Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα: Σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των τοκετών με καισαρική

Ελλάδα: Σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των τοκετών με καισαρική

|

Παρέμβαση για την προώθηση του φυσικού τοκετού στη χώρα μας, όπου 6 στις 10 γέννες – πολύ υψηλό ποσοστό – γίνονται με καισαρική τομή, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας.

Παρέμβαση για την προώθηση του φυσικού τοκετού στη χώρα μας, όπου 6 στις 10 γέννες –πολύ υψηλό ποσοστό– γίνονται με καισαρική τομή, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο νόμου «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει ρύθμιση για τη δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων φυσικού τοκετού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές για γυναίκες με χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη που επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά.

Οπως αναφέρεται στη διάταξη του σχεδίου νόμου, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το «Παπαγεωργίου», τα νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα υπουργεία Παιδείας και Εθνικής Αμυνας, καθώς και οι ιδιωτικές κλινικές δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες φυσικού τοκετού. Γι’ αυτόν τον σκοπό δύνανται να αναπτύσσουν, οργανώνουν και λειτουργούν κέντρα φυσικού τοκετού, τα οποία υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στο μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη χαρακτηρίζεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από μαίες – μαιευτές και γυναικολόγους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Δημήτρης Λουτράδης, «είμαστε υπέρ της δημιουργίας κέντρων φυσικού τοκετού, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να γεννήσουν κολπικά σε ελεγχόμενο χώρο των νοσοκομείων και από πιστοποιημένες μαίες, χωρίς φαρμακευτική αγωγή και παρεμβάσεις για επίσπευση του τοκετού».

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντικό να γίνονται οι φυσικοί τοκετοί σε ελεγχόμενο χώρο, καθώς έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας αρκετές περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι, όπου υπήρξαν επιπλοκές και καθυστέρησε σημαντικά η διακομιδή της γυναίκας σε νοσοκομείο.

«Θεωρούμε ότι η ρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως υπάρχουν κάποια σημεία καθοριστικής σημασίας που θα πρέπει να ρυθμιστούν», επισημαίνει στην «Καθημερινή» η Βικτωρία Βιβιλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με την ίδια, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά τα κέντρα πρέπει να στελεχώνονται από μαίες και να προΐστανται σε αυτά μαίες. «Και σε περίπτωση επιπλοκής είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει διασύνδεση του κέντρου με τη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου».

Η κυρία Βιβιλάκη σημειώνει ότι είναι σημαντικό τα κέντρα να λειτουργήσουν με βάση τις σύγχρονες γνώσεις και τις διεθνείς προδιαγραφές σε θέματα ολοκληρωμένης περιγεννητικής φροντίδας, προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα, φυσικού τοκετού και κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας. Τονίζει, δε, ότι θα πρέπει ανεξάρτητη επιτροπή μαιών να συμμετέχει στη σύνταξη των προδιαγραφών λειτουργίας αυτών των κέντρων.

Στην Ελλάδα το 2021 έγιναν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%), έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%).

Οπως τονίζει η κυρία Βιβιλάκη, «έχει φανεί από τη διεθνή εμπειρία ότι τα κέντρα φυσικού τοκετού εκτός από το ότι βελτιώνουν τη γενικότερη περιγεννητική εμπειρία για τις γυναίκες, αυξάνουν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού και φυσικά συμβάλλουν στη μείωση των καισαρικών τομών».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα μας το 2021 έγιναν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%), έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%). Σε 133 περιπτώσεις δεν δηλώθηκε ο τρόπος γέννησης του παιδιού.

Το πολύ υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: από τη μεγαλύτερη πλέον ηλικία τεκνοποίησης των γυναικών και τις αρκετές εγκυμοσύνες με ιατρικώς υποβοηθούμενες μεθόδους, από λόγους ευκολίας γυναικών και γιατρών, αφού ένας κολπικός τοκετός χωρίς παρεμβάσεις μπορεί να διαρκέσει ώρες, έως ακόμα και λόγους «αμυντικής ιατρικής», υπό τον φόβο να βρεθούν σε δικαστήρια οι γιατροί γιατί δεν έκαναν κατευθείαν καισαρική σε περίπτωση επιπλοκών.

Διεθνώς, η συχνότητα των καισαρικών τομών αυξάνεται: από 7% που ήταν κατά μέσον όρο το 1990 σε 21% το 2021, ενώ εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση το ποσοστό θα φθάσει στο 29% το 2030. Ηδη σε χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βραζιλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Τουρκία –και η Ελλάδα– οι καισαρικές τομές υπερτερούν των κολπικών τοκετών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά