Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΠΝΑΙ - Ρόδος: Τρέχει σε μία νέα εποχή με το "The Rhodes...

ΠΝΑΙ – Ρόδος: Τρέχει σε μία νέα εποχή με το “The Rhodes Co-Lab “

|

H Ρόδος στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ως κέντρο ανάπτυξης και εφαρμογής της αειφορίας στους τουριστικούς προορισμούς –  Γιώργος Χατζημάρκος: «Μεγάλη συμμαχία και ψήφος εμπιστοσύνης για τη Ρόδο, για το Νότιο Αιγαίο και την Ελλάδα»

Η  πρώτη παρουσίαση της πρωτοβουλίας TheRhodesCo-Lab”  – 1stSustainableGlobalTourismDestination, μετά την ανακοίνωση του project από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο, ενώπιον των εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού, των παραγωγικών τάξεων και της αυτοδιοίκησης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μαζί με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον CEO της TUI Group, FritzJoussen, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τον Πρόεδρο του TUI CareFoundation, ThomasEllerbeck,με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Νίκου Υποφάντη, παρουσίασαν στην αίθουσα του «Ακταίον» τους άξονες της παγκόσμιας αυτής πρωτοβουλίας, βάσει της οποίας η Ρόδος επελέγη για να γίνει ο πρώτος αειφόρος, τουριστικός προορισμός και να αποτελέσει πρότυπο, βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο “νέας γενιάς” για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Η ανακοίνωση του project  TheRhodesCo-Lab”  – 1stSustainableGlobalTourismDestination, έγινε την περασμένη Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης  με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, FritzJoussen, παρόντωντου Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη. Συνιστά απόρροια της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης της τελευταίας διετίας, όπου η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο συνολικά, επέδειξαν αντανακλαστικά ενός σοβαρού, ώριμου και υπεύθυνου προορισμού, που κατόρθωσε να εμπνεύσει το αίσθημα της ασφάλειας στους επισκέπτες του, στην πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του “TheRhodesCo-Lab”  παρέστησαν οι βουλευτέςΔωδεκανήσου,Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, καθώς και εκπρόσωποι των κορυφαίων τουριστικών φορέων της χώρας, όπως ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Α΄Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γρηγόρης Τάσιος, ο Σταύρος Μήτσης και οΑθηναγόρας Κωνσταντινίδης,  μέλη του ΔΣ του ΣΕΤΕ, ο  Ανδρέας Μεταξάς, διευθύνων σύμβουλος του Metaxa HospitalityGroup, ως εκπρόσωπος του ΞΕΕ και ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της FraportGreece. Από πλευράς τοπικών φορέων, παρέστησαν, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, ο Διευθυντής του ΕΟΤ Ρόδου, Δημήτρης Καπετάνος,  ο Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος του ΕΒΕΔ,  ο Πρόεδρος της ΕΞΡ, Μανώλης Μαρκόπουλος καθώς και τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης, ο Χρήστος Μιχαλάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, ο Γιώργος Ματσίγκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, ο Παναγιώτης Τοκούζης Πρόεδρος ΣΕΤΚΕκαι Αντοπρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο Νίκος Κωστάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, ο Παναγιώτης Εγγλέζος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ο Αντώνης Γιαννικουρής, Πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δωδ/σου, ο Βασίλης Περίδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ο Θεοδόσης Καστανίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου, ο Νίκος Χριστοφόρου, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, ο Γιώργος Αντώνογλου, Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ, ο Σάββας Παγωνάκης – Πρόεδρος Τουριστικού Τμήματος του ΕΒΕΔ,  ο Σταύρος Ζουρούδης, γραμματέας του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου Δωδεκανήσου, καθώς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Η ίδρυση του “TheRhodesCo-Lab” , με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σηματοδοτεί την αρχή ενός μετασχηματισμού βιωσιμότητας με σημασία πολύ πέρα από την Ελλάδα. Είναι το πρώτο έργο στον κόσμο στο οποίο ένας κορυφαίος προορισμός αυτού του μεγέθους, όπως η Ρόδος, αντιμετωπίζει τη δική του μεταμόρφωση προς περισσότερη βιωσιμότητα με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο.  Το στίγμα το έδωσεoFritzJoussen, Διευθύνων Σύμβουλος TUI Group, λέγοντας πως  “ο βιώσιμος μετασχηματισμός χρειάζεται συνεργασία. Η Ελλάδα, το Αιγαίο και η TUI προσκαλούν την τουριστική βιομηχανία να συνεργαστούν για να αναπτύξουν τον βιώσιμο προορισμό του μέλλοντος.”


 

Της χθεσινής παρουσίασης στο Ακταίον, προηγήθηκε νωρίτερα συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου στο γραφείο του, με τονΠρόεδρο του TUI CareFoundation, ThomasEllerbeck, στην διάρκεια  οποίας χαράχθηκε ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό,  μέσω του καινοτόμου  Co-Labproject.

Το  “TheRhodesCo-Lab”  είναι μία  στρατηγική  συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου  TUI, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να χτίσουν ένα πρωτοπόρο μοντέλο του μέλλοντος για το  βιώσιμο τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Ρόδου, και με την κινητοποίηση και  συμμετοχή τοπικών, εθνικών και παγκοσμίων stakeholders από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, με βάση την παγκόσμια ατζέντα για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο εφαρμογής  της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του προγράμματος “BuildBackBetter” για την Ευρώπη, η Ρόδος επελέγη από την TUI για  να πρωταγωνιστήσει ως τουριστικός προορισμός  στη δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς,  πράσινη ψηφιακή και βιώσιμη ανάπτυξη. Θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη και για άλλους προορισμούς με παρόμοια χαρακτηριστικά για τη στροφή από το παρωχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σε αυτό του πραγματικά βιώσιμου τουρισμού.

Στόχος είναι η ανάπτυξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών. Το “TheRhodesCo-Lab”  θα συνεργαστεί με την τοπική τουριστική βιομηχανία και διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων και την ανάπτυξη και εφαρμογή τους στη Ρόδο. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή σκέψης στη Ρόδο για να συγκεντρώσει διεθνείς εμπειρογνώμονες και να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω τον μετασχηματισμό της βιωσιμότητας του τουριστικού τομέα.

Μέσα από την ανταλλαγή  γνώσης, δεξιοτήτων, καλών πρακτικών και καινοτόμων ιδεών, το “TheRhodesCo-Lab”  θα  χαρτογραφήσει, θα επανασχεδιάσει και θα προσδιορίσει  λύσεις – προγράμματα που θα αποτελέσουν μία ολιστική προσέγγιση για την εφαρμογή ενός βιώσιμου επιχειρησιακού μοντέλου “νέας γενιάς” για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Το Co-Lab θα απαντήσει σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ρόδου,  όπως π.χ. η μείωση του αντίκτυπου του τουρισμού στο περιβάλλον με παράλληλα νέα οφέλη στην τοπική ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας, στοχεύοντας πάντα στη  διασφάλιση της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας σε  κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Η υλοποίηση των projects του “TheRhodesCo-Lab”  αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών της τουριστικής αλυσίδας και της τοπικής αγοράς (ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, λεωφορεία, ταξί, τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι, εστίαση και ψυχαγωγία,  λιμάνια-μαρίνες κτλ.).

Για την χρηματοδότηση του, το project μπορεί να αντλήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, αφού οι στόχοι του υπηρετούν πλήρως και τους στόχους των ανωτέρω χρηματοδοτικών εργαλείων.

  To “TheRhodesCo-Lab”  Project επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες εργασίας, που ο καθένας   υποστηρίζει τρεις τομείς εστίασης, για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο και βιώσιμη ανάπτυξη:

1. Μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία

2. Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία του οικοσυστήματος

3. Δημιουργία πράσινης οικονομικής ανάπτυξης  και οφέλους για την τοπική οικονομία

4. Μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος

Οι στόχοι που τίθενται είναι:

# Νέες θέσεις εργασίας και τοπική επιχειρηματικότητα

# Αύξηση της τοπικής προστιθέμενης αξίας μέσω καινοτόμων εμπειριών

# Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα

# Διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων

# Ώθηση της τοπικής παραγωγής πόρων

# Βιώσιμη κινητικότητα και μετασχηματισμός καυσίμων

# Αναδάσωση και ανάπλαση της γης

# Διατήρηση της ποικιλομορφίας της φύσης

# Θαλάσσια και παράκτια προστασία

# Προώθηση της σταδιοδρομίας στον τομέα του  τουρισμού μέσω της κατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων

# Ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων μέσω της εκπαίδευσης

# Προστασία και προώθηση του τοπικού αυθεντικού πολιτισμού και κληρονομιάς


 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:TheRhodesCo-Lab”  είναι  Μεγάλη συμμαχία και ψήφος εμπιστοσύνης για τη Ρόδο, για το Νότιο Αιγαίο και την Ελλάδα.

Υπάρχει μια θεμελιώδης αρχή που καλύπτει όλες τις πολιτικές στην Περιφέρειά μας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: ότι το μέλλον ξεκινά από σήμερα. Αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες την τελευταία δεκαετία, αλλά είμαστε περήφανοι να λέμε σήμερα ότι στα νησιά της Περιφέρειάς μας βγήκαν πιο δυνατά, πιο σίγουρα και αποφασισμένα να πετύχουν και στο μέλλον. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι ένα σύνθετο έργο και καταλαβαίνουμε ότι κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη συμμαχία, με έναν ηγέτη στην παγκόσμια τουριστική αγορά, όπως είναι ο Όμιλος TUI, ξεπερνά τα στενά όρια της κοινής μας δέσμευσης σε αυτό το εγχείρημα. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη Ρόδο, στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και στην Ελλάδα. Με την υποστήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που μας εμπνέει και μας δείχνει τον δρόμο όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, είμαι απολύτως βέβαιος ότι υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον και ανυπομονώ να ξεκινήσω την υλοποίηση αυτού του υπέροχου project,  που, έχοντας στο κέντρο της δράσης τον άνθρωπο, αφορά το Αύριο, της τουριστικής βιομηχανίας και όχι μόνο.

Σήμερα αποδεικνύουμε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι ουτοπία. Είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ένα σχέδιο ζωής. Είναι μια πρόσκληση για συμμετοχή και δράση. Είναι ένα μονοπάτι ανάπτυξης. Είναι ο τρόπος για να ανταποκριθούμε ολοκληρωμένα στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η ποιότητα ζωής, η ανάπτυξη των υποδομών, η διατήρηση του μοναδικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, η κουλτούρα και ο πολιτισμός, η ευημερία, η κοινωνική συνοχή. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το κοιτούν κατάματα και τολμούν να το αντιμετωπίσουν. Μαζί με τον Όμιλο TUI και το TUI CareFoundation προχωράμε μπροστά,  προς το μέλλον που μας αξίζει. Ενα ενδιαφέρον και απαιτητικό ταξίδι 5 ετών ξεκινά”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Ιταλία: Εβαλαν πολύτιμα βιβλία στην κατάψυξη για να σωθούν από τις πλημμύρες

Ιταλία: Θα αποθηκευτούν βιβλία και πολύτιμα έγγραφα στους -25 βαθμούς Κελσίου - Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η περαιτέρω απορρόφηση νερού από τις σελίδες τους

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα