Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΣέριφος - ΠΠΙ (Κόνταρης): Η φωνή μας έφτασε, έρχεται νοσηλεύτρια και γιατρός,...

Σέριφος – ΠΠΙ (Κόνταρης): Η φωνή μας έφτασε, έρχεται νοσηλεύτρια και γιατρός, έστω και για ένα μήνα”

|

Εξαντλητικά ωράρια, κανένα ρεπό, 30 εφημερίες τον μήνα. Οι καθημερινές μεγάλες μάχες στα μικρά νησιά του Αιγαίου – Τι αναφέρει ο γιατρός Αθανάσιος Κόνταρης (ΠΠΙ Σερίφου) και η πρώτη ένδειξη …ζωής από την 2η ΔΥΠΕ 

Η περασμένη Τετάρτη ήταν μία δύσκολη ημέρα για το προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου. Είχε να αντιμετωπίσει τρία πολύ σοβαρά περιστατικά για τα οποία χρειάστηκε να γίνουν τρεις αεροδιακομιδές με ελικόπτερο (σ.σ. το ευχάριστο είναι ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους). Σε μία περίοδο όπου κορυφώνεται η τουριστική κίνηση και κατά την οποία επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι έχουν φτάσει τις 12.000, ο ένας ειδικευμένος γιατρός και οι δύο αγροτικοί γιατροί της συγκεκριμένης μονάδας αναγκάζονται να εξυπηρετούν τακτικά περιστατικά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και να εφημερεύουν καθημερινά, χωρίς ρεπό και γενικά χωρίς δυνατότητα ξεκούρασης για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στη συντριπτική πλειονότητα των δημόσιων μονάδων Υγείας των μικρών νησιών του Αιγαίου. Αυτό καταδεικνύει η έρευνα που σχεδίασαν και διενήργησαν οι γιατροί του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κόνταρης (γενικός γιατρός, επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου), Αικατερίνη Καραβούλια και Μερόπη Γάλαρη (αγροτικοί) και ο φοιτητής Ιατρικής Μάνος Ζάβαλης, ο οποίος βοηθάει εθελοντικά στο ιατρείο, σε μια προσπάθεια να καταγράψουν ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα άλλα νησιά. Και όπως είπε στην «Κ» ο κ. Κόνταρης, «μιλήσαμε με τους συναδέλφους και τρομάξαμε».

Ο ένας ειδικευμένος γιατρός και οι δύο αγροτικοί γιατροί του ΠΠΙ στη Σέριφο εξυπηρετούν τακτικά περιστατικά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και εφημερεύουν καθημερινά, χωρίς ρεπό και γενικά χωρίς δυνατότητα ξεκούρασης, για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού. 

Η ερευνητική ομάδα επικοινώνησε τηλεφωνικά με συναδέλφους τους σε 26 από τα 28 νησιά όπου η μόνη υγειονομική δομή τους είναι ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο – ΠΠΙ. Από τις απαντήσεις τους προέκυψε ότι 13 μονάδες έχουν μόνο έναν γιατρό ο οποίος αυτόματα κάνει 30 εφημερίες τον μήνα. Οι υπόλοιπες 13 μονάδες έχουν δύο γιατρούς που μοιράζονται τις εφημερίες (15 έκαστος). Δέκα μονάδες δεν έχουν νοσηλευτή. Μόλις επτά ΠΠΙ έχουν ειδικευμένο γιατρό – οι υπόλοιπες λειτουργούν με αγροτικούς γιατρούς. Μόνο σε ένα ιατρείο οι γιατροί παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης, οι γιατροί 14 μονάδων Υγείας των μικρών νησιών του Αιγαίου απάντησαν θετικά.

Απογοήτευση
kontars.jpgΡωτήσαμε από την εφημερίδα “Καθημερινή” τον κ. Κόνταρη τι ήταν αυτό που τους κινητοποίησε να κάνουν την έρευνα. Οπως ανέφερε, «η έρευνα ήταν προϊόν απογοήτευσης». Ο ίδιος σπούδασε Ιατρική στην Πάτρα, έκανε το αγροτικό του στη Σέριφο και ειδικεύτηκε στην οικογενειακή/γενική ιατρική στη Σουηδία. Εκεί δούλεψε επί πέντε έτη πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί σε μονάδα Υγείας νησιού και να οργανώσει την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Κάτι που προσπαθώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια με μεγάλη αποτυχία», σημειώνει ο κ. Κόνταρης και εξηγεί, «η προσπάθεια είναι όσο γίνεται να διορθώσουμε την αδικία που βιώνουν οι κάτοικοι των μικρών Κυκλάδων στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας. Παραδείγματος χάριν, ένας ασθενής με έμφραγμα στη Σέριφο θα έρθει σε επαφή με καρδιολόγο 18 με 20 ώρες μετά το έμφραγμα. Δεν τα έχω καταφέρει λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας στο νησί. Αλλο είναι να πρέπει να φροντίσεις για 1.250 κατοίκους και άλλο για 12.000 άτομα –κάτοικοι και επισκέπτες– το καλοκαίρι. Εάν οι ντόπιοι είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Αθηναίους τον χειμώνα σε ό,τι αφορά την περίθαλψή τους, το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται αφού με το ίδιο υγειονομικό προσωπικό καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα περιστατικά».

Το ιατρικό προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου έστειλε πριν από δέκα ημέρες επιστολή προς το υπουργείο Υγείας και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου με την οποία ενημερώνει για την υπέρβαση του ωραρίου και τις παράτυπα υπερβολικές εφημερίες αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών που προκύπτουν από τη δική τους κόπωση. Την προηγούμενη Παρασκευή και για όλο το Σαββατοκύριακο προχώρησαν και σε στάση εργασίας. «Εικονική γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά», διευκρινίζει ο κ. Κόνταρης και προσθέτει ότι «σκοπός ήταν να φτάσει η φωνή μας στα αυτιά των υπευθύνων. Και έφτασε». Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της ΥΠΕ, την προσεχή εβδομάδα θα μετακινηθεί στο ιατρείο μία νοσηλεύτρια και σε δύο εβδομάδες ένας γιατρός που θα μείνουν για ένα μήνα στο νησί.

«Οι Κυκλάδες, και κυρίως οι μικρές Κυκλάδες, πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθούν ως μία ιδιαίτερη οντότητα. Πολύ δύσκολα κάποιος γιατρός θα πάρει την απόφαση να υπηρετήσει σε νησί. Εγώ δυσκολεύομαι να βρω σπίτι για να μείνω. Εχω ένα μικρό παιδί και δεν υπάρχει παιδικός σταθμός να το αφήσω όταν πρέπει να λείψουμε εγώ και η σύζυγός μου στη δουλειά. Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες για κάποιον που θα μείνει εδώ. Εχει κόντρα τον καιρό, μπορεί να αποκλειστεί τον χειμώνα, η ζωή είναι πιο ακριβή, και υπάρχουν ιατρικές προκλήσεις», επισημαίνει ο κ. Κόνταρος και τονίζει, «πρέπει τα κίνητρα προς τους γιατρούς να εξετασθούν ξανά. Θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για φορολογικές ελαφρύνσεις, μισθολογικές αυξήσεις, μείωση της γραφειοκρατίας, παροχή διαμονής στους γιατρούς».

Παράτυπες εφημερίες και υπερωρίες
«Δυστυχώς, καλούμαστε καθημερινά να εφημερεύουμε παράνομα με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτοι και εκτεθειμένοι σε δυνητικά ιατρικά λάθη, κάτι που θεωρούμε άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών και τη δική μας», υπογραμμίζουν σε πρόσφατη επιστολή τους προς τους υπουργό Υγείας, διοικητή της 2ης ΥΠΕ και εισαγγελέα Υπηρεσίας νομού Κυκλάδων οι γιατροί του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κόνταρης, Αικατερίνη Καραβούλια και Μερόπη Γάλαρη. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. «Γνωρίζουν την παρατυπία το υπουργείο Υγείας, το νομικό τμήμα της ΥΠΕ και ο εισαγγελέας; Είμαστε νομικά καλυμμένοι για οποιοδήποτε ιατρικό λάθος;» ρωτούν οι γιατροί του ΠΠΙ Σερίφου, οι οποίοι δηλώνουν ότι πλέον μόνο με «εντέλλεσθε» θα κάνουν παράτυπες εφημερίες και υπέρβαση του ωραρίου εργασίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Κατασκευή νέου ξενοδοχείου από την Andronis Hotels

Σε Πάρο και Μήλο επεκτείνονται τα Andronis Hotels

Γ. Βρούτσης: Ερχεται αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος

Αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος, προς τιμή του Δημήτριου Βικέλα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης

Μάντσεστερ: “Ψηφίζει” Νάξος, Ιος και Σίφνος για το καλοκαίρι του 2024

Ίος, Σίφνος και Νάξος στις ταξιδιωτικές τάσεις του 2024 για τους ταξιδιώτες από Μάντσεστερ - Τι αναφέρουν Κατσαράς, Γκίκας και Ναδάλη

Απογειώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, “κόλλησαν” οι Κυκλάδες

23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου - Τι δείχνουν τα στοιχεία του INSETE και τι συνέβη με τις Κυκλάδες

ΠΝΑι – Γ. Λεονταρίτης: Τι αναφέρει για την “άριστη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020”

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Παρακολούθησης και Συντονισμού Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων ο Γ. Λεονταρίτης - Ποια είναι η δέσμευσή του

Πόρος: Στα βήματα Αστυπάλαιας και Χάλκης αλλά μόνο στο “πρασίνισμα”

Ο Πόρος στα ενεργειακά βήματα Χάλκης και Αστυπάλαιας – «Αγνοούνται» ζητήματα όπως απορρίμματα, λύματα κ.ά.

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων