Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΒιβλίοΟΝΑΣ - Ναξιακά: Το καλοκαίρι του 2023 έρχεται η έκδοση του 12ου...

ΟΝΑΣ – Ναξιακά: Το καλοκαίρι του 2023 έρχεται η έκδοση του 12ου Επετειακού Τόμου

|

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η παρουσίαση του 11ου τόμου της επετηρίδας των ΝΑΞΙΑΚΩΝ, που εκδίδει η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.). Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Κυκλάδων, κ. Κατερίνα Μονογυιού (ΝΔ), κ. Φίλιππος Φόρτωμας (ΝΔ) και κ. Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, ο Δρ. Καρδιολόγος και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων (ΠΑΣΟΚ) κ. Ιωάννης Βλασερός. Οι προαναφερθέντες, στην ομιλία τους, εστίασαν στη σημαντικότητα της έκδοσης της επετηρίδας, από την Ομοσπονδία, καθώς και στη συνεργασία τους με την Ο.ΝΑ.Σ. για ζητήματα που αφορούν τη Νάξο και για εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επιπροσθέτως, ο πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Στέφανος Ήμελλος, απέστειλε χαιρετισμό για την εκδήλωση της παρουσίασης των Ναξιακών, συγχαίροντας, παράλληλα, την Ομοσπονδία για τις δράσεις της.

Ακόμα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Δρυμαλίας, κ. Νικόλαος Βασιλάκης, ο πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ., κ. Θεόδωρος Μαγκανιώτης και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, οι πρόεδροι Ναξιακών Πολιτιστικών Συλλόγων, κ. Νίκος Φυρογένης (Κεραμιωτών), κ. Βερνίκος Κώστας (Σαγκριωτών), κ. Χάιδω Μουστάκη (Φιλωτιτών), κ. Ματίνα Τσάφου (ΠΕΔΑΝ), κ. Γιάννης Λογαράς (ΝΙΚΑΝΔΡΗ), η παραδοσιακή καλλιτέχνης κ. Ελένη Λεγάκη, οι πρώην πρόεδροι της Ο.ΝΑ.Σ., κ. Κώστας Καρποντίνης και κ. Νίκος Μαϊτός, μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. και της Επιτροπής Εκδόσεως της επετηρίδας, μέλη των Δ.Σ. των Ναξιακών Συλλόγων Δαμαριώνα, Δαμαλιωτών, Κεραμιωτών, Κορωνιδιατών, Κυνηδαριωτών, Δανακιωτών, Απολλωνιατών,  Σκαδιωτών-Μεσωτών,  Φιλωτιτών.

Εκ μέρους της Ο.ΝΑ.Σ., απεύθυνε  χαιρετισμό ο Πρόεδρος, κ. Μανώλης Καλαϊτζής, εκφράζοντας τις ευχαριστίες και των μελών του Δ.Σ., για την παρουσία όλων στην εκδήλωση. Ο Πρόεδρος υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ομοσπονδία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, παρ’ όλες τις προκύπτουσες δυσκολίες,  ώστε τα ΝΑΞΙΑΚΑ να εκδίδονται ανελλιπώς, με επιτυχία. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο 12ος τόμος αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι του 2023.

Εκ μέρους της Επιτροπής Εκδόσεως της επετηρίδας, μίλησε η κ. Κατερίνα Πολυμενοπούλου, Δρ. μουσικολόγος, η οποία αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της επιτροπής και το ενδιαφέρον του καθενός, ώστε ο (κάθε) τόμος να ανταποκρίνεται στις υψηλές προδιαγραφές που θέτουν το Δ.Σ. και η Επιτροπή Εκδόσεως, αλλά  και στις προσδοκίες του αναγνωστικού κοινού.

Τον τόμο παρουσίασαν  η κ. Χριστίνα Βεΐκου, φιλόλογος, κοινωνική ανθρωπολόγος, ο κ. Αναγνώστης Παπακυπαρίσσης, διδάκτωρ λαοργραφίας, εκπαιδευτικός και ο κ. Ιωάννης Τουμπακάρης, αρχιτέκτων. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Ειρήνη Μπαρδάνη, νομικός, ταμίας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Οι παρευρισκόμενοι αξιολόγησαν θετικά την εκδήλωση και το νέο τόμο, ευχόμενοι «καλοτάξιδος!».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επετηρίδα «ΝΑΞΙΑΚΑ» είναι μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές επετηρίδες που κυκλοφορούνται στον ελλαδικό χώρο, αφού περιέχει, κατά κοινή ομολογία των ανθρώπων του πνεύματος και των ειδικών, πλήθος πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα και εργασίες, που αναφέρονται σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα τα σχετιζόμενα αποκλειστικά με τον ναξιακό πολιτισμό στη διαχρονική του πορεία. Παραλλήλως, κάθε τόμος, έτσι και ο 11ος,  είναι ένας καλαίσθητος τόμος, υψηλής αισθητικής, που αντανακλά το ήθος και το ύφος των ατόμων που τον επιμελούνται.

Παρουσίαση 

Ο τόμος αφιερώνεται στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Επιπροσθέτως, στον τόμο, γίνεται πολιτιστικός αποχαιρετισμός από το Δ.Σ. και την Επιτροπή Εκδόσεως -όπως αναφέρεται στον πρόλογο- εἰς αιώνιον μνημόσυνόν τους, στους αειμνήστους Μανώλη Μανωλά και Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη.
O 11ος τόμος είναι ανανεωμένος, τόσο στην «εξωτερική» του εμφάνιση (εξώφυλλα), όσον και στην «εσωτερική» του αντίστοιχη (αλλαγή στη γραμματοσειρά, στην εικόνα της πρώτης σελίδας, στη διαμόρφωση των επομένων, κ.λπ.). Σε κάθε τόμο, έτσι και στον 11ο, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να μελετήσει σημαντικά πρωτο-εκδιδόμενα επιστημονικά πονήματα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις μόνιμες στήλες, αλλά και νέες θεματικές ενότητες οι οποίες αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές του πολιτισμού και της τοπικής παραδοσιακής κοινωνίας της Νάξου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Γ. Λεονταρίτης: “Απέκτησε φωτισμό το γήπεδο Σίφνου”

Αναβάθμιση γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Σίφνο - Τι αναφέρει ο κος Λεονταρίτης

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Νίκος Συρμαλένιος: «Δεν νοιώθετε καμιά ντροπή που ο Πρωθυπουργός σας έλεγε ψέματα;»

Τα ερωτήματα έθεσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης  δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σεμινάρια με επίκεντρο τον Πρωτογενή Τομέα

Ξεκινούν τον Φεβρουάριο τα ειδικά σεμινάρια για τους παραγωγούς του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα - Διοργάνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στοίχημα – Euroleague: Ανετη νίκη για Ολυμπιακό απέναντι στην χωρίς Μπράουν Μακάμπι

Η απουσία του Μπράουν χαμηλώνει το ...ταβάνι της Μακάμπι - Η πρόταση της Foxbet.gr

Μ. Φραγκίσκος: «Απεραθίτικο Γεωλογικό Μουσείο», μια ανταπόδοση χρέους στη δασκάλα ΓΗ

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για το Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου και αποδίδει φόρο τιμής στον Μανώλη Γλέζο

Aπό τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι Αμερικανοί τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία της Airlines Reporting, οι κρατήσεις Φεβρουαρίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»

Κι όμως “κρέμεται” ακόμη το μπαλκόνι

Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου με το κρεμασμένο μπαλκόνι

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

Νάξος: Ο Δήμος προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στο Καρναβάλι 2023

Φεβρουάριος ο μήνας των Αποκριών και ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στις διοργανώσεις του