Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΧρηματοδότηση για …επιμήκυνση

Χρηματοδότηση για …επιμήκυνση

|

Πέντε εκατομμύρια ευρώ προσφέρει έξτρα το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε μία προσπάθεια να γίνουν δράσεις ώστε να επιμηκυνθεί η σεζόν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς 

Ποιο είναι το εθνικό μας στοίχημα; Όχι πλέον το φράγμα των 20 εκατομμυρίων επισκεπτών αλλά η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Και αυτό για να γίνει θα πρέπει να πέσει χρήμα. Ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται αναπτυγμένες όπως αυτή του Νοτίου Αιγαίου και δεν …επιτρέπεται να δοθεί χείρα βοηθείας μέσω ΕΣΠΑ. Όμως, υπάρχουν παράθυρα κι έτσι ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε μία προσπάθεια να στηριχτούν δράσεις που θα φέρουν τουρίστες στα νησιά όλο το χρόνο. Το ποσό θα καλύψει διάστημα τριών ετών και θα ξεκινήσει να «τρέχει» από την αμέσως επόμενη χρονιά, με τον περιφερειάρχη και τους παράγοντες της αγοράς να αναλαμβάνουν την ευθύνη χάραξης της γραμμής που θα ακολουθηθεί.

Όπως ανακοινώθηκε χτες από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, το υπουργείο θα υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό να ενισχύσει την αγορά και τις τοπικές κοινωνίες, και την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου να είναι μία από τις επιλέξιμες περιοχές. Οι σχετικές υπογραφές από τον υπουργό κ. Δένδια θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν συσκέψεις σε Ρόδο και Σύρο για την οργάνωση των δράσεων.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χτες ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό πως σε ότι αφορά τη συνεχή λειτουργία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που απαιτούνται για τους τουρίστες, αυτή θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το ποσό που θα διατεθεί, ενώ σχετικά με τις επισημάνσεις ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρίες ζητούν χαμηλά τέλη στα αεροδρόμια, και θα υπάρξει πρόβλημα αν αυτά ιδιωτικοποιηθούν παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου της TUI, o  οποίος επεσήμανε προ ημερών ότι για το θέμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του περιφερειάρχη έχουν ως εξής:  «Επιτεύχθηκε και είναι ζήτημα χρόνου να αποτυπωθεί και διοικητικά η χρηματοδότηση πια της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Είμαι περήφανος γιατί η περιοχή μας πρώτη έχει αναδείξει και έχει εργαστεί γι’ αυτό. πλέον είναι ένα κεντρικό θέμα, ζήτημα επιβίωσης για τους περισσότερους προορισμούς, θα υπάρξει ειδική χρηματοδότηση για την περιοχή μας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Για πρώτη φορά με τη χρηματοδότηση αυτή αγκαλιάζει με αυτό τον τρόπο η κεντρική διοίκηση, αναγνωρίζοντας το στόχο, ενώ και οι τουριστικοί φορείς θα δουλέψουν σε αυτό το πλάνο ώστε να έχουμε απτά και χειροπιαστά αποτελέσματα από τη σεζόν του 2015.

Αναφέρομαι σε πόρους έξτρα από τους μέχρι σήμερα γνωστούς που θα έρθουν. Είναι σημαντικό για μας θέματα που δρομολογούμε και σχεδιάζουμε να γίνονται αποδεκτά, αυτό να γίνεται μέσα από μία διαδικασία από την οποία θα χρηματοδοτούνται έξτρα από το ΠΕΠ, επειδή το πρόγραμμα είναι επικίνδυνα μικρό για την περιφέρεια.

Η κυβερνητική απόφαση για τη στήριξη θα γίνει με πόρους που θα υπογράψει ο υπουργός ανάπτυξης κ. Δένδιας που θα είναι πρόσθετοι πόροι. Η διάθεση και η χρήση των κονδυλίων για την επιμήκυνση και η εξειδίκευση θα γίνει και αυτό είναι συμφωνημένο, από εμένα, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς.  Η ελπίδα μας είναι τα 5 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια.

Έχουμε κάνει σε αυτό τον τόπο εκατοντάδες συνέδρια ημερίδες και επειδή ακούω κάποια ποιότητας κριτική και για την εμπλοκή της περιφέρειας στο θέμα ως μη όφειλε, δεν είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό πλαίσιο.

Πολιτικά είμαστε. Αλλαγή μοντέλου. Φεύγεις από όλα αυτά και πηγαίνεις στην πράξη στο διά ταύτα. Τέρμα οι συζητήσεις. Έχουμε εξαντληθεί. Συνεργαστήκαμε για παράδειγμα με τα λιμενικά ταμεία που έχει η περιφέρειά μας για να βοηθήσουμε. Η επιμήκυνση λειτούργησε το 2010-11 και ξέρετε ποια ήταν η συμβολή η δική μου τότε.

Δηλώθηκε από τον πρόεδρο της TUI ότι δεν έχει πρόβλημα ούτε με τα τέλη ούτε με τις πιθανολογούμενες αυξήσεις από την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Δημόσια το είπε στην ομιλία του ο κ. Peter Long γιατί εδώ όλοι μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε.

Δεν θα υπάρξει τέλος προσγείωσης στα 20€ όπως γράφηκε αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης. Οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Η σκέψη μας για τη συνεχή λειτουργία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων όλο το χρόνο, είναι μέσα στο πακέτο των μέτρων και παρεμβάσεων που θα γίνουν με αυτούς τους πόρους στις περιοχές που θα επιλεγούν κυβερνητικά, μέρος να διατεθεί για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των χώρων και τις Κυριακές και τις αργίες και με διευρυμένο ωράριο.

Πιστεύουμε ότι ο υπουργός στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα είναι έτοιμος για να έχουμε την υπογραφή των κωδικών. Στα ταμεία μας δεν θα έρθουν μετρητά, όποτε ενεργοποιηθούν οι δράσεις που θα συμφωνήσουμε από την αρχή του 2015 θα πληρωθούν μέσα από αυτούς τους κωδικούς.

Σύντομα θα έχουμε με παράγοντες της αγοράς ένα γύρο επαφών και συναντήσεων στην έδρα μας στη Σύρο ή στα γραφεία μας στη Ρόδο σε συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους φορείς και νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Αναδείχθηκε ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ξεπερνά το 20% αλλά νομίζω ότι η παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε εμείς ως Νότιο Αιγαίο, είναι ότι στην περιφέρειά μας ξεπερνά το 60%. Η συμβολή του τουρισμού στο τοπικό ΑΕΠ είναι συντριπτική».

Πηγή: rodiaki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Google: Διαγράφει εκατομμύρια λογαριασμούς από σήμερα – Πώς να τον διατηρήσετε

Η Google προχωρά στην κίνηση αυτή για λόγους ασφαλείας, καθώς οι ξεχασμένοι και αχρησιμοποίητοι λογαριασμοί είναι πιο πιθανό να παραβιαστούν

Μιχ. Φραγκίσκος: “Περισυλλογή στη Σμύριδα”

Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσκου με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την Σμύριδα - "χαρακτηρίζεται ως άγνοια κινδύνου του Δήμου για το βάρος που επωμίζεται".

Το Βόρειο Σέλας ξανά πάνω από τον ουρανό της Δράμας

Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες

Έρευνα: Δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο για θυμωμένους ή λυπημένους οδηγούς

Μελέτη από το Virginia Tech Transportation Institute δείχνει ότι η επιθετική οδήγηση προκαλείται συχνά από αρνητικά συναισθήματα

ΙΝΣΕΤΕ: Πάνω από 2 εκατ. οι αφίξεις στη χώρα, τον Οκτώβριο (γραφήματα)

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τις αεροπορικές αφίξεις και τον οδικό τουρισμό (γραφήματα)

Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου: Ερχεται σε λίγες ημέρες (16/12) 2ο σεμινάριο

Ενεργός ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου πραγματοποιεί σεμινάρια επιμόρφωσης των μελών του

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της νέας φουρνιάς ταξιδιωτών Generation T

ΑΒΤΑ - Οι 4 εντελώς νέες τάσεις στα ταξίδια του 2024

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά