Η… τάση του καλοκαιριού είναι «τουριστο-φοβία», αφού οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών που κατακλύζονται από τουρίστες αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τον τεράστιο αριθμό των επισκεπτών
Η «γηραιά ήπειρος» υποφέρει από το σφοδρό κύμα καύσωνα ονόματι «Λούσιφερ» και φαίνεται πως όπως ανεβαίνει η θερμοκρασία έτσι αυξάνονται τα νεύρα των κατοίκων δημοφιλών τουριστικών προορισμών.
Η… τάση του καλοκαιριού είναι «τουριστο-φοβία», αφού οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών που κατακλύζονται από τουρίστες αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τον τεράστιο αριθμό των επισκεπτών, υποστηρίζοντας πως δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους και μολύνουν τον τόπο τους.
Ξεκίνησε στη Βενετία, ακολούθησε η Βαρκελώνη και σύμφωνα με τον «Guardian» εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ζήτησε από τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν σε περισσότερες κινήσεις, ώστε ο τουρισμός να έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο.
Η «Γαληνοτάτη» με τους 55.000 κατοίκους φιλοξενεί κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός που κινητοποίησε 2.000 ντόπιους οι οποίοι κατέβηκαν τον περασμένο μήνα στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αύξηση των ενοικίων και να καταγγείλουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πληθώρα.
Ο δήμαρχος της Βενετίας αποφάσισε να απαγορεύσει την ενοικίαση σπιτιών στο κέντρο της πόλης, ενώ μέσω καμερών ελέγχεται η ροή των τουριστών στα πιο δημοφιλή σημεία. Σε μια προσπάθεια να συνετίσουν τα πλήθη, οι Αρχές στη Ρώμη απαγόρευσαν στους τουρίστες να καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά στα σιντριβάνια, καθώς και να πίνουν αλκοόλ στους δρόμους τη νύχτα. Στο Μιλάνο ήδη έχουν απαγορευτεί τα κοντάρια για φωτογραφίες selfie σε δημοφιλείς προορισμούς.
Πέρυσι, το τουριστικό κύμα στην Ισπανία έσπασε κάθε ρεκόρ, με 17,8 εκατομμύρια επισκέπτες, με τις διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη να αποτελούν συχνό φαινόμενο, αφού οι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διώξουν (!) τους τουρίστες, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να κινητοποιηθούν. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφεύγει, καθώς η ομάδα «Arran», νεολαία του ακροαριστερού αυτονομιστικού CUP, ανέλαβε την ευθύνη για σκίσιμο στα λάστιχα ενοικιαζόμενων ποδηλάτων και τουριστικών λεωφορείων.
Ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, τους χαρακτήρισε «εξτρεμιστές», ενώ για πρώτη φορά φέτος η Βαρκελώνη αποφάσισε να λάβει μέτρα εναντίον των μη αδειοδοτημένων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, αυξάνοντας τον αριθμό των ελεγκτών. Ετσι, εντοπίστηκε πως από τα 16.000 ενοικιαζόμενα σπίτια τουλάχιστον 7.000 ήταν χωρίς άδεια.
Ακόμη και η Μαγόρκα και το Σαν Σεμπαστιάν… μπούχτισαν με τους τουρίστες και οι κάτοικοι έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις για τις 17 Αυγούστου, που συμπίπτουν με το μεγάλο βασκικό φεστιβάλ Semana Grande. Μιλώντας στον «Guardian», ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι δήλωσε ότι η αύξηση του αντι-τουριστικού κινήματος «είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ σοβαρό τρόπο. Αν το διαχειριστεί κανείς σωστά, ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο για τη διατήρηση, την πρόληψη και την κοινότητα».