Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΠορτογαλία: Δείχνει πρώτη το δρόμο με έκδοση πιστοποιητικού "Clean & Safe"

Πορτογαλία: Δείχνει πρώτη το δρόμο με έκδοση πιστοποιητικού “Clean & Safe”

|

Η Πορτογαλία ξεκινά τα πιστοποιητικά “anti-virus” (clean & Safe) σε εγκαταστάσεις, παραλίες και μουσεία

Και η Πορτογαλία έκανε την έκπληξη… Εγινε ο πρώτος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός που εισαγάγει πρωτόκολλο υγιεινής για την πιστοποίηση των τουριστικών εγκαταστάσεων και των ταξιδιωτικών εταιρειών ότι τηρούν όλους τους κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Η πιστοποίηση αφορά ξενοδοχεία, μουσεία, κέντρα διασκέδασης, παραλίες, ταξιδιωτικά γραφεία και γραφεία συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού, που ακολουθούν οικειοθελώς αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και προστασίας από ιούς.

Όσοι εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα της Πορτογαλικής Γενικής Διεύθυνσης Υγείας θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό αυτό, που θεσπίστηκε από την Turismo de Portugal, δωρεάν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τα σχέδια των τουριστικών αρχών της χώρας, μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία θα καλύπτει ολόκληρο τον τουριστικό τομέα, θα προωθήσει την Πορτογαλία ως ένα ασφαλές μέρος για διακοπές.

Η πιστοποίηση δίνεται με μια απλή υποβολή Δήλωσης Δέσμευσης ότι θα υιοθετήσουν τους κανόνες υγιεινής, που προβλέπονται στο πιστοποιητικό «Clean & Safe». Η σφραγίδα » Clean & Safe » διατίθεται στο Διαδίκτυο, από τις 24 Απριλίου, στις ψηφιακές πλατφόρμες του Turismo de Portugal: RNET (Εθνικό Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων), RNAAT (Εθνικό Μητρώο Τουριστικών Υπηρεσιών Τουριστικής Ψυχαγωγίας) και RNAVT (Εθνικό Μητρώο Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Αντιπροσώπων) και θα συσχετίζεται πάντα με τον αριθμό εγγραφής της επιχείρησης.

portugal-clean-safe.jpg

Αφού οι εταιρείες έχουν υποβάλει δήλωση δέσμευσης , μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σφραγίδα «Clean & Safe«, στις εγκαταστάσεις τους και στις ψηφιακές τους πλατφόρμες. Δεν θα υπάρξουν προκαταρκτικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά θα ακολουθήσουν στη συνέχεια επιτόπιες επιθεωρήσεις των ξενοδοχείων και των άλλων εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων, που έλαβαν το πιστοποιητικό.  Με αυτό το μέτρο, η Εθνική Αρχή Τουρισμού σκοπεύει όχι μόνο να μεταδώσει στις εταιρείες πληροφορίες σχετικά με τα ελάχιστα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και καθαρισμού για εγκαταστάσεις, αλλά και να προωθήσει την Πορτογαλία ως ασφαλή προορισμό από την άποψη της φροντίδας για την εξάπλωση του ιού, με μια δράση συντονισμένη από μέρος όλων των εταιρειών του κλάδου και το οποίο σύντομα θα επεκταθεί σε άλλους τομείς δραστηριότητας σύμφωνα με πολλές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Ανάλογα υγειονομικά πιστοποιητικά έχουν προαναγγείλει και η Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία και Τυνησία.  

Οι παραλίες στην Πορτογαλία, που θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας (τουλάχιστον 2 μέτρα ανάμεσα στις ξαπλώστρες), ενώ στα beach bar και εστιατόρια η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία στην Πορτογαλία και οι αντιδράσεις 

Πριν πάμε στο άνοιγμα των ξενοδοχείων να σημειώσουμε ότι οι παραλίες στην Πορτογαλία, που θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας (τουλάχιστον 2 μέτρα ανάμεσα στις ξαπλώστρες), ενώ στα beach bar και εστιατόρια η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.  Σύμφωνα λοιπόν, με την Πορτογαλική Συνομοσπονδία Τουρισμού (CTP), το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα ξεκινήσει “πειραματικά” με ορισμένα ξενοδοχεία στην αρχή τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα ταξίδια ξένων τουριστών αναμένονται τον Αύγουστο.  Όπως αναφέρει, ο Raul Martins, πρόεδρος της Πορτογαλικής Ένωσης Ξενοδόχων (AHP), μέχρι τον Ιούνιο, η πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και «δεν θα υπάρξουν ξενοδοχεία για άνοιγμα τον Μάιο. Μπορεί να ανοίξουν κάποια τον Ιούλιο, και αν ανοίξει το 30%, θα είναι επίτευγμα».

720_163693_86e456c4bb-908fbaefcbef6a59.jpg

Και συνεχίζει: «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με την επανέναρξη των αεροπορικών μεταφορών, ενδέχεται να υπάρξει άνοιγμα και άλλων ξενοδοχείων. Την ημέρα που όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα αρχίσουν ξανά όλες τις πτήσεις, κάτι που δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει, αυτό θα γίνει με το ένα τρίτο των ατόμων στα αεροπλάνα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει επίσης μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων στον τουρισμό και με ποσοστά πληρότητας ξενοδοχείων 25%, η λειτουργία τους δεν θα είναι κερδοφόρα. Αλλά για μικρά ξενοδοχεία, αγροτικό τουρισμό και τοπικά καταλύματα έξω από τις πόλεις, αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξει υψηλότερη ζήτηση και αυτές οι μονάδες μπορεί να αρχίσουν να ανοίγουν τον Ιούνιο»,

Τα ξενοδοχεία πόλης, όπως της Λισαβόνας και του Πόρτο, θα είναι τα τελευταία που θα ανακάμψουν, επειδή οι άνθρωποι θα θέλουν να αποφύγουν αστικές περιοχές με περισσότερα πλήθη. «Μέχρι να υπάρξει αεροπορική μεταφορά σε λογικό όγκο, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα ξενοδοχεία», καταλήγει ο Raul Martins, υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε δυσκολία να κάνουμε προβλέψεις, βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας και δεν έχουμε αρχίσει ακόμη να μειώνουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων».

Οσο για την Κυβέρνηση; Η υπουργός Τουρισμού Rita Marquez δήλωσε ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει πιο αργά από τους άλλους τομείς της οικονομίας και ότι το 2020 εκτιμάται ότι η Πορτογαλία θα χάσει το 50% των τουριστικών εσόδων σε σύγκριση με το 2019.  Όπως ανέφερε, όλα θα εξαρτηθούν από τη δυναμική της ανάκαμψης της ζήτησης στις ξένες αγορές, καθώς και από τον όγκο των αεροπορικών μεταφορών.

Η ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2021, είπε, ενώ τα τουριστικά μεγέθη θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 το νωρίτερο το 2022. Τα έσοδα από τον τουρισμό στην Πορτογαλία εισφέρουν το 8,8% του εθνικού ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα money-tourism.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Για 2η φορά θετικός στον Covid 19

Ο υποψηφιος βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, για 2η φορά βρέθηκε θετικός στον Covid 19

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.