Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΔέκα νησιά εκλιπαρουν για γιατρούς

Δέκα νησιά εκλιπαρουν για γιατρούς

|

Ακόμη και δήμαρχος (Άνδρος) κάνει εφημερία για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό – Τι δείχνει η έρευνα της εφημερίδας «Έθνος»

Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται σε πολλά νησιά της χώρας μας, ακόμα και σε μερικά που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο “τουριστικά”. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, οι κάτοικοι πολλών νησιών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ακόμα και απλά προβλήματα υγείας, αφού οι δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών παραμένουν τεράστιες.

Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών νησιών που εκπέμπουν “SOS” για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν:

Άνδρος: Μέχρι και ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσιος Σουσούδης, ο οποίος είναι ορθοπεδικός, συμμετέχει στις εφημερίες προκειμένου να καλυφτούν όσο είναι δυνατόν τα κενά από τις ελλείψεις σε γιατρούς. Υπάρχουν συνολικά μόλις έξι μόνιμοι γιατροί. Ο καρδιολόγος πήρε σύνταξη και δεν έχει αναπληρωθεί, ενώ το ακτινολογικό είναι κενό εδώ και δύο μήνες, επειδή ο τεχνικός πρέπει να παίρνει τις άδειές του. Από το 2009 δεν υπάρχει μικροβιολόγος και η στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων είναι ελλιπής σε μεγάλο βαθμό.

Σάμος: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νησί από την έλλειψη πληρωμάτων για ασθενοφόρα, επειδή δεν “βγαίνουν” οι βάρδιες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται μόνο το ένα από τα δύο οχήματα του ΕΚΑΒ στο νησί. Από το νοσοκομείο λείπει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος και ψυχίατρος. Μαζί με τους κατοίκους της Σάμου, τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι σε Ικαρία και Φούρνους.

Σκιάθος: Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Νίκος Σακελαρόπουλος, δήλωσε στο “Έθνος” ότι δουλεύουν με το ένα τρίτο του απαραίτητου προσωπικού. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη έστω και ενός οδηγού ασθενοφόρου.

Λήμνος: Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ειδικοτήτων, αλλά ο μικρός αριθμός παθολόγων και γενικών γιατρών, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος, Σαράντης Πανταζής.

Σαντορίνη: Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη εάν λειτουργούσε το νεόδμητο νοσοκομείο, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο. Ωστόσο, ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί και ως εκ τούτου δεν παραδίδει το έργο, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ρούλα Μπελώνια. Επίσης, παρατηρείται έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων, ενώ υπάρχουν οι μισοί νοσηλευτές από όσοι χρειάζονται.

Λέσβος: Παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας, οι καρδιογράφοι δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει καν οινόπνευμα, γάζες και ράμματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, Γιώργο Ψάνη. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος και ογκολόγος, ενώ έφεραν ένα μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος είναι σε αχρηστία και ο κόσμος υποχρεώνεται να πηγαίνει σε ιδιώτες.

Μύκονος: Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν δύο νοσηλευτές που καλούνται να καλύψουν τρεις βάρδιες, ενώ υπάρχουν μόλις δύο άνθρωποι για τις βάρδιες των ασθενοφόρων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά. Επίσης, σε ολόκληρο το Κέντρο Υγείας υπάρχουν μόλις πέντε γιατροί, χωρίς καρδιολόγο και χειρουργό. Ακόμα και για ένα κάταγμα στο πόδι, απαιτείται αεροδιακομιδή.

Κως: Ο αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής αναφέρει ότι το νέο κέντρο υγείας είναι υπερσύγχρονο αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει παιδίατρος και γυναικολόγος, ενώ προβληματική είναι η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο καθώς υπάρχει μόνο ένα λειτουργικό ασθενοφόρο, το οποίο δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού.

Τήνος: Η αντιδήμαρχος Αναστασία Δεληγιάννη υποστηρίζει ότι οι ακτινολόγοι και οι χειριστές των αντίστοιχων μηχανημάτων πηγαίνουν στο νησί με δίμηνες συμβάσεις και έτσι έχει υπάρξει περίοδος ακόμα και έξι μηνών που δεν υπήρχε ακτινολόγος. Προβλήματα υπάρχουν και με τους αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι φαίνεται πως φεύγουν πολύ γρήγορα από το νησί.

Χίος: Η στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής είναι ελλιπής. Υπάρχει μόλις μία μόλις μία παιδίατρος για 55.000 κατοίκους. Επίσης κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και αν τύχει να συμπέσουν δύο περιστατικά, το ένα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επίσης, υπάρχουν αγροτικά ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι στελεχωμένα, επειδή οι γιατροί δεν τα επιλέγουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση