Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη: «Κόκκινο» στις κινήσεις των κρουαζιερόπλοιων

Σαντορίνη: «Κόκκινο» στις κινήσεις των κρουαζιερόπλοιων

|

Από την φετινή χρονιά, το Λιμενικό Ταμείο της Θήρας αναλαμβάνει να …ελέγξει την κρουαζιέρα και δη το …μποτιλιάρισμα που δημιουργείται στο λιμάνι της Σαντορίνης – Στις  24 Μαΐου τα περισσότερα πλοία (5) για τον τελευταίο μήνα της Ανοιξης 

Ξεκινάμε από τα καλά – κακά νέα… Γιατί αυτός ο διπλός επιθετικός προσδιορισμός; Υπομονή… Ποια είναι τα νέα λοιπόν; Ότι για τον Μάιο σύμφωνα με το καλεντάρι που έχει δημοσιεύσει η ιστοσελίδα atlantea.news για τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί 69 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη. Και η ημέρα με τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια είναι η Τετάρτη 24 Μαΐου, οπότε θα καταπλεύσουν στο νησί των Κυκλάδων πέντε πλοία, τέσσερα το πρωί (συνολικής δυναμικότητας 9200 επιβατών και ένα το μεσημέρι (δυναμικότητας 3570 επιβατών). Συνολικά δηλαδή κάτι περισσότεροι από δώδεκα χιλιάδες… Αυτό είναι το καλό νέο για την αγορά. Το κακό; Ότι έχουμε ένα … μποτιλιάρισμα το πρωί με τα τέσσερα πλοία, κάτι που σημαίνει ότι οι περίπου εννέα χιλιάδες επισκέπτες θα ταλαιπωρηθούν για να δουν το νησί.

Κι αυτός είναι ο λόγος που το Λιμενικό Ταμείο Θήρας θέλει να βάλει ένα τέλος στο «μποτιλιάρισμα» στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι από τα κρουαζιερόπλοια. Πως θα γίνει αυτό; Από φέτος οι αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων θα γίνονται με προγραμματισμό. Στόχος είναι να υπάρξουν ικανοποιητικά επίπεδα ασφάλειας, αλλά και κυρίως να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι τουρίστες- επισκέπτες του νησιού.

 «Δεν είναι δυνατόν να προγραμματίζουν οι εταιρείες τα δρομολόγιά τους και να είναι σε εκκρεμότητα η διάθεση αγκυροβολίου 24 ή 48 ώρες πριν την άφιξη» είχε τονίσει παλαιότερα στέλεχος του κλάδου της κρουαζιέρας. Έτσι, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας από φέτος λειτουργεί ένα σύστημα διαχείρισης των «αφιξοαναχωρήσεων» των κρουαζιερόπλοιων, με προ-εξασφάλιση και κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού.

Ο υπεύθυνος ασφάλειας της λιμενικής εγκατάστασης (PORT FACILITY SECURITY OFFICER) στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας, Αναστάστιος Κονιδάρης, μιλώντας πρόσφατα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα» που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο, τόνισε ότι ήδη από την 21η Απριλίου τελείωσε η κατάθεση των προγραμμάτων για το 2018 και η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου έχει πλέον ένα χρόνο μπροστά, μαζί με τις εταιρείες, προκειμένου αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό.

Ώρα για διαχείριση

Πρόσθεσε ότι η γεωφυσική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης και η απουσία λιμενικών εγκαταστάσεων για τα κρουαζιερόπλοια, οδήγησαν τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Θήρας να προχωρήσει στη δημιουργία του συγκεκριμένου συστήματος διαχείρισης των αφιξοαναχωρήσεων, καθώς υπήρχαν μέρες τις εβδομάδας με πάρα πολλές ταυτόχρονες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην καλή εξυπηρέτηση των τουριστών επισκεπτών.

 «Έπρεπε κάποια στιγμή να βάλουμε, όχι όρια, αλλά προγραμματισμό που αφορά αποκλειστικά αγκυροβόλιο και όχι σταθερές λιμενικές εγκαταστάσεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι «κάθε Οκτώβρη από εδώ και στο εξής, όλο τον μήνα το σύστημα στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας θα είναι ανοιχτό προκειμένου να μπορούν να μπαίνουν οι εταιρείες να καταθέτουν τα προγράμματά τους για δύο χρόνια».

 «Αυτό μας δίνει και εμάς τη δυνατότητα ως Λιμενικό Ταμείο να προετοιμαστούμε σε βάθος διετίας πλέον και σκοπός δεν είναι άλλος από την ασφάλεια των επιβατών και των πλοίων, την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την ανάπτυξη και την καθημερινή λειτουργικότητα» δήλωσε ο κ. Κονιδάρης.

Ειδικότερα το πρότυπο του συστήματος είναι ότι λειτουργεί πλήρως ηλεκτρονικά και η κάθε εταιρεία κρουαζιέρας, αλλά και ο πράκτορας, έχει έναν αποκλειστικό κωδικό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που μπορεί να μπαίνει μέσα στο σύστημα βάζοντας τις αιτήσεις του για τις προσεγγίσεις, τόνισε ο υπεύθυνος ασφαλείας του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Αναστάσιος Κονιδάρης.

Όπως είπε, το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο βρίσκει τις δύσκολες ημερομηνίες, βάσει μιας βαθμολόγησης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή την ώρα άφιξης και αναχώρησης, τον αριθμό των επιβατών, τον αριθμό των προσεγγίσεων κατά τα προηγούμενα χρόνια, το μήκος του κρουαζιερόπλοιου.

Στη συνέχεια, εντοπίζονται οι ημέρες με την πολύ μεγάλη προσέλευση και αυτόματα το σύστημα προτείνει εναλλακτικές ώρες και ημερομηνίες, ανέφερε.  «Ένα κρουαζιερόπλοιο δεν χρειάζεται να έρθει στις 7 το πρωί, τη στιγμή που υπάρχουν στο σημείο ήδη άλλα δύο κρουαζιερόπλοια» τόνισε και πρόσθεσε ότι «σε απευθείας συνεννόηση και ο φορέας διαχείρισης με την κάθε εταιρεία, καταλήγει όταν υπάρχει πρόβλημα σε μια κοινά αποδεκτή λύση».

Οι αριθμοί τι λένε

Σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το 2017 αναμένονται 415 αφιξοαναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη, ενώ το 2016 αφίχθησαν συνολικά 572 κρουαζιερόπλοια, με 783.893 επιβάτες.

Το 2015 υπήρξαν 636 αφιξοαναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων, με 791.927 επιβάτες, το 2014, 512 με 742.553 επιβάτες, το 2013, 582, με 778.057 επιβάτες και το 2012, 718, με 838.875 επιβάτες.

Στελέχη των εταιρειών κρουαζιέρας σχολιάζοντας τη μικρή πτώση στις αφιξοαναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων το 2017, σε σχέση με το 2016, την απέδωσαν σε συγκυρία, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς παραδοσιακά, τα προγράμματα των εταιρειών περιελάμβαναν κάθε χρόνο στα τουριστικά τους πακέτα, την Ελλάδα με την Τουρκία μαζί.

 «Ενδεχομένως αυτός να είναι ένας συγκυριακός αριθμός που δεν θα πρέπει να μελετηθεί και να το πάρουμε ως δεδομένο, καθώς αυτή τη στιγμή πολλά λιμάνια της Τουρκίας έχουν αποκλειστεί από τα προγράμματα των μεγάλων εταιρειών» ανέφεραν.

Με πληροφορίες από το tovima.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη