Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΡίχτε τα "αρχαία" στη θάλασσα

Ρίχτε τα “αρχαία” στη θάλασσα

|

Πρόταση για ίδρυση καταδυτικών πάρκων στις νησιωτικές περιφέρειες μέσω ποντισμού στο βυθό της θάλασσας ομοιωμάτων χαρακτηριστικών αντικειμένων αρχαίων πολιτισμών (Κυκλαδικού, Μινωϊκού) με σκοπό τη προώθηση του καταδυτικού τουρισμού  

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ποντάρουν στην εναλλακτική μορφή τουρισμού. Και όταν έχεις νησιωτικότητα, αρχαίο πολιτισμό τότε οι σκέψεις αγγίζουν ενδεχομένως τα όρια της φαντασίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όλοι λατρεύουν τα ναυάγια. Και η Κέα, το νησί των Δυτικών Κυκλάδων φέτος βρέθηκε στο προσκήνιο του καταδυτικού τουρισμού λόγω της ανάδειξης ενός εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων ναυαγίων στην Μεσόγειο, του «Βρετανικού»…. Τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» έρχεται η Ένωση Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ελλάδας και καταθέτει μία πρόταση που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον τουρισμό στην Ελλάδα. Ποια είναι; Να συνδυάσουμε τον αρχαίο πολιτισμό με τη θάλασσα. Οι αποθήκες των μουσείων είναι γεμάτα εκθέματα που δεν τα βλέπουν οι επισκέπτες. Μπορούμε απλά να δημιουργήσουμε αντίγραφα από τα σημαντικότερα έργα του Μινωικού ή του Κυκλαδικού ή του Μυκηναϊκού και ποντισμός στην θάλασσα. Και δημιουργία καταδυτικών πάρκων… Όχι κι άσχημα ιδέα ε; Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους» που παρουσιάζει την σχετική πρόταση που είναι ήδη κατατεθειμένη στα αρμόδια υπουργεία και μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει αυτό το project προσπαθώντας να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα από μία τέτοια κίνηση…

«Να… ποντιστούν στο βυθό της θάλασσας η Κνωσός, Μυκήνες και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί σε ομοιώματα τους, παραστάσεις μεγάλα πιθάρια, αγγεία, κίονες, επιγραφές, καθώς θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο ανάπτυξης του ποιοτικού καταδυτικού τουρισμού και θα συνδέσουν τα νησιά και τους πολιτισμούς μεταξύ τους. Την θέση αυτή, όπως αποκαλύπτεται στο «Έθνος» έχει υιοθετήσει και έχει απευθύνει ως πρόταση στα αρμόδια Υπουργεία το προεδρείο της Ένωσης Νησιωτικών επιμελητηρίων Ελλάδας. Τα μέλη του προεδρείου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων που προωθούν την ίδρυση καταδυτικών πάρκων στις νησιωτικές Περιφέρειες, εξηγούν στο «Έθνος» ότι, για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού πέρα από την πόντιση πλοίων-ναυαγίων για εξερεύνηση θα πρέπει να υπάρχουν προστατευμένοι χώροι στο βυθό που θα φιλοξενούν την ιστορία-αρχαιολογική ταυτότητα κάθε νησιωτικής περιοχής.

 «Παράλληλα με την εξερεύνηση των αρχαίων ναυαγίων οι Έλληνες και ξένοι θα μπορούν να εξερευνούν και να μαθαίνουν για την ιστορία του τόπου βλέποντας διάσπαρτα στο βυθό αρχαιολογικά ομοιώματα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα» δήλωσε στο «Έθνος» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιώργος Μπαμιεδάκης. Η πρόταση μας, πρόσθεσε, παρουσιάζει ενδιαφέρον, τη θέσαμε στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ενημερώνουμε την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς, και θέλουμε την στήριξη όλων καθώς θα ενισχύσει την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και παράλληλα θα βοηθήσει τις ντόπιες βιοτεχνίες κεραμικών που θα ποντίσουν αγγεία στο βυθό ενώ παράλληλα θα γίνει διαφήμιση και πωλήσεις ως σουβενίρ δώρων.

Μάλιστα για την επιτυχή ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και της δημιουργίας καταδυτικών πάρκων, η Περιφέρεια Κρήτης και η Ένωση Νησιωτικών Επιμελητηρίων προωθούν κοινή πρόταση στα αρμόδια Υπουργεία ώστε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο με ευνοϊκότερες διατάξεις καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει την χωροθέτηση καταδυτικών πάρκων σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από τις υποθαλάσσιες αρχαιότητες δημιουργεί προβλήματα στο όλο εγχείρημα. Η Περιφέρεια Κρήτης και τα Νησιωτικά Επιμελητήρια προτείνουν η απόσταση να καθοριστεί στο μισό μίλι.

Την πρόταση των Νησιωτικών Επιμελητηρίων και την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη Κρήτη υποστηρίζει και ο γνωστός Κρητικός δύτης Μανόλης Βουτσαλάς ο οποίος συνεργάστηκε το 1976 με τον μεγάλο εξερευνητή των θαλασσών Ζακ Υβ Κουστώ στον οποίο και υπέδειξε αρχαία ναυάγια ανοιχτά του κόλπου του Ηρακλείου στο Κρητικό πέλαγος. «Είναι ανάγκη εκτός των άλλων και για λόγους ασφαλείας τα καταδυτικά πάρκα να περιοριστούν στο μισό μίλι καθώς σε άλλη περίπτωση είναι πολύ επικίνδυνο για τον ερασιτέχνη δύτη να παίζει με τη ζωή του στα μεγάλα βάθη» δήλωσε στο «Έθνος» ο Μανόλης Βουτσαλάς,

Η Κρήτη, πρόσθεσε,  και τα Ελληνικά νησιά στο βυθό τους υπάρχει πλούσιο φυσικό περιβάλλον που μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία ο καταδυτικός τουρισμός, μεταφέροντας και την άποψη που είχε εκφράσει ο Κουστώ «οργώνοντας» τις Ελληνικές θάλασσες. Ο ίδιος αναφέρεται στα φυσικά χαρακτηριστικά του βυθού της Κρήτης, στα αρχαία ναυάγια που έχει εντοπίσει δίνοντας έμφαση στην ναυαρχίδα του Γαλλικού στόλου «Λατερέζ» που βυθίστηκε στο Κρητικό πέλαγος το 1869 ενώ ερχόταν για να βοηθήσει στην απελευθέρωση του νησιού. «Υπάρχουν ακόμα πολλά ευρήματα εμείς ανασύραμε τέσσερα μπρούτζινα κανόνια, το ένα ήταν 2.700 κιλά και τα υπόλοιπα τρία από 1700 κιλά το καθένα. Τα κανόνια τα βγάλαμε με τους φίλους μου δύτες Μιχάλη Φαλατάκη, Σπύρο Αθουσάκη, Γιώργη Γιακουμάκη και τον προιστάμενο των δυτών Αντώνη Πονόνιο και φυλάσσονται στον Ενετικό προμαχώνα του Κούλε» είπε στο «Έθνος» ο Μανόλης Βουτσαλάς. Για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και με θέμα την χωροθέτηση των καταδυτικών πάρκων στην Κρήτη υπήρξε συνάντηση στη Περιφέρεια Κρήτης μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Καλογερή και του αντιπροέδρου της Ένωσης Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιώργου Μπαμιαδάκη παρουσία του ειδικού επιστημονικού συνεργάτη Γιάννη Παρασύρη.

Στην συζήτηση τονίστηκε η σημασία του τουρισμού ως τη βασικότερη οικονομική πηγή εσόδων σε εποχιακή βάση, για την Περιφέρεια και η αναγκαιότητα μετεξέλιξης του παρωχημένου μοντέλου ήλιος – θάλασσα- φαγητό. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αναζήτηση εναλλακτικών, καινοτόμων και ελκυστικών προτύπων, που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο του τουριστικού προϊόντος, και θα προσελκύσουν ποιοτικότερο τουρισμό, διατεθειμένο να καταβάλει μεγαλύτερο αντίτιμο, για τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες.

 «Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια τέτοια πρόταση. Είμαστε πεπεισμένοι για τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η λειτουργία αυτής της δραστηριότητας στις τουριστικές περιοχές, η ανάπτυξη της οποίας θα αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κρήτη. Ωστόσο τα κριτήρια χωροθέτησης που τίθενται από τον Νόμο είναι τόσο περιοριστικά, που μας απαγορεύουν ουσιαστικά την πραγματοποίηση αυτής της καινοτόμας ιδέας» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και εξήγησε: «Το σημαντικότερο από αυτά είναι η απαγόρευση χωροθέτησης Καταδυτικών Πάρκων σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από υποθαλάσσιες αρχαιότητες, οι οποίες βρίθουν παράκτια, περιμετρικά της Κρήτης. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις και προτάσεις με το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με τον κ. Μπαμιεδάκη και τα Νησιωτικά Επιμελητήρια, για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με ευνοϊκότερες διατάξεις, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του σχεδίου μας, στα πλαίσια πάντα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχαιολογικής κληρονομιάς».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νησιωτικών Επιμελητηρίων Γιώργος Μπαμιεδάκης, επισήμανε την άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση κοινών στόχων, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα ευοδωθεί η προσπάθεια και το νησί μας θα ενταχθεί στο χάρτη των περιοχών που προσφέρουν καταδυτικό τουρισμό, γεγονός που αναμένεται να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην ποσοτική και κυρίως την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού μας.

Τα καταδυτικά πάρκα  που ετοιμάζονται στην Κρήτη όπως έγινε γνωστό είναι πλέον σε πολύ καλό δρόμο, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ερευνών από τους δύτες του ΥΠΠΟ και συγκεκριμένα την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων που αυτές τις μέρες βούτηξαν σε διάφορες περιοχές. Την ίδια ώρα η Περιφέρεια, επιμελητήριο Ηρακλείου και Δήμος Αποκορώνου Χανίων βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την κατάθεση του φακέλου στο ΥΠΕΚΑ!

Εάν προχωρήσουν αυτά τα πάρκα όπως αναφέρθηκε, θα έχουμε ένα νέο είδος τουρισμού. Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Αριθμεί περισσότερους από 25 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως (πιστοποιημένοι αυτοδύτες), εκ των οποίων 4 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη

Νάξος – Ingbert Brunk: “Για μένα το μάρμαρο είναι σαν να έχει γίνει το φως, ύλη”

O Γερμανός γλύπτης που εντυπωσιάζει με την τέχνη του μαρμάρου στη Νάξο - Ηρθε σαν φοιτητής πριν από σαράντα χρόνια και στέριωσε για τα καλά με χώρο δράσης τον Αζαλά.

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)