Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΠΝΑΙ - Χατζημάρκος: "Τα μηνύματα για το 2022 είναι τόσο καλά… που...

ΠΝΑΙ – Χατζημάρκος: “Τα μηνύματα για το 2022 είναι τόσο καλά… που δεν θέλουμε να το πούμε (!)”

|

Ικανοποίηση .. χαμόγελα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την τουριστική σεζόν που ολοκληρώθηκε … Η επόμενη χρονιά και το περιμένουμε πολλά αλλά δεν το λέμε … Οι αριθμοί για τα νησιά

“Τα μηνύματα για το 2022 είναι καλά. Είναι τόσο καλά… που δεν θέλουμε να το πούμε καν (!) Κρατάμε την αφοσίωσή μας στη διαχείριση της όλης κατάστασης με μεγάλη προσοχή, με τη γνώση πως και το 2022 θα είμαστε σε πανδημία. Μακάρι να έχει περάσει, αλλά εμείς σχεδιάζουμε με την παράμετρο της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο παρατηρούμε πως ο κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποφασίσει να ταξιδεύει έχοντας ξεπεράσει τον φόβο. Περιμένουμε να ξεκινήσει νωρίτερα η σεζόν σύμφωνα και με τις συμφωνίες που γίνονται. Θα ανακοινώσουμε και κάποια πράγματα που θα αποτελέσουν παγκόσμια είδηση”.

Ποιος το αναφέρει; Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, που εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος για την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. «Η τουριστική σεζόν δεν έχει κλείσει οριστικά –έχουμε ακόμη μερικές πτήσεις και στις επόμενες ημέρες σε κάποια αεροδρόμια των νησιών μας. Κλείνουμε με τον προχθεσινό αριθμό αεροσκαφών, τις 22.990 διεθνείς (θα αγγίξει τις 23.000 διεθνείς πτήσεις την επόμενη εβδομάδα στα διεθνή αεροδρόμια των νησιών της περιοχής ευθύνης μας και μιλάμε για απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό).

Ανοίξαμε τον Μάιο και φτάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου σήμερα, όχι με έναν τρόπο ασθμαίνοντας. Τουναντίον, φτάσαμε πάρα πολύ δυναμικά, περνώντας από έναν Οκτώβριο ο οποίος, έφτασε να είναι ο καλύτερος όλων των εποχών με ανέλπιστα καλά αποτελέσματα για όλα τα νησιά –κυρίως τα μεγάλα. Η Κως ήταν 6-7% πάνω σε σχέση με το 2019, η Ρόδος στο 15% πάνω ενώ η Σαντορίνη ‘έσπασε’ τα κοντέρ με 55% αύξηση (!) Μεσοσταθμικά, όλο το Νότιο Αιγαίο, κατέγραψε αύξηση πάνω από 10%.

Σας θυμίζω πως όταν ξεκινούσε η σεζόν και πριν από αυτήν, ο αισιόδοξος πήχης ήταν για το 50% και όλοι ανεξαιρέτως έλεγαν ότι αυτός ήταν ένας εφικτός στόχος. Τελικά, ξεπεράσαμε τον πήχη (σε ό,τι αφορά στα μικρά νησιά που έκαναν συντριπτικά καλύτερη σεζόν από το 2019 έως και διπλάσια ποσοστά). Ας μην ξεχνάμε ότι στον τουρισμό, δεν μιλάμε μόνο για αφίξεις αλλά και για τζίρο δηλαδή για το αποτύπωμα στην οικονομία.

Όσον αφορά στα μεσαία νησιά, ξεπέρασαν άνετα τα ποσοστά του 2019 κάνοντας εκπληκτικό Ιούλιο, Αύγουστο, καλό Σεπτέμβριο κ.λπ. Στα μεγάλα νησιά, δεν περάσαμε το 2019. Η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, είδαν να τους κοστίζει η απώλεια του διμήνου Απριλίου – Μαΐου κι εκεί σε επίπεδο αφίξεων, μετράνε πάνω από 60% ενώ σε επίπεδο οικονομίας είναι πάνω από 75%.

Τι σημαίνει αυτό: ανέβηκε πάρα πολύ η μέση δαπάνη του επισκέπτη και σε επίπεδο οικονομικό, είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα χωρίς να πετύχουμε τις αφίξεις εκείνης της χρονιάς που τέθηκε ως ορόσημο –αν και κάποιοι το έκαναν σκόπιμα για να αποτύχουμε και να έχουν να λένε…

Ωστόσο, δεν φοβηθήκαμε τον πήχη του 2021 όπως δεν φοβηθήκαμε τον πήχη του 2020 αφού ήμασταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός προορισμός που πήγε καλά, χωρίς να έχουμε στην φαρέτρα μας, ούτε το εμβόλιο, ούτε τα Rapid & Self Tests, παρά μόνον το PCR. Η μεγάλη επιτυχία του 2020 ήταν ένας τεράστιος άθλος, που έστρωσε ουσιαστικά το χαλί για τις επιδόσεις που κάναμε φέτος. Το λέω αυτό, διότι και άλλοι τουριστικοί προορισμοί επιχείρησαν να ανοίξουν το 2020 και δεν άντεξαν παρά μόνο μερικές ημέρες, όπως η Ισπανία.

Το 2021, η Ρόδος έφτασε 20 μονάδες πάνω από τον πήχη –περίπου στο 70%, η Κως γύρω στο 65%, η Μύκονος γύρω στο 75% και η Σαντορίνη γύρω στο 90%. Αυτά τα 4 μεγάλα νησιά πέτυχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.


 

Όσον αφορά στις αγορές: 18 χώρες – αγορές από τις οποίες αντλούμε επισκέπτες πήγαν καλύτερα από το 2019 ενώ ανοίξαμε νέες αγορές και επαναφέραμε κάποιες, οι οποίες είχαν απομακρυνθεί από δικούς μας προορισμούς. Π.χ. η Ρόδος που είχε χάσει τη Δανία, την κέρδισε ξανά, την Πολωνία, την Ολλανδία κ.λπ. Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους του τουρισμού στα νησιά μας, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους που κλήθηκαν να λειτουργήσουν μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον και κέρδισαν την εμπιστοσύνη μαζί με την υπόλοιπη αγορά, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, φορείς στο πλαίσιο της κοινής δουλειάς της άτυπης ομάδας που συστήσαμε για θέματα διαχείρισης καταστάσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή, έκανε πράγματα και έφερε αποτελέσματα που συζητούνται και στο εξωτερικό. Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί: εκτός από τις 23.000 πτήσεις, ξεπεράσαμε με άνεση τα 3εκ. αφίξεις οι οποίες έχουν και διαφορετικό μείγμα. Δηλαδή, οι επιβάτες δεν ερχόντουσαν στα νησιά μας μόνον με τσάρτερ αλλά και με εσωτερικές πτήσεις (μέσω του αεροδρομίου ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’). Ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών μας, ήρθε μέσω Αθήνας (!) Και για πρώτη φορά, κάναμε αποτύπωση σε ποσοστά: (αν και δεν έχουμε του Οκτωβρίου) θα σας πω ότι μόνον τον Αύγουστο, οι επισκέπτες που ήρθαν μέσω Αθήνας ανήλθαν στο 67% και ακολούθως, τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ήταν 54%, τον Ιούλιο 61%, τον Ιούνιο 57% -330.000 τουρίστες.

Εάν βάλουμε και μια πρόχειρη εκτίμηση για τον Οκτώβριο, θα φτάσουμε τις 400.000 εκτός πτήσεων τσάρτερ. Η Ρόδος ξεπέρασε το 1,4εκ., η Κως αγγίζει τις 700.000 τουρίστες, η Σαντορίνη τις 470.000, η Μύκονος τις 360.000, η Κάρπαθος τις 44.000 κ.ο.κ.

Αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις. Διαπιστώσαμε ότι ο προϋπολογισμός για το πλάνο προβολής και διαφήμισης αποδίδει πολύ καλύτερα στο ψηφιακό περιβάλλον αφού οι τουριστικές εκθέσεις ήταν μιας άλλης εποχής. Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν. Είδαμε τι μπορούμε να επιτύχουμε στο διαδίκτυο που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους δυνητικούς επισκέπτες μας. Δεν θα λάβουμε μέρος σε καμία έκθεση με δικό μας περίπτερο. Ξεκινήσαμε από το Λονδίνο και σε επιλεγμένες εκθέσεις θα πηγαίνουμε μαζί με τον ΕΟΤ.

Τα μηνύματα για το 2022 είναι καλά. Είναι τόσο καλά… που δεν θέλουμε να το πούμε καν (!) Κρατάμε την αφοσίωσή μας στη διαχείριση της όλης κατάστασης με μεγάλη προσοχή, με τη γνώση πως και το 2022 θα είμαστε σε πανδημία. Μακάρι να έχει περάσει, αλλά εμείς σχεδιάζουμε με την παράμετρο της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο παρατηρούμε πως ο κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποφασίσει να ταξιδεύει έχοντας ξεπεράσει τον φόβο. Περιμένουμε να ξεκινήσει νωρίτερα η σεζόν σύμφωνα και με τις συμφωνίες που γίνονται. Θα ανακοινώσουμε και κάποια πράγματα που θα αποτελέσουν παγκόσμια είδηση».

Με πληροφορίες από την dimokratiki.gr 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σέριφος: Να διασωθεί η παράδοση του νησιού

Επιστημονική ημερίδα "Ακολουθώντας τις ράγες" στη Χώρα Σερίφου - οι ομιλητές, τα συμπεράσματα

Πάρος: “Καυτός” Μαϊος, η κίνηση του Αγίου Πνεύματος άγγιξε το 2019 (πίνακες)

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος το Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας. (πίνακες)

Σύρος: Ξεκινάει τη Δευτέρα, 4ημερο εθελοντικής αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σύρο - Χρονοδιάγραμμα

Στοίχημα – Champions League: Τελικός με over και προβάδισμα σε Σίτι

Η προταση από την Foxbet.gr... Τελικός Champions League 2023 και τι παίζουμε;

Estiatoria.gr – Golden Awards: “Στο Λαδόχαρτο” και “Dal Professore” στη κορυφή της γεύσης

Ποια είναι τα εστιατόρια και οι σεφ που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Estiatoria.gr Golden Awards - Η εικόνα των Κυκλάδων

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα αυκηθούν επιπλέον κατά 5%

Κολομβία: Βρέθηκαν μετά από 40 ημέρες ζωντανά τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα

Tο «θαύμα» της Κολομβίας: Βρέθηκαν ζωντανά μετά από 40 ημέρες τα τέσσερα παιδιά που είχαν χαθεί στη ζούγκλα

Φασκελοκουκούλωστα ή “Το τάξιμο είναι εύκολο. Στο δόσιμο αρχίζουν τα δύσκολα”

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που πέρασε. Με την ...μπαρουφολογία να ξεπερνάει κάθε όριο τη στιγμή που οι συμπολίτες μας πεθαίνουν περιμένοντας το ασθενοφόρο

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: “Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη από την αρχή μέχρι το τέλος”

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επισήμανε πως «η δήλωση του Σπύρου Πνευματικού υποδηλώνει ένα υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί, ανεξάρτητα από το αν «άλλα ήθελε να πει και τελικά άλλα είπε, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε».

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Εντάχθηκαν ακόμη 44.600 νοικοκυριά

Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - Οι νέοι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για την ένταξη τους με την αποστολή προσωπικού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.