Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΒόμβα για τον τουρισμό

Βόμβα για τον τουρισμό

|

Ένα εκατομμύριο μετανάστες περιμένουν στα Τουρκικά παράλια για να αποβιβαστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει προσλάβει πλέον το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Κω και στη Λέρο. Η αποβίβαση 250 παράνομων μεταναστών χθες το πρωί στο νησί του Ιπποκράτη επιδείνωσε την κατάσταση. Η περιφερειακή αρχή αγωνιά για το πρόβλημα, που μέρα με την ημέρα επιδεινώνεται και αναζητά λύσεις για την στέγαση των ανθρώπων που έρχονται από τα απέναντι τουρκικά παράλια αναζητώντας καλύτερη τύχη. Η έκθεση που συντάχθηκε από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είναι καταπέλτης και περιγράφει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών στην Κω.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κω ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν χώροι για να φιλοξενούνται προσωρινά οι παράνομοι μετανάστες. Διαφορετικά θα υπάρξει επέμβαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής.«Tο πρόβλημα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Όταν βελτιωθεί ο καιρός θα γίνει ευκολότερη η διακίνηση των λαθρομεταναστών. Το φετινό καλοκαίρι θα δεχτούν φοβερή πίεση τα νησιά. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τρία υπουργεία. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αθήνα για την επίλυση του προβλήματος και ορίστηκε συντονίστρια στην οποία δήλωσα πως η Περιφέρεια στέκεται κοντά στο ζήτημα γιατί η κατάσταση πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη. Στην Κω αποβιβάστηκαν σήμερα με διάφορα πλοιάρια 250 άτομα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν κάπου οι άνθρωποι αυτοί. Η πιο πιθανή λύση είναι να στηθούν αντίσκηνα ακόμη και στη λιμενική ζώνη. Αύριο όμως θα καταπλεύσουν δύο κρουαζιερόπλοια. Στη Λέρο υπάρχουν αντιδράσεις για τη χρήση του ακινήτου που φέρει την ονομασία «Βίλα Αρτεμις». Θα μεταβώ στο νησί για να αναζητήσω λύσεις. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν έντονα. Πρέπει να τους εξηγήσουμε πως η παραμονή των ανθρώπων αυτών σε ένα χώρο για 48 ώρες δεν συνιστά τη δημιουργία στρατοπέδου φιλοξενίας και μόνιμης διαμονής. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνιμες δομές. Για το διάστημα της κράτησης τους όμως οφείλουμε να διαθέσουμε χώρους . Διαφορετικά η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει την τιμωρία μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εξήγησε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και συμπλήρωσε πως αν η Περιφέρεια διέθετε ακίνητα στην Κω θα χρησιμοποιούνταν για τη φιλοξενία των παράνομων μεταναστών.«Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές και οι υπουργοί γνωρίζουν πως είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε και χρήματα άμεσα για να δοθούν οι λύσεις που πρέπει σε όλα τα νησιά τα οποία δέχονται πιέσεις. Αυτό δεν απαλλάσσει τους αρμόδιους από τις ευθύνες που έχουν. Τα σώματα ασφαλείας χρειάζονται ενίσχυση. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση γιατί η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να έχει περισσότερη ευαισθησία και καλύτερα αντανακλαστικά. Ελπίζω να μην εκτεθούμε. Τα νησιά μας είναι τουριστικοί προορισμοί. Αυτή τη στιγμή όμως κάνουν το γύρο της Ευρώπης οι εικόνες ντροπής σε νησιά μας. Πιστεύω πως αυτό που γίνεται σήμερα στην Κω βλάπτει και τον τουρισμό. Επικοινώνησε ήδη για το θέμα αυτό μαζί μου το ΒΒC. Πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ένα εκατομμύριο

Σχετικά με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που φιλοξενούνται στην Κω, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Τα στοιχεία μας δείχνουν πως έχουν αποβιβαστεί τους τελευταίους μήνες 4.000 παράτυποι μετανάστες στα Δωδεκάνησα. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα σπάσουμε ρεκόρ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως στα απέναντι παράλια 1.000.000 άτομα περιμένουν τη σειρά τους για να φθάσουν στα νησιά. Διαβαίνουν όμως ευρωπαϊκά και όχι ελληνικά μόνο σύνορα. Πρέπει να βρεθούν πόροι από την ΕΕ για το θέμα. Πιστεύω πως σύντομα θα επανέλθει η Frondex. Δεν υπάρχει θέμα με τη σίτιση των ανθρώπων αυτών».

Σε ερώτηση αν θα γίνει παρέμβαση στον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Μετά το Πάσχα θα μεταβώ στις Βρυξέλλες για να συναντηθώ με τον κ. Αβραμόπουλο για το θέμα». Ο περιφερειάρχης δήλωσε πως τώρα πλέον οι λαθρομετανάστες αγοράζουν πλοιάρια και διασχίζουν το Αιγαίο.«Τώρα εκτός από τους διακινητές οι λαθρομετανάστες αγοράζουν πλοιάρια και διασχίζουν το Αιγαίο. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ζήτησα από τα εμπλεκόμενα υπουργεία να παρέμβουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημόσιου ώστε να καταγραφούν τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία των παράνομων μεταναστών. Λυπάμαι που τα στελέχη της κυβέρνησης δεν γνώριζαν πως η ΚΥΔ διαθέτει τεράστια περιουσία στα Δωδεκάνησα».

Διαβίωση

Στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των παράνομων μεταναστών στην Κω αναφέρθηκαν χθες ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραμαρίτης και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Επαμεινώνδας Κατσαρός. «Δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες στην Κω. Οι άνθρωποι μαζεύτηκαν στο λιμάνι και αύριο θα καταπλεύσουν στο νησί δύο κρουαζιερόπλοια. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Ο έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός είναι σε αναζήτηση χώρων για να μείνουν οι άνθρωποι που ήρθαν σήμερα το πρωί. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έκανε έλεγχο για τις συνθήκες διαβίωσης. Τα στοιχεία έχουν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Προχωρήσαμε και στον εμβολιασμό των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Καραμαρίτης.

Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των παράνομων μεταναστών περιέγραψε ο κ. Κατσαρός.«Δεν μπορεί οι διάδρομοι στο Λιμεναρχείο της Κω να γεμίζουν με λύματα, όταν γίνει χρήση των χώρων υγιεινής από τους μετανάστες. Με παλέτες προσπαθούν να δημιουργήσουν πατώματα στις σκηνές που θα στηθούν για να μην κοιμούνται στο έδαφος οι μετανάστες. Δεν υπάρχει καν χώρος για να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί μπάνιο».

Εκθεση

Στην έκθεση – καταπέλτη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που συντάχθηκε μετά από αυτοψία στις 18 Φεβρουαρίου στο επαρχείο της Κω αναφέρεται πως οι λαθρομετανάστες έχουν στοιβαχτεί στον υπαίθριο χώρο του επαρχείου. «Κάποιοι έχουν στοιβαχτεί σε μια σκηνή εκστρατείας το μέγεθος της οποίας δεν ήταν επαρκές. Το σύνολο των μεταναστών (έως και 300 άτομα) εξυπηρετείται από δύο αποχωρητήρια με ταυτόχρονη χρήση αυτών, από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Κω. Ο αριθμός των αποχωρητηρίων κρίνεται ανεπαρκής για το σύνολο των εξυπηρετούμενων ατόμων. Απαράδεκτες χαρακτηρίστηκαν οι συνθήκες και στο Λιμεναρχείο της Κω. Εκεί οι μετανάστες χρησιμοποιούν τα αποχωρητήρια της Υπηρεσίας, τα οποία κατά την αυτοψία ήταν καθαρά εντός πλαισίου προδιαγραφών υγιεινής. Σύμφωνα με πληροφορίες των υπαλλήλων όταν γίνεται χρήση των αποχωρητηρίων και από τους μετανάστες, το αποχετευτικό σύστημα δεν επαρκεί με αποτέλεσμα τα λύματα να ρέουν επιφανειακά στον διάδρομο της Υπηρεσίας προκαλώντας δυσοσμία, συνεπώς ανθυγιεινή εστία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Πηγή: dimokratiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Το πρωί (11:15) της Τετάρτης θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για Πειραιά

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν στο αποψινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos σε σχέση με την αυριανή (08/02) επιστροφή του στον Πειραιά

Κλειστά τα σχολεία αύριο (08/02) στη Νάξο, ανοιχτά στις Μικρές Κυκλάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο (08/02) ελέω "Μπάρμπαρα"

Προσωρινή διακοπή υδροδότησης στη Χώρα Νάξου

Το πόσιμο νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης λόγω φυσικών φαινομένων παρουσίασε απρόβλεπτα αυξημένη θολότητα, η οποία καθιστά αναγκαία τη προσωρινή διακοπή της υδροδότησης, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: “Προσοχή στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου”

Από νωρίς το πρωί, τρία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα του Επαρχείου Νάξου επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου,

48ωρη απεργία από αύριο (08/02) στα πλοία, “ανεβαίνει” το Blue Star Naxos (ώρα αναχώρησης 09:30)

Δεμένα τα πλοία αύριο (08/02) λόγω 48ωρης απεργίας στα λιμάνια ... Ποιοι είναι οι λόγοι

Πρέβελης: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τη Ρόδο προς Πειραιά

Το Πρέβελης παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου - Πότε θα πάρει το ... δρόμο για Κρήτη - Κυκλάδες και Πειραιά

Amorgos Trail Challenge: Ανοιξαν οι έγγραφές για τους αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί το 6ο Amorgos Trail Challenge, με αγώνες 19 χλμ., 7,5 χλμ., Spike και Loza Kids Race.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: “Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας’

"Θύματα για μια ακόμα φορά άνθρωποι και υποδομές, ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης τους..."

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες