχρι 32% των τιμών των εισιτηρίων στα ταχύπλοα για οικογένειες και παρέες”

Βασίλης Κικίλιας από Σπέτσες: «Μείωση μέχρι 32% των τιμών των εισιτηρίων στα ταχύπλοα για την ελληνική οικογένεια και για τις παρέες που αποτελούνται από τρία άτομα και πάνω»

Σίφνος – “Speedrunner”: Ανεπιτυχής αρχικά η προσέγγιση λόγω ανέμων (video)

Θυελλώδεις άνεμοι απέτρεψαν την προσέγγιση του “Speedrunner Jet” στη Σίφνο το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά το πλοίο επέστρεψε και ολοκλήρωσε επιτυχώς την επιβίβαση και αποβίβαση.

National League 2: Τελικός ανόδου με φόντο την ελπίδα και την πίεση

Καραχάλιος και Καρακατσάνης μιλούν για τη μεγάλη μάχη Ιωνικού – Πανναξιακού που κρίνει την άνοδο στη National League 1

National League 2: Η Βάσω Τσαρούχα «σφυρίζει» τον τελικό ανόδου Ιωνικός – Πανναξιακός

Όλα για όλα στη Νίκαια – Στο γήπεδο και ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή επεισοδίων - Ποιοι είναι οι διαιτητές

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Μαθητές από τη Νάξο και την Καλαμπάκα ενώνουν δυνάμεις μέσω STEM και προγραμματισμού

Το Ειδικό Σχολείο ΕΕΕΕΚ Νάξου συμμετείχε σε κοινή δράση STEM με το 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, προγραμματίζοντας εφαρμογές με το Σετ S2.1. Μια καινοτόμος εκπαιδευτική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Νάξος: Η ψύχραιμη προσγείωση, ο γλάρος και η μάχη για τα “Likes”

Ψύχραιμη προσγείωση και υπερβολικές αντιδράσεις: Τι πραγματικά συνέβη με τον γλάρο στην πτήση της Ολυμπιακής στη Νάξο