Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΠροορισμός όλο το χρόνο...

Προορισμός όλο το χρόνο…

|

Εκατό (!!!) ξενοδοχεία στη Σαντορίνη είναι ανοιχτά όλο το χρόνο και υποστηρίζουν το πρόγραμμα “Σαντορίνη , προορισμός όλο το χρόνο” – Οι χρηματιστές της Wall Street επιλέγουν Σαντορίνη 

Ο κύβος ερρίφθη και το νησί που κατάφερε να καθιερωθεί ανάμεσα στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη επιχειρεί τώρα να γίνει ο πρώτος ελληνικός προορισμός που θα φιλοξενεί Έλληνες και ξένους επισκέπτες όχι μόνο εποχικά (από την Άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο) αλλά 365 μέρες τον χρόνο.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Σαντορίνη-Προορισμός τον χρόνο» που παρουσίασε επίσημα ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος (στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης την 1η Δεκεμβρίου), η οποία ξεκινά από τον φετινό χειμώνα και θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη τη χειμερινή περίοδο 2016-2017.  Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι στα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερες τουριστικές μονάδες θα είναι ανοιχτές και τη χειμερινή περίοδο, καθώς το μέσο μέγεθος σε κλίνες των καταλυμάτων στη Σαντορίνη είναι μικρό και η εκτός θερινής περιόδου λειτουργία τους δεν εμπεριέχει ιδιαίτερα αυξημένους επιχειρηματικούς κινδύνους.

Επιπλέον, ο Δήμος σε συνεργασία με τους φορείς θα κλιμακώσει τις ενέργειές του στην επόμενη τριετία με τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων που σχετίζονται με δραστηριότητες εκτός υψηλής περιόδου τουρισμού και την προσέλκυση Tour Operators. Αναφερόμενος στα οφέλη για την τοπική κοινωνία από τη 12μηνη λειτουργία του προορισμού επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη συνολική αύξηση των «ποιοτικών» επισκεπτών, τη βελτίωση των υποδομών και τουριστικών υπηρεσιών, τη σμίκρυνση της εποχιακής ανεργίας και την αύξηση του συνολικού εισοδήματος των κατοίκων του νησιού. Το λογότυπο με το οποίο προβάλλεται o προορισμός είναι: «Santorini, The One, All Year Round». Εξάλλου, ο κ. Ζώρζος αποκάλυψε ότι έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τον σχηματισμό φακέλου προκειμένου η Σαντορίνη με την Καλντέρα, τους παραδοσιακούς οικισμούς και με τον ιστορικό αμπελώνα της να ενταχθεί στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco, η οποία πριν από ένα μήνα πραγματοποίησε συνέδριο στο νησί.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά ανέφερε ότι η Σαντορίνη θα αποτελέσει παράδειγμα, ενθαρρύνοντας και άλλους προορισμούς να επενδύσουν στον 12μηνο τουρισμό, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης τόνισε τις δυνατότητες ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού σε σχέση με την πεζοπορία και τη γαστρονομία αλλά και προσέλκυσης τουριστών τρίτης ηλικίας. O περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, προανήγγειλε το νέο τριετές πρόγραμμα τουριστικής προβολής -συνολικού προϋπολογισμού 4,5-5 εκατ. ευρώ- το οποίο προβλέπει πλάνο δράσεων και μάρκετινγκ για κάθε νησί ανά τρίμηνο. Η υλοποίηση του προγράμματος, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η καινοτομία, θα ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου 2016.

Η Σαντορίνη είχε την τύχη να μη γίνει γνωστή κυρίως για τις παραλίες της, όπως τα περισσότερα ελληνικά νησιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη βασίσει την τουριστική της ανάπτυξη στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», στο οποίο βασίστηκε ο ελληνικός τουρισμός.

Γέννημα-θρέμμα του ηφαιστείου του, το νησί έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο για τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και τη μαγευτική θέα της Καλντέρας, το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του και ιδιαίτερα του Ακρωτηρίου, τους παραδοσιακούς οικισμούς του με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το διάσημο σε όλο τον πλανήτη κρασί και η γαστρονομία του.

Το εγχείρημα να λειτουργεί η Σαντορίνη ως τουριστικός προορισμός 365 μέρες τον χρόνο αποφασίστηκε αφού συνεκτιμήθηκαν το επιχειρηματικό ρίσκο, η σύνδεση του νησιού με το μητροπολιτικό κέντρο (Αθήνα) με αεροπλάνα και πλοία, αλλά και η στήριξη από αρκετούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) και τους κάθε είδους επαγγελματίες του νησιού.

Η κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και μονόδρομος για τους επαγγελματίες του τουρισμού της Σαντορίνης, καθώς η προσέλκυση επισκεπτών στο διάστημα στο εννεάμηνο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο άρχισε να προσεγγίζει την «οροφή» των δυνατοτήτων του νησιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το αεροδρόμιο της Σαντορίνης κατέγραψε αύξηση επιβατών 17,7% φέτος στο διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου. Τη μεγαλύτερη μεταξύ όλων των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και υστέρησε μόνον έναντι της «καλπάζουσας» Αθήνας.

Τον Οκτώβριο, μάλιστα, σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο των αφίξεων κατά 42%. Η αλματώδης ανάπτυξη μάλιστα, της κίνησης σε περίοδο εκτός αιχμής γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2011 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Σαντορίνη ήταν 5.611 ενώ το φετινό Οκτώβριο υπερτριπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 17.220.

Η υψηλή δημοφιλία του νησιού είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο και στην καλή σύνδεσή του μέσω αέρα και θάλασσας ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Είναι χαρακτηριστικό πως τον φετινό χειμώνα υπάρχουν διαθέσιμες καθημερινά, πέντε πτήσεις από το αεροδρόμιο Βενιζέλος της Αθήνας (3 από την Aegean ΑΡΑΙΓ -0,94% και 2 από τη Ryanair) που μεταφράζονται σε 800 διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις την ημέρα. Ταυτόχρονα υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά με πλοίο της Blue Star Ferries.

Υψηλή ζήτηση και διαθέσιμες αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις ώθησαν πολλούς ξενοδόχους να λειτουργήσουν κανονικά τις μονάδες τους και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το επιχειρηματικό ρίσκο, άλλωστε, θεωρείται σχετικά μικρό, καθώς το μικρό μέσο μέγεθος (σε αριθμό κλινών) των καταλυμάτων του νησιού, τους επιτρέπει να έχουν μικρά λειτουργικά κόστη. Έτσι, το φετινό χειμώνα θα λειτουργούν στο νησί συνολικά 99 ξενοδοχεία.

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή» και το Euro2day.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Σάρωσε τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών (video)

Σημαντικές διακρίσεις για μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου (περίοδος 2021 - 22) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών. Ποια βραβεία πήραν (video)

Κλειστά αύριο Τρίτη (07/02) τα σχολεία σε Σύρο και Τήνο

Η Μπάρμπαρα κλείνει τα σχολεία αύριο Τρίτη (07/02) στην Σύρο και Τήνο

Το sequel του Avatar γκρέμισε τον “Τιτανικό”

Το νέο μπλοκμπάστερ του Τζέιμς Κάμερον ξεπέρασε σε εισπράξεις την άλλη υπερπαραγωγή του σκηνοθέτη «Τιτανικός», ως η τρίτη πιο επιτυχημένη ταινία στην ιστορία του διεθνούς box office

Κλειστά αύριο (07/02) τα σχολεία στην ορεινή Νάξο

Δείτε ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εκτακτο: Στις 22:00 η αναχώρηση του “Blue Star Naxos” από τον Πειραιά για Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες

Η ένταση του ανέμου καλά κρατεί.... Στις 22:00 αντί στις 5.30 η αναχώρηση απόψε του Blue Star Naxos για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Τουρκία: Και δεύτερος σεισμός (7.7 R.), στους 1200 οι νεκροί και συνεχίζεται η καταμέτρηση

Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ, πάνω από 1.200 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Ο απολογισμός των θανάτων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, δεδομένου ότι έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε αρκετές πόλεις

Αντικειμενικές αξίες: Τι ζητούν 125 δήμοι;

«Βροχή» αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών – Τι ζητούν 125 δήμοι

Σαντορίνη: Αναβολή αιμοδοσίας από την Τράπεζα Αίματος

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε η έναρξη της αιμοδοσίας

Σαντορίνη – ΔΑΠΠΟΣ: Θρίαμβος για το ΓΕΛ Θήρας στους σχολικούς αγώνες

Το ΓΕΛ Θήρας επικράτησε μετά από εντυπωσιακά παιχνίδια του ΕΠΑΛ Θήρας για τα σχολικά πρωταθλήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου

Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο για το “Αδαμάντιος Κοραής”

Δεν θα εκτελέσει  το προγραμματισμένο του δρομολόγιο από τον λιμένα του Πειραιά στις 14:55 και αύριο 07/02/2023 από τον λιμένα της Θήρας στις 07:30

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τρίποδες: Μετά μουσικής κόβει τη πίτα του ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Τριπόδων κόβει τη πίτα του - Που και η έκπληξη που υπάρχει