Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΣέριφος - ΠΠΙ (Κόνταρης): Η φωνή μας έφτασε, έρχεται νοσηλεύτρια και γιατρός,...

Σέριφος – ΠΠΙ (Κόνταρης): Η φωνή μας έφτασε, έρχεται νοσηλεύτρια και γιατρός, έστω και για ένα μήνα”

|

Εξαντλητικά ωράρια, κανένα ρεπό, 30 εφημερίες τον μήνα. Οι καθημερινές μεγάλες μάχες στα μικρά νησιά του Αιγαίου – Τι αναφέρει ο γιατρός Αθανάσιος Κόνταρης (ΠΠΙ Σερίφου) και η πρώτη ένδειξη …ζωής από την 2η ΔΥΠΕ 

Η περασμένη Τετάρτη ήταν μία δύσκολη ημέρα για το προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου. Είχε να αντιμετωπίσει τρία πολύ σοβαρά περιστατικά για τα οποία χρειάστηκε να γίνουν τρεις αεροδιακομιδές με ελικόπτερο (σ.σ. το ευχάριστο είναι ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους). Σε μία περίοδο όπου κορυφώνεται η τουριστική κίνηση και κατά την οποία επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι έχουν φτάσει τις 12.000, ο ένας ειδικευμένος γιατρός και οι δύο αγροτικοί γιατροί της συγκεκριμένης μονάδας αναγκάζονται να εξυπηρετούν τακτικά περιστατικά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και να εφημερεύουν καθημερινά, χωρίς ρεπό και γενικά χωρίς δυνατότητα ξεκούρασης για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στη συντριπτική πλειονότητα των δημόσιων μονάδων Υγείας των μικρών νησιών του Αιγαίου. Αυτό καταδεικνύει η έρευνα που σχεδίασαν και διενήργησαν οι γιατροί του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κόνταρης (γενικός γιατρός, επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου), Αικατερίνη Καραβούλια και Μερόπη Γάλαρη (αγροτικοί) και ο φοιτητής Ιατρικής Μάνος Ζάβαλης, ο οποίος βοηθάει εθελοντικά στο ιατρείο, σε μια προσπάθεια να καταγράψουν ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα άλλα νησιά. Και όπως είπε στην «Κ» ο κ. Κόνταρης, «μιλήσαμε με τους συναδέλφους και τρομάξαμε».

Ο ένας ειδικευμένος γιατρός και οι δύο αγροτικοί γιατροί του ΠΠΙ στη Σέριφο εξυπηρετούν τακτικά περιστατικά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και εφημερεύουν καθημερινά, χωρίς ρεπό και γενικά χωρίς δυνατότητα ξεκούρασης, για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού. 

Η ερευνητική ομάδα επικοινώνησε τηλεφωνικά με συναδέλφους τους σε 26 από τα 28 νησιά όπου η μόνη υγειονομική δομή τους είναι ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο – ΠΠΙ. Από τις απαντήσεις τους προέκυψε ότι 13 μονάδες έχουν μόνο έναν γιατρό ο οποίος αυτόματα κάνει 30 εφημερίες τον μήνα. Οι υπόλοιπες 13 μονάδες έχουν δύο γιατρούς που μοιράζονται τις εφημερίες (15 έκαστος). Δέκα μονάδες δεν έχουν νοσηλευτή. Μόλις επτά ΠΠΙ έχουν ειδικευμένο γιατρό – οι υπόλοιπες λειτουργούν με αγροτικούς γιατρούς. Μόνο σε ένα ιατρείο οι γιατροί παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης, οι γιατροί 14 μονάδων Υγείας των μικρών νησιών του Αιγαίου απάντησαν θετικά.

Απογοήτευση
kontars.jpgΡωτήσαμε από την εφημερίδα “Καθημερινή” τον κ. Κόνταρη τι ήταν αυτό που τους κινητοποίησε να κάνουν την έρευνα. Οπως ανέφερε, «η έρευνα ήταν προϊόν απογοήτευσης». Ο ίδιος σπούδασε Ιατρική στην Πάτρα, έκανε το αγροτικό του στη Σέριφο και ειδικεύτηκε στην οικογενειακή/γενική ιατρική στη Σουηδία. Εκεί δούλεψε επί πέντε έτη πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί σε μονάδα Υγείας νησιού και να οργανώσει την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Κάτι που προσπαθώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια με μεγάλη αποτυχία», σημειώνει ο κ. Κόνταρης και εξηγεί, «η προσπάθεια είναι όσο γίνεται να διορθώσουμε την αδικία που βιώνουν οι κάτοικοι των μικρών Κυκλάδων στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας. Παραδείγματος χάριν, ένας ασθενής με έμφραγμα στη Σέριφο θα έρθει σε επαφή με καρδιολόγο 18 με 20 ώρες μετά το έμφραγμα. Δεν τα έχω καταφέρει λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας στο νησί. Αλλο είναι να πρέπει να φροντίσεις για 1.250 κατοίκους και άλλο για 12.000 άτομα –κάτοικοι και επισκέπτες– το καλοκαίρι. Εάν οι ντόπιοι είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Αθηναίους τον χειμώνα σε ό,τι αφορά την περίθαλψή τους, το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται αφού με το ίδιο υγειονομικό προσωπικό καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα περιστατικά».

Το ιατρικό προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου έστειλε πριν από δέκα ημέρες επιστολή προς το υπουργείο Υγείας και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου με την οποία ενημερώνει για την υπέρβαση του ωραρίου και τις παράτυπα υπερβολικές εφημερίες αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών που προκύπτουν από τη δική τους κόπωση. Την προηγούμενη Παρασκευή και για όλο το Σαββατοκύριακο προχώρησαν και σε στάση εργασίας. «Εικονική γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά», διευκρινίζει ο κ. Κόνταρης και προσθέτει ότι «σκοπός ήταν να φτάσει η φωνή μας στα αυτιά των υπευθύνων. Και έφτασε». Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της ΥΠΕ, την προσεχή εβδομάδα θα μετακινηθεί στο ιατρείο μία νοσηλεύτρια και σε δύο εβδομάδες ένας γιατρός που θα μείνουν για ένα μήνα στο νησί.

«Οι Κυκλάδες, και κυρίως οι μικρές Κυκλάδες, πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθούν ως μία ιδιαίτερη οντότητα. Πολύ δύσκολα κάποιος γιατρός θα πάρει την απόφαση να υπηρετήσει σε νησί. Εγώ δυσκολεύομαι να βρω σπίτι για να μείνω. Εχω ένα μικρό παιδί και δεν υπάρχει παιδικός σταθμός να το αφήσω όταν πρέπει να λείψουμε εγώ και η σύζυγός μου στη δουλειά. Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες για κάποιον που θα μείνει εδώ. Εχει κόντρα τον καιρό, μπορεί να αποκλειστεί τον χειμώνα, η ζωή είναι πιο ακριβή, και υπάρχουν ιατρικές προκλήσεις», επισημαίνει ο κ. Κόνταρος και τονίζει, «πρέπει τα κίνητρα προς τους γιατρούς να εξετασθούν ξανά. Θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για φορολογικές ελαφρύνσεις, μισθολογικές αυξήσεις, μείωση της γραφειοκρατίας, παροχή διαμονής στους γιατρούς».

Παράτυπες εφημερίες και υπερωρίες
«Δυστυχώς, καλούμαστε καθημερινά να εφημερεύουμε παράνομα με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτοι και εκτεθειμένοι σε δυνητικά ιατρικά λάθη, κάτι που θεωρούμε άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών και τη δική μας», υπογραμμίζουν σε πρόσφατη επιστολή τους προς τους υπουργό Υγείας, διοικητή της 2ης ΥΠΕ και εισαγγελέα Υπηρεσίας νομού Κυκλάδων οι γιατροί του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κόνταρης, Αικατερίνη Καραβούλια και Μερόπη Γάλαρη. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. «Γνωρίζουν την παρατυπία το υπουργείο Υγείας, το νομικό τμήμα της ΥΠΕ και ο εισαγγελέας; Είμαστε νομικά καλυμμένοι για οποιοδήποτε ιατρικό λάθος;» ρωτούν οι γιατροί του ΠΠΙ Σερίφου, οι οποίοι δηλώνουν ότι πλέον μόνο με «εντέλλεσθε» θα κάνουν παράτυπες εφημερίες και υπέρβαση του ωραρίου εργασίας.

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Κυβερνητικές δράσεις που δημιουργούν πολλών ταχυτήτων ξενοδοχεία

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας για την εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους - Η στάση της προς τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Terra Pontica: Κάτι νέο γεννιέται στη Νάξο, πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Terra Pontica σημαίνει θαλάσσια γη ή Γη μέσα στη θάλασσα ή Νησί. - Πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Γ. Βρούτσης: Συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών

Συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, με τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Ενωση Ξενοδόχων Νάξου: Οι ξενοδόχοι πάνε (24/09) στη κάλπη

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από 10:30 ως 15:30) θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και των εκπροσώπων μας στην Π.Ο.Ξ

Ανδρος: Κλείνει η πιο …μεγάλη πληγή για το νησί των Κυκλάδων

Με την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί δίνεται τέλος στη λειτουργία της παράνομης χωματερής

OTA AWARDS – Χάλκη: Καλύτερος δήμαρχος για το 2023 ο Αγγελος Φραγκάκης

Καλύτερος Δήμαρχος της Ελλάδας 2019-2023 ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος (Δήμαρχος Χάλκης)

Τήλος: Κέρδισε μία θέση στα σχολικά βιβλία

Η Τήλος των διακρίσεων κερδίζει θέση ακόμα και στα σχολικά βιβλία

Ελλάδα “ψήφισαν” 16,1 εκατ. επισκέπτες μόνο το πρώτο επτάμηνο

Τράπεζα της Ελλάδας: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα
loading...

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Μονοήμερη (01/10) εκδρομή με το “Naxos Star” στην Τήνο

Naxos Star... Μονοήμερη εκδρομή στην Τήνο.. Πότε και κόστος μετακίνησης

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Η "εικόνα" του Αγίου Πολυκάρπου στο δρόμο για τον Καλαντό - Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταστραφεί ότι έχει απομείνει; (photos)

Μήλος – Super Jet: Μέλος πληρώματος έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε επιβάτη

SUPER JET: Διάσωση ατόμου από τη θάλασσα στoν λιμένα Αδάμαντα Μήλου

Εκτακτο – “Blue Star Naxos”: Αναχώρηση απόψε (15/09) από τον Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Blue Star Naxos - Πως διαμορφώνεται το σημερινο και αυριανο δρομολόγιο με επίκεντρο τις Μικρές Κυκλάδες

Sea Jets: Απόδοση ευσήμων και αναγνώριση σε μέλος πληρώματος

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ταχύπλοου "SUPER JET" για τη διάσωση επιβάτη στο λιμάνι της Μήλου

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής
loading...