Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΧρηματοδότηση για …επιμήκυνση

Χρηματοδότηση για …επιμήκυνση

|

Πέντε εκατομμύρια ευρώ προσφέρει έξτρα το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε μία προσπάθεια να γίνουν δράσεις ώστε να επιμηκυνθεί η σεζόν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς 

Ποιο είναι το εθνικό μας στοίχημα; Όχι πλέον το φράγμα των 20 εκατομμυρίων επισκεπτών αλλά η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Και αυτό για να γίνει θα πρέπει να πέσει χρήμα. Ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται αναπτυγμένες όπως αυτή του Νοτίου Αιγαίου και δεν …επιτρέπεται να δοθεί χείρα βοηθείας μέσω ΕΣΠΑ. Όμως, υπάρχουν παράθυρα κι έτσι ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε μία προσπάθεια να στηριχτούν δράσεις που θα φέρουν τουρίστες στα νησιά όλο το χρόνο. Το ποσό θα καλύψει διάστημα τριών ετών και θα ξεκινήσει να «τρέχει» από την αμέσως επόμενη χρονιά, με τον περιφερειάρχη και τους παράγοντες της αγοράς να αναλαμβάνουν την ευθύνη χάραξης της γραμμής που θα ακολουθηθεί.

Όπως ανακοινώθηκε χτες από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, το υπουργείο θα υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό να ενισχύσει την αγορά και τις τοπικές κοινωνίες, και την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου να είναι μία από τις επιλέξιμες περιοχές. Οι σχετικές υπογραφές από τον υπουργό κ. Δένδια θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν συσκέψεις σε Ρόδο και Σύρο για την οργάνωση των δράσεων.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χτες ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό πως σε ότι αφορά τη συνεχή λειτουργία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που απαιτούνται για τους τουρίστες, αυτή θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το ποσό που θα διατεθεί, ενώ σχετικά με τις επισημάνσεις ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρίες ζητούν χαμηλά τέλη στα αεροδρόμια, και θα υπάρξει πρόβλημα αν αυτά ιδιωτικοποιηθούν παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου της TUI, o  οποίος επεσήμανε προ ημερών ότι για το θέμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του περιφερειάρχη έχουν ως εξής:  «Επιτεύχθηκε και είναι ζήτημα χρόνου να αποτυπωθεί και διοικητικά η χρηματοδότηση πια της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Είμαι περήφανος γιατί η περιοχή μας πρώτη έχει αναδείξει και έχει εργαστεί γι’ αυτό. πλέον είναι ένα κεντρικό θέμα, ζήτημα επιβίωσης για τους περισσότερους προορισμούς, θα υπάρξει ειδική χρηματοδότηση για την περιοχή μας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Για πρώτη φορά με τη χρηματοδότηση αυτή αγκαλιάζει με αυτό τον τρόπο η κεντρική διοίκηση, αναγνωρίζοντας το στόχο, ενώ και οι τουριστικοί φορείς θα δουλέψουν σε αυτό το πλάνο ώστε να έχουμε απτά και χειροπιαστά αποτελέσματα από τη σεζόν του 2015.

Αναφέρομαι σε πόρους έξτρα από τους μέχρι σήμερα γνωστούς που θα έρθουν. Είναι σημαντικό για μας θέματα που δρομολογούμε και σχεδιάζουμε να γίνονται αποδεκτά, αυτό να γίνεται μέσα από μία διαδικασία από την οποία θα χρηματοδοτούνται έξτρα από το ΠΕΠ, επειδή το πρόγραμμα είναι επικίνδυνα μικρό για την περιφέρεια.

Η κυβερνητική απόφαση για τη στήριξη θα γίνει με πόρους που θα υπογράψει ο υπουργός ανάπτυξης κ. Δένδιας που θα είναι πρόσθετοι πόροι. Η διάθεση και η χρήση των κονδυλίων για την επιμήκυνση και η εξειδίκευση θα γίνει και αυτό είναι συμφωνημένο, από εμένα, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς.  Η ελπίδα μας είναι τα 5 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια.

Έχουμε κάνει σε αυτό τον τόπο εκατοντάδες συνέδρια ημερίδες και επειδή ακούω κάποια ποιότητας κριτική και για την εμπλοκή της περιφέρειας στο θέμα ως μη όφειλε, δεν είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό πλαίσιο.

Πολιτικά είμαστε. Αλλαγή μοντέλου. Φεύγεις από όλα αυτά και πηγαίνεις στην πράξη στο διά ταύτα. Τέρμα οι συζητήσεις. Έχουμε εξαντληθεί. Συνεργαστήκαμε για παράδειγμα με τα λιμενικά ταμεία που έχει η περιφέρειά μας για να βοηθήσουμε. Η επιμήκυνση λειτούργησε το 2010-11 και ξέρετε ποια ήταν η συμβολή η δική μου τότε.

Δηλώθηκε από τον πρόεδρο της TUI ότι δεν έχει πρόβλημα ούτε με τα τέλη ούτε με τις πιθανολογούμενες αυξήσεις από την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Δημόσια το είπε στην ομιλία του ο κ. Peter Long γιατί εδώ όλοι μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε.

Δεν θα υπάρξει τέλος προσγείωσης στα 20€ όπως γράφηκε αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης. Οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Η σκέψη μας για τη συνεχή λειτουργία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων όλο το χρόνο, είναι μέσα στο πακέτο των μέτρων και παρεμβάσεων που θα γίνουν με αυτούς τους πόρους στις περιοχές που θα επιλεγούν κυβερνητικά, μέρος να διατεθεί για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των χώρων και τις Κυριακές και τις αργίες και με διευρυμένο ωράριο.

Πιστεύουμε ότι ο υπουργός στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα είναι έτοιμος για να έχουμε την υπογραφή των κωδικών. Στα ταμεία μας δεν θα έρθουν μετρητά, όποτε ενεργοποιηθούν οι δράσεις που θα συμφωνήσουμε από την αρχή του 2015 θα πληρωθούν μέσα από αυτούς τους κωδικούς.

Σύντομα θα έχουμε με παράγοντες της αγοράς ένα γύρο επαφών και συναντήσεων στην έδρα μας στη Σύρο ή στα γραφεία μας στη Ρόδο σε συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους φορείς και νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Αναδείχθηκε ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ξεπερνά το 20% αλλά νομίζω ότι η παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε εμείς ως Νότιο Αιγαίο, είναι ότι στην περιφέρειά μας ξεπερνά το 60%. Η συμβολή του τουρισμού στο τοπικό ΑΕΠ είναι συντριπτική».

Πηγή: rodiaki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)