Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες - Omicron : Στο 92% η κυριαρχία στην ΠΕ Νάξου, στο...

Κυκλάδες – Omicron : Στο 92% η κυριαρχία στην ΠΕ Νάξου, στο 15% στη ΠΕ Μυκόνου

|

Η Omicron πλέον έχει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας… Μέσα από την προσομοίωση του μαθηματικού μοντέλου που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ethnos ο Νίκος Καρδούλας βλέπουμε πως κινείται στις Κυκλάδες… (δείτε τον σχετικό πίνακα) 

Μπορει η “Δέλτα” να μας φόβισε, όμως η Omicron είναι εδώ και μάλιστα με άγριες διαθέσεις. Αν και οι περισσότεροι μιλούν για ήπια συμπτώματα, η ταχύτατη μετάδοσή της έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στους αρμόδιους… 

Και έρχεται τώρα μέσα από την ιστοσελίδα ethnos.gr ο Νίκος Καρδούλας με προσομοίωση μαθηματικού μοντέλου από τον Νίκο Καρδούλα, να δούμε πόσο κυριαρχικό ρόλο έχει στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη της πανδημίας…  Και αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι Κυκλάδες. Η ΠΕ Κέας – Κύθνου μάλιστα (σ.σ. όπως βλέπεται και στον σχετικό πίνακα στο τέλος του άρθρου) είναι η Περιφέρεια που έχει το απόλυτο (100%) όπως και αυτή της Ιθάκης στο Ιόνιο. Το ζητούμενο εδώ είναι ότι για το διάστημα από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου η Κέα – Κύθνος έχει συνολικά 15 κρούσματα. Είναι αντιπροσωπευτικός αριθμός; 

Από εκεί και πέρα, Οι ΠΕ Σύρου και Τήνου είναι για τις Κυκλάδες στο +95%, η ΠΕ Νάξου στο +90% ενώ στον αντίποδα βλέπουμε αυτές της Μυκόνου και Μήλου οριακά κάτω από το 18%… 

Ας δούμε το σχετικό άρθρο 

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί στο 76% των μολύνσεων κορονοϊού στην Επικράτεια της Ελλάδας και στο 83% των μολύνσεων στην Αττική, αλλά οι εισαγωγές για νοσηλεία σε κλίνες covid-19 αυξήθηκε 29% γεγονός που έχει σημάνει και συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

 Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο – αν μπορεί κανείς να το διατυπώσει έτσι – είναι πως επί των συνολικών κρουσμάτων της Όμικρον οι εισαγωγές για νοσηλεία είναι μόλις 1,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δέλτα από τις 5 Ιουλίου 2021 (έναρξη της Δέλτα) μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 7,1%.

Με την προσομοίωση του μαθηματικού μοντέλου του Νίκου Καρδούλα εκτιμήθηκε το ποσοστό επί των συνολικών μολύνσεων που αποδίδεται στην Όμικρον, τόσο στην Ελληνική Επικράτεια, όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και πόσες από τις μολύνσεις της Όμικρον χρειάσθηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία στην επικράτεια, μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Από τον πίνακα στο τέλος του άρθρου διαπιστώνεται:

· Στις 69 από 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας η Όμικρον κυριαρχεί με ποσοστό πάνω από 50% επί του συνόλου των μολύνσεων.

 · Στις ΠΕ Θάσου, Ιθάκης, Ικαρίας, Καρπάθου – Κάσου, Κέας – Κύθνου, Νάξου, Σύρου, Τήνου και Χίου η Όμικρον είναι κυρίαρχη με ποσοστό πάνω από 90%.

· Κυρίαρχη με ποσοστό από 80% έως 90% είναι η Όμικρον στις ΠΕ Ανατολικής Αττικής, Άνδρου, Αρκαδίας, Βορείου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Λήμνου, Νήσων Αττικής, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πάρου, Ρόδου και Σάμου.

· Η Όμικρον δεν είναι ακόμα κυρίαρχη στις ΠΕ Κέρκυρας, Μήλου, Μυκόνου, Ξάνθης και Σποράδων, όπου τα ποσοστά της είναι κάτω από 50%.

· Στο σύνολο της Αττικής η Όμικρον είναι κυρίαρχη με ποσοστό 83%.

Αύξηση 29% των εισαγωγών για νοσηλεία
· Οι εισαγωγές για νοσηλεία σε κλίνες covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας μειώνονταν από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει η εκρηκτική αύξηση μολύνσεων της Όμικρον.

· Την περασμένη εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2022 παρατηρήθηκε αύξηση 29% των εισαγωγών για νοσηλεία σε κλίνες covid-19, προφανώς λόγω της Όμικρον.

· Το ποσοστό των εισαγωγών για νοσηλεία στα νοσοκομεία λόγω της Όμικρον επί των συνολικών μολύνσεων της Όμικρον μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022 ήταν μόλις 1,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δέλτα από τις 5 Ιουλίου 2021 (έναρξη της Δέλτα) μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 7,1%.

* Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α. 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Αταλάντη: Σεισμός τώρα (4,8 R), έγινε αισθητός στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,8 R στην Αταλάντη - Αισθητός στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί

Κύθνος – Βρυόκαστρο: Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως

Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021

Αμοργός: Εκεί όπου η προστασία του περιβάλλοντος συναντά την παράδοση

Στην Αμοργό ανταμώνουν το «Αμοργόραμα» και η «Γιορτή του Ψαρά»..Πότε; Τι θα συμβεί;

Στοίχημα – Ελλάδα (μπάσκετ): Πάμε ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στον Αγραβάνη

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει ... άρωμα μπάσκετ: Ξανά με Αγραβάνη και επιλογή στα φάουλ

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό