Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες - Airbnb: Μόλις το 27% των διαθέσιμων κλινών ανήκουν σε ξενοδοχεία...

Κυκλάδες – Airbnb: Μόλις το 27% των διαθέσιμων κλινών ανήκουν σε ξενοδοχεία (!!!)

|

Αττική (18%), Κρήτη(17%) και Κυκλάδες(17%), συγκεντρώνουν άνω του 50% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, των υπνοδωματίων και των κλινών της χώρας – Η ιδιαιτερότητα των Κυκλάδων και τι μπορεί να φέρει η πανδημία …

Τον αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών της χώρας έφτασαν οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με θέμα: «Προσφορά καταλυμάτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – συγκριτικά μεγέθη στον τουρισμό και στην κτηματαγορά».

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, στο σύνολο της χώρας, την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020, υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway, 179 χιλ. καταλύματα με 854 χιλ. κλίνες 1. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος οι διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες στην Ελλάδα το 2019 έφτασαν τις 856.347 καταγράφοντας αύξηση άνω του 11% μέσα σε μια δεκαετία.

Ωστόσο η αύξηση των κλινών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν αποτέλεσμα αφενός της δυναμικής ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα από το 2012 κι έπειτα κι αφετέρου της αύξησης της φορολογίας των ακινήτων στην χώρα, και καταγράφηκε πολύ πιο ραγδαία από την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών κλινών. Ιδιαίτερα από το 2018 και έπειτα που η τουριστική δραστηριότητα ήταν πολύ αυξημένη, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές και ιδιοκτήτες ακινήτων επιχείρησαν να αποκτήσουν μερίδιο της αγοράς, εισερχόμενοι στον κλάδο της φιλοξενίας ξένων επισκεπτών.

Παράλληλα με τον αριθμό των κλινών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που βαίνει αυξανόμενος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφική τους κατανομή, η διάρθρωση της διασποράς τους δηλαδή η οποία σε συνδυασμό με την χρονική διάρκεια της εμπορικής τους δραστηριότητας μαρτυρά ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί ξεκάθαρα επαγγελματική δραστηριότητα εμφανίζοντας μάλιστα υψηλή τουριστική δραστηριότητα.

Οι ελληνικές περιφέρειες με τα περισσότερα «Airbnb»

Όπως αποδεικνύει η μελέτη, η μερίδα του λέοντος για τέτοιου τύπου καταλύματα ανήκει σε τρεις περιφέρειες. Συγκεκριμένα Αττική (18%), Κρήτη(17%) και Κυκλάδες(17%), συγκεντρώνουν άνω του 50% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, των υπνοδωματίων και των κλινών της χώρας. Ακολουθεί το Ιόνιο στο οποίο εντοπίζει κανείς το 14% των καταλυμάτων τέτοιου τύπου της χώρας ενώ ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην περιοχή των Δεδωκανήσων, όπου εντοπίζει κανείς μόνο ένα 5% εκ των 179 χιλιάδων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις διαθέσιμες κλίνες, όπου ο κύριος όγκος συσσωρεύεται στην Κρήτη (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Αττική (17%) και στο Ιόνιο (14%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι Κυκλάδες. Δεδομένου ότι ο αριθμός των καταλυμάτων είναι στα ίδια επίπεδα με την Αττική και την Κρήτη αλλά και εξαιτίας του μεγαλύτερου μέσου μεγέθους, οι Κυκλάδες υπερτερούν της Αττικής σε υπνοδωμάτια και κλίνες και είναι ισοδύναμης δυναμικότητας με την Κρήτη- υπάρχουν 3 φορές περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και 3,5 φορές περισσότερες κλίνες απ’ ό,τι στα Δωδεκάνησα.

Την ίδια στιγμή η έρευνα διαπιστώνει ότι υπάρχουν και περιφέρειες όπου οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία: στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αττική το 69%, στην Πελοπόννησο το 66%, στο Ιόνιο το 54% και στη Θεσσαλία το 52%. Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα είναι μόλις το 20%, ενώ στην Κρήτη το 44%.

Μια διαχρονική εμπορική δραστηριότητα

Η έρευνα μελετά και την εξελικτική πορεία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά από την οποία προκύπτει ότι πρόκειται για μια διαχρονική εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η μελέτη από τα 179 χιλ. καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα την περίοδο Ιούλιος 2019-Ιούνιος 2020, το 38% των καταλυμάτων πρωτοεμφανίστηκαν στην πλατφόρμα πριν το 2017. Αυτό επιβεβαιώνει ότι μεγάλο ποσοστό των καταλυμάτων που εμφανίζονται διαθέσιμα, οφείλεται ξεκάθαρα σε εμπορική δραστηριότητα με διαχρονική πορεία.

«Δεν μιλάμε πλέον για δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα, αλλά αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, για δραστηριότητα που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ειδικά σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

Βέβαια όπως κάθε ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που δεν προϋποθέτει κάποια ειδίκευση έτσι κι αυτή της βραχυχρόνια μίσθωσης συνέχισε να εγγράφει νέα «μέλη» μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας.  Μέχρι και το 2019, όπου και η Ελλάδα κατέγραφε νέα τουριστικά ρεκόρ, πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αναζητώντας επιπλέον εισόδημα αξιοποίησαν τις σχετικές πλατφόρμες.

Ωστόσο η αύξηση αυτή σταμάτησε απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπου η πανδημία του κορονοϊού και η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού που αυτή επέφερε μείωση και των νέων καταλυμάτων – μόλις 5,3 χιλ. νέα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης εγγράφηκαν στις πλατφόρμες το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι των 28 χιλ. το 1ο εξάμηνο του 2019.

Κορεσμός και πανδημία ίσως αλλάξουν το τοπίο

Η συγκεκριμένη άνοδος, ειδικά από την στιγμή που νομιμοποιήθηκε, ενίσχυσε όπως ήταν φυσικό και την ελληνική οικονομία με περισσότερα από 444 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 68 εκατ. ευρώ το 2017, 176 εκατ. ευρώ το 2018 και περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του INSETE τα συνολικά έσοδα από τις μισθώσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μέσω των πλατφορμών Airbnb και HomeΑway, κατά το 12μηνο Ιουνίου 2018-Μαΐου 2019, έφτασαν το 1,15 δισ. ευρώ από 170.542 καταλύματα, εκ των οποίων τα 137.484, δηλαδή το 81%, μισθώθηκαν τουλάχιστον μια φορά μέσω των δύο δημοφιλέστερων πλατφορμών.  Ωστόσο ο φετινός απολογισμός αναμένεται να είναι εντυπωσιακά χαμηλότερος αφενός λόγω της πανδημίας κι αφετέρου λόγω του κορεσμού της αγοράς που ξεκίνησε να παρατηρείται και πριν την υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA οι συνολικές καταχωρήσεις ακίνητων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 30%, ενώ τα εισοδήματα καταγράφουν μειώσεις ακόμη και 80%.

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, πολλοί ιδιοκτήτες, αποφάσισαν μετά τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους (συνολική μείωση ακόμη και 30% -35%), να επιστρέψουν στη μακροχρόνια – παραδοσιακή μίσθωση, κατάσταση που φυσικά εντάθηκε με την πανδημία του κορονοϊού η οποία στέρησε από την χώρα περίπου το 70% των εισερχόμενων τουριστών που ήρθαν το περσινό καλοκαίρι.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι  σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τον τουρισμό διαμορφώθηκαν στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 σε μόλις 3,5 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2019, δηλαδή κατέγραψαν πτώση 78,2%. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά το ίδιο διάστημα του 2020 μειώθηκαν κατά 77,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το τοπίο την επόμενη ημέρα της πανδημίας θα είναι σίγουρα διαφορετικό και ενδέχεται να απαλύνει τις πολλαπλές επιπτώσεις που καταγράφει η εν λόγω δραστηριότητα. Όπως επισημαίνεται και στη μελέτη, η μαζική μίσθωση καταλυμάτων από τουρίστες μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb και η HomeAway, έχει πολλαπλές επιπτώσεις, τόσο εντός του πλαισίου της τουριστικής δραστηριότητας, μέσω του συχνά αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις επιχειρήσεις αλλά και της προσέλκυσης νέων αγορών, όσο και εκτός αυτής, δημιουργώντας προβλήματα πχ σε πολυκατοικίες, «εκτοπίζοντας» κατοίκους από ολόκληρες περιοχές, αλλάζοντας την φυσιογνωμία περιοχών, αυξάνοντας τα ενοίκια, προκαλώντας έλλειψη στέγης σε τουριστικούς προορισμούς κά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της φύσης αυτής της δραστηριότητας όπου η προσφορά είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη ανάλογα με τη ζήτηση, είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποτύπωση του μεγέθους της ή της χρονικής και γεωγραφικής κατανομής της, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία που λειτουργούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο, καθορισμένο χρονικό πλαίσιο κάθε χρόνο. Για τη παραπάνω αποτύπωση για παράδειγμα έχουν ληφθεί υπόψη μόνο καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway έστω και μια μέρα την εξεταζόμενη περίοδο. Συνεπώς, τα ανωτέρω μεγέθη απεικονίζουν τη μέγιστη δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για 12 μήνες υπήρχαν συνεχώς διαθέσιμα 179 χιλ. καταλύματα με 854 χιλ. κλίνες. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

ΔΕΥΑΘ – Εμπορείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

Μέσω της ΔΕΥΑ Θήρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν στο Εμπορείο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το προσεχές Σάββατο (01/04) λόγω έργων

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας