Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη - Αν. Ηλιόπουλος: " Στο +30% η φετινή αύξηση επισκεπτών"

Σαντορίνη – Αν. Ηλιόπουλος: ” Στο +30% η φετινή αύξηση επισκεπτών”

|

Η καλύτερη τουριστική σεζόν φέτος για τη Σαντορίνη – Τι λέει ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης 

“Η φετινή σεζόν  ήταν η καλύτερη για τη Σαντορίνη, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, και κινήθηκε σε πολύ υψηλά ποσοστά, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και σε επίπεδο εσόδων.

Συγκριτικά με το 2019 η αύξηση υπολογίζεται μεταξύ του 25% με 30%”. Είναι η εικόνα που δίνει, μιλώντας στο Capital.gr και στη Βίκυ Κουρλιμπίνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος, αποτυπώνοντας τις πολύ υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε αυτή τη χρονιά ο τουρισμός.

Όπως αναφέρει, ο Σεπτέμβριος ακολούθησε την πορεία των προηγούμενων μηνών και κατέγραψε πληρότητες που άγγιξαν ακόμα και το 90% σε όλες τις κατηγορίες των καταλυμάτων, με τις εισπράξεις να καταγράφουν και αυτές παράλληλη άνοδο.

Πολύ ενθαρρυντικά κινείται όμως και ο Οκτώβριος, “που συνεχίζει δυναμικά την πορεία του προς νέα ρεκόρ, για να κλείσει εμφατικά η φετινή χρονιά” τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

Χαρακτηριστικό της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται για το νησί της Σαντορίνης είναι πως τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κλείσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όμως αρκετά θα παραμείνουν ανοιχτά για πρώτη φορά και τον Νοέμβριο, δίνοντας έτσι μια ώθηση στην προσπάθεια για επιμήκυνση της σεζόν.

Η Σαντορίνη είναι από τους σημαντικότερους προορισμούς για τους Αμερικανούς τουρίστες και αυτό συνέβαλε στην αύξηση των αφίξεων αλλά και των εσόδων, καθώς η μέση δαπάνη των Αμερικανών είναι αδιαμφισβήτητα η πιο υψηλή στατιστικά.

Η απαγόρευση εξόδου όμως για τους Κινέζους από την χώρα τους, λέει ο κ. Ηλιόπουλος, οι οποίοι πάντα αποτελούσαν μεγάλο μερίδιο αγοράς για την Σαντορίνη, έγινε αισθητή κυρίως στις χαμηλές περιόδους, όμως τελικά αντικαταστάθηκε από την αύξηση άλλων αγορών, κυρίως ευρωπαϊκών και αμερικανικών και έτσι δεν φάνηκε να επηρεάζει τα τελικά νούμερα.

Στην ερώτηση για το εάν πάμε για νέο ρεκόρ εσόδων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης τονίζει απαντά πως είναι σίγουρο πως όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού θα καταγράψουν ρεκόρ εσόδων.

“Όμως επίσης σημαντικό είναι αν θα καταφέρουν να έχουν αύξηση κερδών, καθώς τα λειτουργικά κόστη έχουν υπέρμετρα αυξηθεί, κυρίως λόγω του ενεργειακού αλλά και του υψηλού πληθωρισμού. Ένας ακόμη υπολογίσιμος παράγων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι και η αύξηση του κόστους δανεισμού, λόγω της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων” εξηγεί.

Η άλλη όψη των τουριστικών ροών

“Στο πλαίσιο της υπέρμετρης αύξησης των αφίξεων, ως μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, ήταν η διαχείριση των τουριστικών ροών, σε όλο το φάσμα της, που δημιουργήθηκε κυρίως από την έλλειψη υποδομών για να τις υποστηρίξουν. Χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά την φέρουσα ικανότητα του προορισμού, καθώς και να μελετήσουμε επιμελώς τον χωροταξικό σχεδιασμό ανάπτυξης του” σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος.

“Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένας οργανισμός διαχείρισης προορισμού (DMO) με την συμμετοχή του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ώστε να συμβάλλει στην άμεση και σωστή επίλυση των προβλημάτων, στην διαχείριση, στην προβολή και την προστασία του” συμπληρώνει. 

Όσον αφορά την νέα σεζόν, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης υπογραμμίζει πως θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς βλέπουμε ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μία φάση ύφεσης, κυρίως λόγω του ενεργειακού προβλήματος αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων, που θα επηρεάσουν αρνητικά τούς ρυθμούς ανάπτυξης της.

“Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα για τουρισμό και ταξίδια, καθώς οι προτεραιότητες θα επικεντρωθούν πρωταρχικά στην κάλυψη των αναγκών διαβίωσης.

Αν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές που παραμένουν κλειστές για 3 χρόνια, σε συνδυασμό με την διατήρηση της καλής ροής από την Αμερικανική Ήπειρο, θα αντικατασταθούν οι όποιες απώλειες της ευρωπαϊκής μείωσης”.

“Αν και είναι νωρίς για να κάνει κανείς προβλέψεις για την νέα σεζόν, φαίνεται ότι η πορεία της θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως π.χ. ο τερματισμός των πολεμικών συγκρούσεων, η μείωση στις τιμές των καυσίμων που επηρεάζουν άμεσα τις τιμές των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (και όχι μόνον), η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και κυρίως η μείωση του πληθωρισμού, καθώς συμπαρασύρει και το μισθολογικό αλλά και το συνολικό λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων”.

Όπως καταλήγει, στο θέμα της τιμολογιακής πολιτικής, πάντα πρέπει να υπολογίζουμε τις παραμέτρους της αγοράς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς μια υπέρμετρη αύξηση τιμών για κάλυψη λειτουργικών αναγκών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο: Νεκρός και ο κυβερνήτης του Φάντομ

Νεκρός είναι και ο κυβερνήτης του Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας, σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας - Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Δικαίωση ανήλικης αθλήτριας στο ΑΣΕΑΔ μετά από προσφυγή

Μία ιστορία από αυτές που δεν πρέπει να ζει κανένας μα κανένας αθλητής ή αθλήτρια έζησε ο προπονητής Γιάννης Μπογιατζόλου και η κόρη του Αφεντούλα Μπογιατζόλου

Οι Ολλανδοί επιλέγουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για εναλλακτικές διακοπές

Η Μήλος και τέσσερα ακόμη νησιά από τα Δωδεκάνησα στην λίστα των Ολλανδών για τη καλοκαιρινή περίοδο

Τη Βασιλόπιτά της έκοψε η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών

Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα.

To «Αμοργόραμα» υποψήφιο για το “Earth shot Prize 2023”

Το Βραβείο Earthshot απονέμεται σε πρωτοβουλίες και φορείς που αντικείμενο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Στοίχημα – Ισπανία: Θα ιδρώσει η Μπαρτσελόνα απόψε

Υπερέχει ποιοτικά η Λειψία, ζόρικη έξοδος για «Μπάρτσα» - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Φίλιππος Φόρτωμας: “Να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εποχιακών υπαλλήλων”

Ο κ. Φόρτωμας, έθεσε υπόψιν των κ.κ Υπουργών την πρόσφατη επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, στην οποία αναφέρεται η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα να κληθούν εποχιακοί εργαζόμενοι από χώρες του εξωτερικού, με τη διαδικασία της μετάκλησης

Στοίχημα – Euroleague: Ποντάρουμε στην επιθετική δεινότητα του Μπέικον

Ρεάλ Μαδρίτης - Παναθηναίκός. Αναμέτρηση στην Ισπανία με προβλήματα για τους "πράσινους" ... Η πρόταση από τον Koubanezos

Κόνσολας: “Δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τα αθλητικά σωματεία των νησιών”

Πρόταση του Μ. Κόνσολα για δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τα αθλητικά σωματεία των νησιών και αύξηση της επιχορήγησης

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Κάλεσμα αύριο (27/01) στο Δημαρχειακό Μέγαρο για τις εκδηλώσεις των Αποκριών

Πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων αύριο Παρασκευή για το Διονυσιακό δρώμενο που παραδοσιακά γίνεται την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του τριημέρου των Αποκριών

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό