Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΝότιο Αιγαίο: Sustainability Hub του ευρωπαϊκού τουρισμού

Νότιο Αιγαίο: Sustainability Hub του ευρωπαϊκού τουρισμού

|

Sustainability Hub του ευρωπαϊκού τουρισμού, η πρώτη τουριστική Περιφέρεια της Ελλάδας, το Νότιο Αιγαίο – Τι είπε ο Χατζημάρκος για τα project Χάλκης και Νάξου 

Το Νότιο Αιγαίο δεν είναι μόνο ο πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού. Είναι η Περιφέρεια που φέρνει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης όσον αφορά στον βιώσιμο τουρισμό και ανάλογη της συνεισφοράς της ήταν και η υποδοχή που έτυχε στην Διεθνή Έκθεση – ορόσημο – World Travel Market (WTM) του Λονδίνου, που μετά από δύο χρόνια, άνοιξε και πάλι τις πύλες της, την Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο προσέλευσης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον εντεταλμένο Τουρισμού, Κώστα Χρυσοχοΐδη.

H WTM, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις του κόσμου, επανερχόμενη μετά την πανδημία, φέτος δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει όχι μόνο με τον «αέρα» ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ το 2022, των 6.100.000 επισκεπτών και των 34.500 πτήσεων (αύξηση 15% σε σχέση με το 2019, μέχρι τις 31.10.22), αλλά και με μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων αειφορίας και βιωσιμότητας, που ήδη έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν καταστήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου, κόμβο αειφορίας – sustainability hub – του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Πρόκειται για τις δράσεις “Rhodes Co-Lab” στη Ρόδο, “ASTYBUS” στην Αστυπάλαια, “Just Go Zero” στην Τήλο, “Gr-eco Islands” στη Χάλκη, “Aegean Neorion Innovation Center” στη Σύρο, και “Naxos Smart Island” στη Νάξο, στις οποίες, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε επανειλημμένως αναφορές, λέγοντας ότι οι δράσεις αυτές φέρνουν την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης για τον βιώσιμο τουρισμό.

Ενδεικτικό της, καθοριστικής σημασίας, επίδρασης που έχουν οι δράσεις αυτές στο τουριστικό προϊόν της χώρας, είναι το γεγονός ότι τον υπουργό Τουρισμού στην καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου έναρξης της WTM που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, συνόδευσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο CEO της TUI, Sebastian Ebel, η CEO της Common Seas, Jo Royle και η Director της ABTA, Susan Deer, σε ένα panel όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις τάσεις και μέλλον στον Τουρισμό.


 

Αναφερόμενος στα project της Ρόδου, της Αστυπάλαιας, της Τήλου, της Χάλκης, της Σύρου και της Νάξου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε από το Λονδίνο:

«Οι πρωτοβουλίες αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να πούμε σε όλο τον κόσμο ότι η δύναμη της θέλησης, της δημιουργίας και της συνεργασίας, μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο. Όχι, δεν βρίσκονται τυχαία στο Νότιο Αιγαίο όλες αυτές οι πρωτοβουλίες. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς και είμαστε περήφανοι στην Περιφέρειά μας για το φιλόξενο κλίμα στην αλλαγή, στην καινοτομία, στην ανάληψη ευθύνης.

Στηρίζουμε διοικητικά, επιχειρησιακά ή οικονομικά, ή και με τους τρείς τρόπους ταυτόχρονα, όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που μετέτρεψαν το Νότιο Αιγαίο σε Sustainability Hub του ευρωπαϊκού τουρισμού και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απόφασή μας να φανούμε αντάξιοι της προσδοκίας των γενιών που ακολουθούν. Αφήνουμε πίσω ό,τι μας τραυμάτισε, κοιτάμε ψηλά, κινούμαστε μπροστά και γυρνάμε τις σελίδες της προόδου.

Μία-μία, με πάθος και αγάπη για την πατρίδα μας. Χωρίς να κοιτάμε πίσω, χωρίς να αφήνουμε την μικροψυχία και την μικροπολιτική να μας αποσπάσουν την προσοχή από τον στόχο. Βάζοντας τα νησιά μας στην θέση του οδηγού».

Όσον αφορά στην πορεία και τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, αποτελούν την μεγάλη επιβράβευση της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στις δύο πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού, μέσα από τη μεγάλη συνένωση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων του Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρειας, πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, τουριστικών φορέων, εργαζομένων και εν γένει των ανθρώπων του τουρισμού.

Η διαχείριση της κρίσης ανέδειξε το Νότιο Αιγαίο σε έναν ώριμο και σοβαρό προορισμό – αξιόπιστο συνομιλητή και συνεργάτη, που σήμερα πλέον εισπράττει την αναγνώριση, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη αεροπορικών εταιρειών, tour operators και travel agents, όπως έδειξαν και οι επαφές στην διάρκεια της WTM.

Απόρροια αυτής της εμπιστοσύνης είναι το Νότιο Αιγαίο να διατηρεί αμείωτη την ανοδική τάση της δυναμικής του, παρότι η τουριστική πίτα τείνει να μειωθεί ακόμη περαιτέρω, λόγω της αύξηση του κόστους μεταφορών και του κόστους ζωής που απειλεί το διαθέσιμο για ταξίδια εισόδημα.

Την ίδια ώρα, το μερίδιο του Νοτίου Αιγαίου αυξάνεται, όπως προκύπτει από την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς τα νησιά για το 2023 αλλά και το άνοιγμα των αεροπορικών εταιρειών σε νέους προορισμούς των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, με το τουριστικό τους προϊόν να δείχνει αξιοζήλευτη, αλλά όχι τυχαία ή συμπτωματική, ανθεκτικότητα

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι και το 2023, η τουριστική σαιζόν θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο, όπως συνέβη και το 2022, το οποίο αποτελεί πλέον το νέο ορόσημο του τουρισμού του Νοτίου Αιγαίου.

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρθηκε στην WTM, o παγκόσμιος τουρισμός επέστρεψε σχεδόν στο 60% των προ-πανδημικών επιπέδων το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2022, όταν το Νότιο Αιγαίο ήδη από τον περασμένο Μάιο είχε σπάσει το ρεκόρ του 2019, για να κλείσει τελικά με συνολική αύξηση 15%, υπερβαίνοντας και αυτές ακόμη τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: “Μπαλώματα τέλος στους δρόμους”

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: “Μπαλώματα” στους δρόμους τέλος – Υποχρεωτική πλέον η πλήρης αποκατάσταση

Αμοργός: Ταξίδι στο …κόσμο μέσω της εκπομπής «My Greek Odyssey»

Διεθνής προβολή για την Αμοργό από το «My Greek Odyssey»

ΔΟΕ: Οι δάσκαλοι κατεβαίνουν σε απεργία την 15η Φεβρουαρίου

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν οι εκπαιδευτικοί, ξεκινώντας από την 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Γ. Πολυχρονάκος: “Λύση εδώ και τώρα για τις μετακινήσεις των αθλητών” (video)

Γιάννης Πολυχρονάκος: Άμεση λύση είναι η δωρεάν μεταφορά των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων [vid]

Τα μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου έκοψαν τη πίτα τους

Κοπή πίτας και βράβευση επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου - Ποιοι έδωσαν το παρών

“Ταβέρνα” 5.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ιράκ (!!!)

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π. Χ. κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαγκάς - Είχε φούρνο και ψυγείο (!!!)

Κως: Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών από το Λιμενικό

Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών από το Λιμενικό - Τους ακινητοποίησαν με πυροβολισμούς - 37 μετανάστες στα ταχύπλοα

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου «βυθίζοντας» στο πένθος τoν καλλιτεχνικό χώρο.

Αμοργός: Με τους Γιακουμή και Γιώργο Γαβρά “ταξιδέψε” μουσικά στην Αμερική

Πρεσβευτές της Αμοργιανής μουσικής παράδοσης στις ΗΠΑ ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς

Οι δήμοι δεν τα πάνε … καλά με το θέμα “φιλοξενία” ζώων συντροφιάς

Λιγότεροι από τους μισούς έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση προκειμένου να κατασκευάσουν καταφύγιο – Καθησυχαστικό στις ανησυχίες των εθελοντών το υπ. Εσωτερικών.

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Κόβει απόψε (27/01) την πίτα της

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών προχωρεί σήμερα Παρασκευή στην κοπή της βασιλόπιτας - Που και πότε

Πάρος – Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Πάρου

Ανακοίνωση εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου" με τίτλο "Λίγο ντροπή"... Ποιος είναι ο λόγος

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο