Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες: Οι ελλείψεις που εντόπισε η ΠΟΕΔΗΝ στα νησιά μας

Κυκλάδες: Οι ελλείψεις που εντόπισε η ΠΟΕΔΗΝ στα νησιά μας

|

Ενόψει της καλοκαιρινής περίδου η ΠΟΕΔΗΝ μέσω έκθεσης προχωρεί σε ακτινογραφία των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας στα νησιά – Δείτε τι συμβαίνει στις Κυκλάδες

Λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και η ΠΟΕΔΗΝ (η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) δίνει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την εικόνα των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Και όπως καταγγέλλει “Ανοχύρωτη σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές υπηρεσίες είναι η νησιωτική χώρα”… Οχι ότι δεν το ξέραμε και χρειάστηκε η Πανδημία (covid-19) για να έρθει η Περιφέρεια και οι ιδιώτες ώστε να καλύψουν άρον άρον τα κενά που υπήρχαν… Οχι, όμως και σε ιατρικό προσωπικό… 

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει πως οι αρμόδιοι της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) ασκούν πιέσεις στους γιατρούς των νοσοκομείων για να μετακινηθούν σε δομές υγείας της νησιωτικής χώρας. Η Ομοσπονδία κατέγραψε την κατάσταση στις δομές υγείας σε 27 νησιά και παραθέτει τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

«Οι δομές υγείας στα νησιά ουσιαστικά προσφέρουν πρώτες βοήθειες και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών. Τα σοβαρά περιστατικά όπως και αυτά του κορωνοϊού που μπορεί να ανακύψουν, διακομίζονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κρήτης» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Παραθέτοντας τις ελλείψεις η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω κορωνοϊού και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσει για την κάλυψη των κενών είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε άλλα υλικά.

Από την πλευρά της, η ΕΙΝΑΠ καλεί τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, τους διοικητές των νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσουν για την επαρκή στελέχωση των νησιών του Αιγαίου με μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Ας δούμε όμως εμείς πως είναι η κατάσταση στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων

Σύρος: Το νοσοκομείο έχει καλυφθεί με επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό αλλά χρειάζεται και άλλο για να λειτουργήσει η ΜΑΦ (σ.σ. εγκαινιάστηκε πρόσφατα)

Σαντορίνη: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 1 Ορθοπεδικός, 2 Παθολόγοι, 1 γενικός γιατρός, 2 Καρδιολόγοι, 1 Μαιευτήρας, ένας Παιδίατρος. Χρειάζονται και άλλοι γιατροί.

Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου: Προσελήφθη επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 4 Παθολόγοι, 3 Χειρουργοί, 3 Ορθοπεδικοί, 2 Παιδίατροι που ο ένας είναι επικουρικός, 1 Νεφρολόγος μόνιμος,1 Οφθαλμίατρος, 2 Οδοντίατροι και 1 Ακτινολόγος. Έχει γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ο αξονικός τομογράφος υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρού.

Κέντρο Υγείας Τήνου: Υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Μυκόνου: Υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό όπως και από γιατρούς. Επίσης, η μονάδα ΕΚΑΒ είναι δίπλα στο Κέντρο Υγείας οπότε υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει μία γενική γιατρός, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος.

Κέντρο Υγείας Μήλου: Οι μεγαλύτερες ελλείψεις είναι σε ιατρικό (υπάρχουν 2 Γενικοί Γιατροί και 2 Οδοντίατροι), διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι 3 και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το Κ.Υ. έχει ζητήσει από την 2η ΥΠΕ 6 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Κέντρο Υγείας Άνδρου: Υπάρχει 1 Παιδίατρος, 1 Παθολόγος, 1 γενικός γιατρός και 1 Ορθοπεδικός. Χρειάζεται ακόμη ένα Παθολόγο. Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Πάρου: Οι βασικές ελλείψεις είναι στο Ιατρικό προσωπικό γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και υπηρετεί μία υπάλληλος του ΟΑΕΔ που είναι παρασκευάστρια. Είναι κενή η θέση του μικροβιολόγου όπως και του Ακτινολόγου. Υπάρχει 1 γενικός γιατρός μόνιμος, 1 Παθολόγος, 1 Καρδιολόγος, 1 Οδοντίατρος, 1 Παιδίατρος και δύο επικουρικοί ένας Ορθοπεδικός και 1 γενική Ιατρός. Υπάρχει έλλειψη διασωστών στο ΕΚΑΒ.

Κέντρο Υγείας Ίου: Στο Κ.Υ. υπάρχουν 4 Νοσηλευτές και 1 μαία. Υπάρχει ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής που είναι ο Διευθυντής και είναι μόνιμος,καθώς και δύο ορθοπεδικοί επικουρικοί και πέντε αγροτικοί. Υπάρχει ένας Χειριστής Ακτινολόγος που δεν επαρκεί όπως και ένας μόνο οδηγός ασθενοφόρου.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα protothema.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Πανελλαδικές 2023 – ΓΕΛ: Εξετάζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Τρίτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, Πέμπτη, για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι εξετάζονται πλέον σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Εκλογές 2023 – Θαλ. Καραμολέγκου: “Ας προσλάβουμε τον Πήτερ Παν να κάνει τις μετακομιδές ασθενών”

Αρθρο της υποψήφιας βουλευτή Κυκλάδων Θαλλελαίας Ιακωβίνας Καραμολέγκου με τίτλο "Το ΕΚΑΒ σε ρόλο ατροπού"

Σύμη – Λ. Παπακαλοδούκας: “Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού ασθενοφόρου”

Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Ταξίδι εξοικείωσης σε Κέα και Σίφνο μέσω ΕΟΤ

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα, Κέα και Σίφνο για αφιέρωμα στη Γαλλική τηλεόραση

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό