Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚύθηρα... η φωτιά έφερε και προκήρυξη στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κύθηρα - Πειραιά

Κύθηρα… η φωτιά έφερε και προκήρυξη στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κύθηρα – Πειραιά

|

Η φωτιά στα Κύθηρα οριοθετήθηκε… Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά η μάχη για τις ευθύνες μόλις ξεκίνησε – Και η Κυβέρνηση προχωρεί άμεσα (έως 11/08) στην προκήρυξη για ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων με Πειραιά

Η μάχη τελείωσε… Οι πυροσβέστες κέρδισαν. Κι αυτό γιατί δεν έμεινε τίποτα. Τα Κύθηρα απλά μετρούν τις πληγές τους, την ίδια ώρα που σε πολιτικό επίπεδο ο ένας τσακώνεται με τον άλλο για την ευθύνη του …λάθους. Ποιος φταίει αλήθεια; Εχει σημασία; Όχι… Σημασία έχει ότι χάθηκαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα πράσινου. Και όποιος έχει επισκεφθεί το νησί καταλαβαίνει το πλήγμα… «Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς». Λένε οι αρμόδιοι… Και αρχίζουν τα «φταις εσύ…» Ποτέ εγώ. Ποτέ εμείς… Πάντα οι άλλοι… «Ανυπολόγιστο το κόστος από τον λάθος συντονισμό στα εναέρια μέσα» λένε δήμαρχος και κάτοικοι του νησιού…  Για να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός ότι «Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα» και ρίχνει το καρφί του «σε συνεννόηση με το κόμμα του, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα. Μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα ζήτησε»….
Προκήρυξη

Και ήρθε το δώρο… Υπεγράφη τη Δευτέρα από τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, η νέα προκήρυξη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, την Κρήτη, το Γύθειο και την Καλαμάτα.

Μέχρι πρόσφατα η συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετείτο από τον Πειραιά με το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας ΛΑΝΕ, που λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος παρέμενε ακινητοποιημένο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, κήρυξε έκπτωτη από τη συγκεκριμένη γραμμή την εταιρεία ΛΑΝΕ και προχώρησε σε νέο διαγωνισμό για τον οποίο είχε εκφράσει ενδιαφέρον η εταιρεία european seaways, η οποία ωστόσο δεν κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Έτσι, για το θέμα συνεκλήθη το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και αποφάσισε νέες δρομολογιακές γραμμές για τη σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, την Κρήτη, το Γύθειο και την Καλαμάτα.

Η σχετική προκήρυξη απεστάλη και προς το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ναυτιλίας προτίθεται να προβεί στη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των εξής δρομολογιακών γραμμών:

Α) ι) Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου, με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες, έναντι μισθώματος 38.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.

ιι) Πειραιάς-Κύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου, με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες, έναντι μισθώματος 32.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.

Β) ι) Γύθειο- Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, έναντι μισθώματος 20.030 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.

ιι) Γύθειο-Κύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, έναντι μισθώματος 9.427 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.

ιιι) Κίσσαμος-Κύθηρα και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός θερινού δρομολογίου την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα έως 30/09, έναντι μισθώματος 4.781 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.

ιν) Καλαμάτα-Κύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός θερινού δρομολογίου την εβδομάδα, για το χρονικό διάστημα έως 30/09, έναντι μισθώματος 16.066 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.

Οι ενδιαφερόμενες ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα έως τις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, 11 Αυγούστου, ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή, 18 Αυγούστου.

Τα ελάχιστα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που θέτει η προκήρυξη για το πλοίο που θα αναλάβει τη γραμμή, είναι να μπορεί να επιβιβάζει τουλάχιστον 300 άτομα το χειμώνα και 450 το καλοκαίρι, με δεκαπέντε κλίνες και επιφάνεια για φόρτωση ΙΧΕ οχημάτων τουλάχιστον 600 τετραγωνικών μέτρων.

Με πληροφορίες από tovima.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία