Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΗ Σχοινούσα σε 360 μοίρες

Η Σχοινούσα σε 360 μοίρες

|

Η Σχοινούσα έγινε επιτραπέζιο παιχνίδι, μέσω της ιστοσελίδας “360islands.gr” (project από την Αγονη Γραμμή Γόνιμη) μπορεί κανείς να την γνωρίσει και να διαπιστώσει πόσο γοητευτική είναι, με ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο τοπίου 

«Μου αρέσει το ανάγλυφο του τόπου στη Σχοινούσα. Βλέπεις πολύ έντονα τη φύση εδώ. Οταν ξυπνήσεις το πρωί και είσαι ξεκούραστος και δεις την ανατολή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι η μέρα σου όμορφη. Γεννιέται η ελπίδα και εκτιμάς που είσαι ακόμα εδώ. Περαστικοί είμαστε ούτως ή άλλως». Τα λόγια ανήκουν στον Μανώλη Κωβαίο, κάτοικο Σχοινούσας. Μέσα σε ένα περιβόλι γεμάτο παπαρούνες ο Μανώλης «μοιράζεται» τις σκέψεις του με τους επισκέπτες του νησιού, τους «κανονικούς» και τους ψηφιακούς.

Μέσα από την ιστοσελίδα «360islands.gr», το νέο πρότζεκτ της οργάνωσης «Αγονη Γραμμή Γόνιμη», ο 38χρονος Μανώλης και άλλοι κάτοικοι συστήνουν την αγαπημένη τους Σχοινούσα, την ιστορία και τις ομορφιές της μέσα από τις διηγήσεις τους και ένα διαδραστικό περιβάλλον που καλεί τον επισκέπτη σε μια διαφορετική εξερεύνηση. «Για εμάς οι άνθρωποι είναι η ταυτότητα του νησιού, χωρίς αυτούς οι τόποι δεν έχουν ενδιαφέρον και μέσα από αυτούς θέλουμε να αναδείξουμε άγνωστα μέρη της Ελλάδας, όπως τη Σχοινούσα με την οποία ξεκινάμε», μας λέει ο διευθυντής της οργάνωσης Στέφανος Νόλλας.

Με το σκεπτικό να φωτιστούν οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, η Ολίβια Τβαντόβσκα Βραχνού πέρασε έξι μήνες στο νησί προκειμένου να ανακαλύψει τους «πρωταγωνιστές» του πρότζεκτ, ο καθένας από τους οποίους θα έδινε μια διαφορετική ψηφίδα για να σχηματιστεί το μωσαϊκό της Σχοινούσας. «Γνώρισα πολύ ανοιχτούς και χαρούμενους ανθρώπους. Τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα έρχονται στη Σχοινούσα άνθρωποι από τα γύρω νησιά και χορεύουν μέχρι το πρωί στο καφενείο του νησιού», λέει η Ολίβια.

Ο Μανώλης

Ετσι και οι χρήστες του «360islands.gr» θα γνωρίσουν τον Μανώλη και θα μάθουν την αγάπη που έχει για τη Γη, για τη φάβα που καλλιεργεί τον χειμώνα, τους παραδοσιακούς χορούς του νησιού και το καράβι του που εξυπηρετεί τους ντόπιους τους χειμωνιάτικους μήνες και το καλοκαίρι κάνει βόλτες τους επισκέπτες. «Στη Σχοινούσα δεν υπάρχει η λέξη “τουρίστας”, όλοι είναι επισκέπτες για τους ντόπιους. Ο Μανώλης για παράδειγμα είναι από τους νέους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και δεν θέλησε να φύγει από εκεί», σημειώνει η Ολίβια, υπεύθυνη για την έρευνα, τις συνεντεύξεις με τους κατοίκους και τις φωτογραφίες που συνθέτουν το περιβάλλον της ιστοσελίδας.

Η γιαγιά Μαργαρίτα

Η ιστοσελίδα θυμίζει φωτογραφικό κολάζ: στοιχεία του περιβάλλοντος είναι «ενεργοποιημένα» και περιμένουν ένα κλικ για να αφηγηθούν μια ιστορία. Η γιαγιά Μαργαρίτα είναι φωτογραφημένη με ένα μπουκέτο λουλούδια, όπως εκείνα που προσέφερε στην Ολίβια και δίνει σε κάθε επισκέπτη που περνά από το χωριό Παναγιά, τη χώρα της Σχοινούσας. «Είναι μια μορφή στωική που κάθεται συνήθως στην είσοδο του χωριού, καλλιεργεί λουλούδια και τα δίνει στους περαστικούς. Μερικές φορές κερνάει και ένα ρακόμελο!», λέει η Ολίβια. Μέσα από την ιστοσελίδα θα «μπούμε» στο παραδοσιακό σπίτι της 80χρονης Μαργαρίτας, θα δούμε παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, ένα ξύλινο σύνθετο με ασημικά και αναμνήσεις και θα ακούσουμε ιστορίες από τα παλιά της Σχοινούσας, την οικογένεια και τη ζωή της ηλικιωμένης γυναίκας που αποτελεί μια οικεία φιγούρα του νησιού.

Η Σοφία, ο καπετάν Γιάννης

Οι ψηφιακοί επισκέπτες θα γνωρίσουν αντίστοιχα την Ελληνοελβετή Σοφία που ήρθε για διακοπές στη Σχοινούσα πριν από 13 χρόνια και ο έρωτας την έκανε να ριζώσει στο νησί. Επίσης, θα ακούσουμε ιστορίες από τον θαλασσόλυκο καπετάν Γιάννη που συνδέει με το καράβι του τον «Σκοπελίτη», το μικρό νησί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας, ενώ την επόμενη χρονιά είναι η σειρά του ορεινού χωριού Απείρανθος της Νάξου με στόχο το σάιτ να είναι προσβάσιμο σε τέσσερις γλώσσες.

Η διαδραστική γνωριμία με τη Σχοινούσα και το επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της «Αγονης Γραμμής Γόνιμης» που συμπληρώνει 11 χρόνια λειτουργίας. Οι δράσεις της εκτείνονται σε 40 ελληνικά νησιά και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια, από ακροβατικά μέχρι γνωριμία με την κλασική μουσική και από μαθήματα φωτογραφίας μέχρι breakdance, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δωρεές ιατρικών αναλώσιμων, εξοπλισμού (π.χ. θερμοκοιτίδες, καρδιογράφοι), πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία.

«Η ιστοσελίδα απευθύνεται στον Ελληνισμό της Διασποράς που θέλει να δει έστω και έτσι τον τόπο του ή και σε κάποιον που απλώς θέλει να “μυρίσει” λίγο Ελλάδα με την τεχνολογία, τους ήχους της φύσης, τις ιστορίες», τονίζει ο κ. Νόλλας. Πρόθεση της οργάνωσης είναι η αναζήτηση χορηγιών για τη δημιουργία παρόμοιων προγραμμάτων και σε άλλα νησιά.

 «Εν Σχοινούσα», επιτραπέζιο παιχνίδι από τα παιδιά του σχολείου

Οι ιστορίες των νησιωτών «μεταφέρονται» και στο επιτραπέζιο παιχνίδι «Εν Σχοινούσα» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «Αγονης Γραμμής Γόνιμης». Τα παιδιά του σχολείου, δηλαδή έξι μαθητές Δημοτικού, τρεις Γυμνασίου και δύο Λυκείου, συνεργάστηκαν με την υπεύθυνη της δράσης, Δάφνη Κουρή, δημιουργώντας το χειροποίητο «Μάντεψε ποιος» βαμμένο στα χρώματα του καφενείου της χώρας. «Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του νησιού, δηλαδή η ιστορία του τόπου, οι ενήλικες και τα ίδια τα παιδιά. Η μέρα μας ξεκινούσε συλλέγοντας πληροφορίες για το νησί και κατέληγε στο καφενείο για συζητήσεις», μας λέει η κ. Κουρή.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.