Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΝότιο Αιγαίο - Τήλος: Το παραμύθι της τηλεϊατρικής κι άλλες αστείες ιστορίες

Νότιο Αιγαίο – Τήλος: Το παραμύθι της τηλεϊατρικής κι άλλες αστείες ιστορίες

|

Τα μισθολογικά…αντικίνητρα που δίνει η ελληνική πολιτεία κρατούν μακριά τους έμπειρους γιατρούς από τα νησιά της άγονης γραμμής. Τι είπε σε μία συγκλονιστική ομιλία η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά.

 

Το Σάββατο το απόγευμα η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά έκανε μία συγκλονιστική, ανατριχιαστική θα έλεγε κανείς, παρέμβαση στο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ του Νοτίου Αιγαίου.

Με λόγο ευθύ και ντόμπρο και με το συναίσθημα να την κατακλύζει, η κα Καμμά αποδόμησε πλήρως τα φληναφήματα ότι τάχα μόνο η μέθοδος της τηλεϊατρικής μπορεί να δώσει στην περίθαλψη των πολιτών στα μικρά νησιά δίνοντας μία σειρά από πειστικότατα επιχειρήματα.

Γιατί όμως τα νησιά, ιδιαίτερα τα μικρά, έχουν απόλυτη ανάγκη όχι μόνο τους αγροτικούς αλλά και τους έμπειρους, ειδικευόμενους γιατρούς; Και γιατί οι τελευταίοι δεν προμυθοποιούνται να καλύψουν τις θέσεις που προσφέρονται στα νησιά που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε “άγονης γραμμής;”

 

Η ιστορία της Τήλου δίνει τις απαντήσεις.

Πριν από 1 1/5 χρόνο προκηρύχθηκε θέση για γιατρό με προϋπηρεσία. Ενδιαφέρθηκε να καλύψει τη θέση γιατρός που εδρεύει στη γειτονική Ρόδο. Θα καταλάμβανε, σύμφωνα με την προκήρυξη, τη θέση του διευθυντή του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Τήλου (που μόνο πολυδύναμο δεν είναι) και θα αναλάμβανε την περίθαλψη των κατοίκων (ενηλίκων και παίδων) μαζί με τον αγροτικό ιατρό.

Εκ των πραγμάτων στον επιστήμονα αυτό αναλογούσαν 15 εφημερίες το μήνα. Ομως, η πολιτεία καλύπτει οικονομικά μόνο τις…5. Οταν ο γιατρός από τη Ρόδο έκανε τους υπολογισμούς για τους αποδοχές του διαπίστωσε με έκπληξη ότι θα έβαζε στον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 700 με 800 ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που εισπράττει σήμερα. Και ώριμος ων, έκανε πίσω.

Αν, επίσης, λάβει κανείς υπόψη του ότι οι αγροτικοί ιατροί παίρνουν και ένα επίδομα περίπου 500 ευρώ ως ενίσχυση των αποδοχών τους, τότε ο έμπειρος γιατρός από τη Ρόδο πιθανώς να είχε μισθό μικρότερο και από αυτό του αγροτικού.

Είναι, λοιπόν, μάλλον απλή η απάντηση στο ερώτημα του γιατί κανένας έμπειρος γιατρός δεν προτιμά να κάνει καριέρα σε κάποιο μικρό νησί έστω και μικρό χρονικό διάστημα.

Τώρα σε ότι αφορά την ερώτηση γιατί χρειάζονται δύο τουλάχιστον ιατροί σε ένα νησί και όχι μόνο ένας η απάντηση είναι προφανής. Την έδωσε άλλωστε η Μαρία Καμμά σε αποστροφή της ομιλίας της: “Μου έφεραν ένα παιδί, αγροτικό ιατρό, 24 ετών. Τι να πρωτοκάνει; Τον Αύγουστο παίρνουν πτυχίο, τον Οκτώβριο αναλαμβάνουν υπηρεσία”.

Ας μην απορούμε μετά γιατί έχουν ήδη ερημώσει 50 νησιά και αναμένεται να ερημώσουν τα επόμενα χρόνια άλλα 16 που έχουν αυτή τη στιγμή μέχρι 70 κατοίκους και όλους υπερήλικες.

Η νησιωτικότητα δεν προστατεύεται με λόγια αλλά με έργα. Και έργα οι νησιώτες δεν βλέπουν. Αντίθετα κινδυνεύουν σχεδόν καθημερινά να έχουν την τύχη που είχε ο αδερφός της Μαρίας Καμμά στην Τήλο πριν από 53 χρόνια. Περίμενε μάταια να περάσει καράβι από το νησί για 18 ημέρες μέχρι που εξέπνευσε.

Γιατρός βέβαια σε μικρό νησί σημαίνει αγώνας και καθημερινός μόχθος. Σημαίνει και επιμόρφωση. Δεν είναι δυνατόν ο γιατρός αυτός να μην έχει σύγχρονη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες από τη σχολή του ΕΚΑΒ, δεν είναι δυνατόν να μην παρακολουθεί τα σχετικά σεμινάρια.

Την κύρια (και διαχρονική) ευθύνη όμως την έχει η πολιτεία με την ανύπαρκτη πολιτική κινήτρων για τους γιατρούς. Η τηλεϊατρική λειτουργεί άψογα μόνο όταν υποστηρίζεται από επιστήμονες δια ζώσης. Αλλιώς γίνεται πουκάμισο αδειανό όπως το εργαστήριο τηλεϊατρικής της Τήλου το οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια περιμένει κάποιον να έρθει να το λειτουργήσει.

Πηγή  News247.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων