Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤεχνολογίαΝάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αποκτούμε ψηφιακό ξεναγό

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αποκτούμε ψηφιακό ξεναγό

|

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες αποκτούν έναν καινοτόμο ψηφιακό ξεναγό!

Αξιοποιώντας ψηφιακές εφαρμογές και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχεδιάζει ψηφιακή εφαρμογή ηλεκτρονικού ξεναγού (e-Ξεναγός), ως εργαλείου ενίσχυσης του τουρισμού εμπειρίας.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα προβάλλονται δεκάδες σημεία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος των 5 νησιών. Παράλληλα, η διασυνδεδεμένη πλατφόρμα e-Χωριό θα προωθεί όχι μόνο τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε οικισμού αλλά θα υποστηρίζει και τα πολιτιστικά δρώμενα σε κάθε περιοχή. 

Έτσι, όλοι οι χρήστες της εφαρμογής θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν να αντλούν πληροφορίες και να ενημερώνονται για τις εκδηλώσεις, τα αξιοθέατα και τα μνημεία της Νάξου, του Κουφονησίου, της Σχοινούσας, της Δονούσας και της Ηρακλειάς.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη της εφαρμογής παροχής ψηφιακών ξεναγήσεων (e-Ξεναγός), με τεχνολογία text-to-speech ή με προηχογραφημένη ηχητική περιγραφή σε πέντε γλώσσες,που ενεργοποιείται αυτόματα περνώντας από σημεία ενδιαφέροντος. Η εφαρμογή θα έχει δυνατότητα λειτουργίας χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης και υπηρεσίες εξατομικευμένης ξενάγησης.

Επίσης, η διαδικτυακή πλατφόρμα e-Χωριό θα προβάλειτο πολιτιστικό απόθεμα των χωριών,το οποίο θα είναι προϊόν και της συμμετοχής των πολιτιστικών συλλόγων και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς το περιεχόμενο θα ενημερώνεται από τους ίδιους, χωρίς την παρέμβαση τρίτων.

Μάλιστα, χάρη στη δημιουργία ενός microsite για κάθε σημείο ενδιαφέροντος θα καταχωρούνται εκδηλώσεις και επιπλέον πληροφορίες για το χωριό (φωτογραφίες, περιγραφή, ιστορία, διαθέσιμα μέσα πρόσβασης και ενδεικτικές διαδρομές από Google Map κ.α.) .) που θα βοηθούν τους επισκέπτες στον προγραμματισμό της επίσκεψής τους.

Οι δύο εφαρμογές, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και παραδοθεί έως το τέλος του 2022, θα είναι διασυνδεδεμένες ώστε η πληροφορία που θα είναι καταχωρημένη στο e-Χωριό να διοχετεύεται και ως περιεχόμενο στον e-Ξεναγό.

Για την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει συνάψει ήδη μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να επιμεληθεί τα κείμενα και το εποπτικό υλικό για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.

Το έργο «NAXiOS – Ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης πολιτιστικών πόρων και πλατφόρμα διαχείρισης πολιτιστικού περιεχομένου Νάξου» υλοποιείται από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με αρχικό προϋπολογισμό 125.300,00 €.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Το πρωί (11:45) της Τετάρτης θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για Πειραιά

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν στο αποψινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos σε σχέση με την αυριανή (08/02) επιστροφή του στον Πειραιά

Κλειστά τα σχολεία αύριο (08/02) στη Νάξο, ανοιχτά στις Μικρές Κυκλάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο (08/02) ελέω "Μπάρμπαρα"

Προσωρινή διακοπή υδροδότησης στη Χώρα Νάξου

Το πόσιμο νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης λόγω φυσικών φαινομένων παρουσίασε απρόβλεπτα αυξημένη θολότητα, η οποία καθιστά αναγκαία τη προσωρινή διακοπή της υδροδότησης, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: “Προσοχή στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου”

Από νωρίς το πρωί, τρία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα του Επαρχείου Νάξου επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου,

48ωρη απεργία από αύριο (08/02) στα πλοία, “ανεβαίνει” το Blue Star Naxos (ώρα αναχώρησης 09:30)

Δεμένα τα πλοία αύριο (08/02) λόγω 48ωρης απεργίας στα λιμάνια ... Ποιοι είναι οι λόγοι

Πρέβελης: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τη Ρόδο προς Πειραιά

Το Πρέβελης παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου - Πότε θα πάρει το ... δρόμο για Κρήτη - Κυκλάδες και Πειραιά

Amorgos Trail Challenge: Ανοιξαν οι έγγραφές για τους αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί το 6ο Amorgos Trail Challenge, με αγώνες 19 χλμ., 7,5 χλμ., Spike και Loza Kids Race.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: “Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας’

"Θύματα για μια ακόμα φορά άνθρωποι και υποδομές, ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης τους..."

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες