Πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 08/08) στην Κωμιακή η πρώτη εκδήλωση – γνωριμία με το έργο και τη ζωή του Θεοφάνη Παντελιά ενός εκ των κορυφαίων μουσικών (βιολάτορας) της σύγχρονης ιστορίας της Νάξου
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017… Βραδιά συγκίνησης. Ξεχωριστές στιγμές για τη Ναξιώτικη μουσική παράδοση… Ύστερα από ενενήντα (90) χρόνια και πάλι το βιολί του Θεοφάνη Παντελιά παίρνει …φωτιά. Και ακούγεται. Εκεί στον ίδιο χώρο, στην πλατεία του χωριού, στο σπίτι ενός ανθρώπου που με το δοξάρι του οδήγησε τη μουσική της Νάξου σε άλλα μονοπάτια. Ιδιαίτερα. Άλλωστε ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τα «Ταξίμια» στη ζωή μας και κυρίως έδειξε ότι η Νάξος έχει τη δύναμη να αλλάξει τα δεδομένα στη μουσική παράδοση και να δημιουργήσει κάτι νέο…
Και με την αρωγή του Πνευματικού Κέντρου Κωμιακής πραγματοποιήθηκε μία πολύ όμορφη εκδήλωση, η οποία έδωσε την ευκαιρία και στους απογόνους του Θεοφάνη Παντελιά να βρεθούν για μία ακόμη φορά όλοι μαζί στο χώρο όπου ο παππούς ανέδειξε το βιολί και το έβαλε μία και καλή στη μουσική παράδοση του νησιού…
Βασικός ομιλητής, ο φιλόλογος Νίκος Λεβογιάννης, ο οποίος και πρώτος κατέγραψε και δημοσίευσε τη ζωή και προσφορά του πρόωρα χαμένου (στα 30 χρόνια Θεοφάνη Παντελιά) στο ναξιώτικο τραγούδι στο βιβλίο του “ΚΩΜΙΑΚΗ” τόμος Α΄(1995).
Και διαβάζουμε την ανάρτηση που έκανε σήμερα το πρωί ο φιλόλογος Νίκος Λεβογιάννης στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media…
«Ύστερα από 87 χρόνια απ’ τον θάνατό του (Ιούλιος 1930) το Πνευματικό Κέντρο της Κωμιακής τίμησε τον μεγαλύτερο Ναξιώτη βιολάτορα Θεοφάνη Παντελιά, σε μια σπουδαία εκδήλωση, που την παρακολούθησε σύσσωμο το χωριό κια πολλοί Ναξιώτες απο άλλα χωριά. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι τοπικοί άρχοντες της Νάξου που έλαμψαν διά της απουσίας τους.
Από την εκδήλωση αυτή φωτίστηκε για πρώτη φορά το μουσικό άστρο του πρόωρα χαμένου καλλιτέχνη, τον οποίο ο Νίκος Λεβογιάννης χαρακτήρισε ως “παιδί θαύμα” στο βιολί για την εποχή του.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση για πρώτη φορά δημόσια του βιολιού του Θεοφάνη, ενος μουσικού οργάνου 170 ετών, στην ιστορία και κατασκευή του οποίου αναφέρθηκε ο Νίκος Λεβογίαννης και στη συνέχεια ο δισεγγονός του Θεοφάνη Παντελιά Θεοφάνης κι αυτός κλήθηκε απ’ τον ομιλητή και έπαιξε έναν μελωδικό σκοπό από κείνους που έπαιζε και ο μεγάλος βιολάτορας. Ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια ο Νίκος Λεβογιάννης αναφέρθηκε αναλυτικά στη σύντομη ζωή του Θεοφάνη και στην τεράτια συμβολή του στην εξέλιξη της ναξιώτικης μουσικής παράδοσης. Χαρακτήρισε δε τον Θεοφάνη ως τον δημιουργό του μουσικού φαινομένου που μετά τον εμφύλιο και την εποχή της εσωτερικής μετανάστευσης άνθισε στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα και ονομάστηκε “νησιώτικη μουσική”.
Ξεχασμένος ήταν ως χτες ο Θεοφάνης Παντελιάς, τόσο από τους σύγχρονούς του ναξιώτες καλλιτέχνες, που αναδείχτηκαν χάρη στο δικό του μουσικό έργο, αλλά που ποτέ δεν τον τίμησαν, ούτε τον μνημόνεψαν, αν και “μαθητές” του, όσο και από τους μεταγενέστερους, οι οποίοι αξιοποίησαν αυτή τη μουσική και επαγγελματικά στα χρόνια της ακμής του “νησιώτικου τραγουδιού”.
Όλοι αυτοί οι μεταγενέστεροι του Θεοφάνη βιολιτζήδες ναξιώτες πάνω στο μουσικό του έργο καλλιέργησαν το δικό τους ταλέντο (Σταμάτης, Μωρός, Γ. Κονιτόπουλος και άλλοι).
Δεν αρκεί φυσικά μια μόνο εκδήλωση για να αναδειχτεί το έργο και η προσφορά αυτού του καλλιτέχνη, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και κυρίως να συνεχιστεί η έρευνα για να φωτιστεί η ζωή και το καλλιτεχνικό έργο αυτού του πνευματικού δημιουργού που έφυγε απ’ τη ζωή μόλις στα 30 του χρόνια και παρέμεινε διαχρονικά ο σπουδαιότερος βιολάτορας της ναξιώτικης λαϊκής μουσικής παράδοσης».
Οι φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Giorgos Komiaki