Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΓαλαντόμοι Αμερικανοί και Ρώσοι επισκέπτες

Γαλαντόμοι Αμερικανοί και Ρώσοι επισκέπτες

|

Πρώτο εξάμηνο του 2014 και οι Βρετανοί με τους Γάλλους επισκέπτες άφησαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Η πρωτοκαθεδρία όμως ανήκει για φέτος σε Αμερικανούς και Ρώσους αφήνοντας πίσω τους Κινέζους και Τούρκους, τους περσινούς … πρωταθλητές κατανάλωσης  

Η μάχη για τη πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τις δαπάνες των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα είναι σκληρή και το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι κάθε χρόνο αλλάζει …χέρια. Οι Γερμανοί έως το 2012 είχαν το προβάδισμα, πέρυσι είχαμε τους Κινέζους, οι Τούρκοι όλα αυτά τα χρόνια θεωρούνται οι βασικοί αιμοδότες των τοπικών αγορών στο Ανατολικό Αιγαίο ενώ εκτός από τους Κινέζους εντυπωσιακή εμφάνιση είχαν κάνει πέρυσι οι Ρώσοι κυρίως σε Χαλκιδική και Κρήτη. Φέτος, είχαμε αλλαγή σκηνικού με τους Αμερικανούς σε πρώτο πλάνο και τους Ρώσους να ακολουθούν στη συνέχεια. Οι Αμερικανοί μετά από χρόνια .. απουσίας έρχονται στην Ελλάδα και μάλιστα αφήνουν αρκετά καλά χρήματα ενώ σε …σταθερή αξία αποδεικνύονται και οι Αυστραλοί, οι οποίοι μπορεί να μην έρχονται κατά… κύματα, αλλά αρέσκονται να ξοδεύουν…

Τι είδαμε όμως φέτος με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας και έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για το α’ εξάμηνο του 2014? Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους ξένους επισκέπτες στον ελληνικό προορισμό αυξήθηκαν κατά 13,4% ή κατά 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, φθάνοντας σε 3,94 δισ. ευρώ. Με τη διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης των εσόδων και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπερκαλυφθεί ο στόχος ρεκόρ των 13 δισ. ευρώ για τη φετινή περίοδο.

Την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των βασικών αγορών στην υψηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας για το πρώτο εξάμηνο διατηρούν οι Αμερικανοί τουρίστες με 1.131 ευρώ. Ακολουθούν οι Ρώσοι με μέση δαπάνη 907 ευρώ, οι Γερμανοί με 823 ευρώ, οι Βρετανοί με 751 ευρώ και οι Γάλλοι με 694 ευρώ, με τους δύο τελευταίους να εμφανίζουν αύξηση της τάξης του +20% τη μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Συνολικά, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στον ελληνικό προορισμό κατά το πρώτο εξάμηνο μειώθηκε κατά 1,7% και διαμορφώθηκε στα 605,1 ευρώ.

Οι Γερμανοί ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τουρίστες άλλων εθνικοτήτων στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο. Συνολικά, δαπάνησαν 588 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 2,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Οι Βρετανοί ξόδεψαν 522,6 εκατ. ευρώ, οι Ρώσοι 347,1 εκατ. ευρώ (πτώση 2,5%), οι Αμερικανοί 229,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 15,8%) και οι Γάλλοι 286,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε πλεόνασμα 2,91 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 2,59 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,6%. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε σύγκριση με την αύξηση (κατά 137 εκατ. ευρώ) των ταξιδιωτικών πληρωμών των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 16,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, αγγίζοντας τα 1,99 εκατ. ευρώ. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς τουρίστες σε ποσοστά 49,6% και 43,6%, αντίστοιχα. Επίσης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 21,7% και 21,4% από τους Γερμανούς και τους Γάλλους τουρίστες. Στον αντίποδα, πτώση κατά 6,7% σημείωσαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Ρώσους τουρίστες.

Με αύξηση 15,6% ή επιπλέον 844.000 επισκέπτες «έκλεισε» το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη χώρα σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Συνολικά επισκέφθηκαν τη χώρα μας 6,26 εκατ. ξένοι τουρίστες. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εκτίμηση ότι ο ελληνικός προορισμός θα πετύχει στο σύνολο του έτους νέο ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών πέριξ των 21 εκατ. (περιλαμβανομένων των επισκεπτών με κρουαζιέρα). Για το εξάμηνο, οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 33,8% φθάνοντας σε 695,6 χιλ., από τις ΗΠΑ κατά 22% φθάνοντας σε 202,7 χιλ., από τη Γαλλία κατά 15,1% φθάνοντας σε 412,1 χιλ., από τη Ρωσία κατά 13,5% φθάνοντας σε 382,5 χιλ. και από τη Γερμανία κατά 1,9% φθάνοντας σε 713,8 χιλιάδες.

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων αναμένεται να καταγραφεί ανακοπή της ανοδικής τάσης των αφίξεων από τη Ρωσία και ενίσχυση του ταξιδιωτικού ρεύματος από τη Γερμανία. Η εκτιμώμενη πτώση της ροής των αφίξεων από τη ρωσική αγορά προς τη χώρα μας αποτελεί μέρος της γενικότερης συρρίκνωσης του εξερχόμενου τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία και στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Ε.Ε. αλλά και τα αντίποινα του Κρεμλίνου. Τον Ιούνιο οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, αγγίζοντας τα 2,7 εκατ. Αναλυτικά, οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 41,2%, από τη Γαλλία κατά 16,8%, από τη Γερμανία κατά 12,2%, από τις ΗΠΑ κατά 7,6% και από τη Ρωσία κατά 1,9%.

Πηγή: Καθημερινή 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Το πρωί (11:45) της Τετάρτης θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για Πειραιά

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν στο αποψινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos σε σχέση με την αυριανή (08/02) επιστροφή του στον Πειραιά

Κλειστά τα σχολεία αύριο (08/02) στη Νάξο, ανοιχτά στις Μικρές Κυκλάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο (08/02) ελέω "Μπάρμπαρα"

Προσωρινή διακοπή υδροδότησης στη Χώρα Νάξου

Το πόσιμο νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης λόγω φυσικών φαινομένων παρουσίασε απρόβλεπτα αυξημένη θολότητα, η οποία καθιστά αναγκαία τη προσωρινή διακοπή της υδροδότησης, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: “Προσοχή στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου”

Από νωρίς το πρωί, τρία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα του Επαρχείου Νάξου επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου,

48ωρη απεργία από αύριο (08/02) στα πλοία, “ανεβαίνει” το Blue Star Naxos (ώρα αναχώρησης 09:30)

Δεμένα τα πλοία αύριο (08/02) λόγω 48ωρης απεργίας στα λιμάνια ... Ποιοι είναι οι λόγοι

Πρέβελης: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τη Ρόδο προς Πειραιά

Το Πρέβελης παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου - Πότε θα πάρει το ... δρόμο για Κρήτη - Κυκλάδες και Πειραιά

Amorgos Trail Challenge: Ανοιξαν οι έγγραφές για τους αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί το 6ο Amorgos Trail Challenge, με αγώνες 19 χλμ., 7,5 χλμ., Spike και Loza Kids Race.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: “Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας’

"Θύματα για μια ακόμα φορά άνθρωποι και υποδομές, ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης τους..."

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες