Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΠΝΑΙ - Αναπτυξιακή Κυκλάδων: Χρηματοδότηση για επτά δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα

ΠΝΑΙ – Αναπτυξιακή Κυκλάδων: Χρηματοδότηση για επτά δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα

|

Επτά ακόμη έργα ανάδειξης της πολιτιστικού και φυσικού πλούτου των Κυκλάδων (σε Μήλο, Κύθνο, Φολέγανδρο, Κίμωλο, Αμοργό, Σέριφο και Κέα) εντάσσονται στο ΠΑΑ 2014 – 2020, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, επτά ακόμη έργα ανάδειξης του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου σε νησιά των Κυκλάδων εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «ΠΑΑ 2014 – 2020», με συνολικό προϋπολογισμό  350.000,00 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι όλα τα έργα έχουν άμεση σχέση με τις Δυτικές Κυκλάδες… Εξαίρεση η Αμοργός…

Πρόκειται για τα έργα:

1. Ανάδειξη Δικτύου Περιήγησης Δήμου Μήλου (προϋπολογισμού 98.451,18 ευρώ)

Τα πεζοπορικά μονοπάτια αποτελούν την κατάλληλη υποδομή για την πρόσβαση επισκεπτών σε ιδιαίτερα φυσικά περιβάλλοντα ή αξιοθέατα και γενικότερα ευνοούν τη γνωριμία και την επαφή του ανθρώπου με τη φύση. Η τήρηση στοιχειωδών αρχών και κανόνων στο σχεδιασμό και στην κατασκευή Δικτύων Περιήγησης είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων δημιουργίας τους, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση των προβλημάτων συντήρησης και διαχείρισης τους. Επιπλέον, η σωστή σήμανση προσφέρει καλύτερη ποιότητα ενημέρωσης του επισκέπτη, αίσθημα ασφάλειας και μεγαλύτερη άνεση. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη υφιστάμενων μονοπατιών – διαδρομών, τα οποία χρήζουν

καθαρισμών και τεχνικών αναβαθμίσεων, δημιουργώντας έτσι ένα Δίκτυο Περιήγησης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ποιοτικές προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας. Το έργο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέγγιση θέσεων φυσικού κάλλους με παράλληλη ανάδειξη αξιοθέατων σε διαδρομές συνολικού μήκους 74 χιλιομέτρων. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Μήλου.

2. Ανοιχτή Ψηφιακή Πατριδογνωσία για μία «έξυπνη» και «ανοιχτή» Κύθνο (προϋπολογισμού 24.986,00 ευρώ) – Πολιτιστική διαδρομή Κύθνου (προϋπολογισμού 36.570,70 ευρώ)

Αντικείμενο της  Πράξης είναι η διοργάνωση δέσμης δράσεων και εργαστηρίων με εκπαιδευτικό -συνεργατικό χαρακτήρα και πεδίο εφαρμογής τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου, τη Wikipedia, μέσα από την εκμάθηση συγγραφής κι εμπλουτισμού των λημμάτων που αφορούν στο νησί της Κύθνου. Οι δημότες και οι φίλοι της Κύθνου θα κληθούν να συμμετάσχουν σε έναν Μαραθώνιο Ψηφιακής Πατριδογνωσίας με θεματικό άξονα τον πλούτο της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Κύθνου και έτσι να γνωρίσουν καλύτερα όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα την πλούσια κληρονομιά του νησιού.  Δικαιούχος της Πράξης είναι ο Δήμος Κύθνου.

3. Ψηφιακή Περιήγηση στις Διαδρομές Περιβαλλοντικού και Αγροτικού Ενδιαφέροντος της Φολεγάνδρου  (προϋπολογισμού 26.102,00 ευρώ)

Η Πράξη προβλέπει την ανάπτυξη ενός Ψηφιακού Ξεναγού σε διαδρομές του νησιού με έντονο περιβαλλοντικό και αγροτικό ενδιαφέρον με χρήση φορητών συσκευών. Η ψηφιακή εφαρμογή, θα χρησιμοποιείται κατά την περιήγηση και θα έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους επισκέπτες στη φυσική τους πλοήγηση στο χώρο. Ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα μονοπάτια και να διατρέξει ένα πλούσιο όγκο πληροφορίας και υλικού τεκμηρίωσης. Δικαιούχος της Πράξης είναι ο Δήμος Φολεγάνδρου.

skiadi2.jpg

4. Ψηφιακός ξεναγός γεωπολιτισμικής κληρονομιάς Κιμώλου  (προϋπολογισμού 26.102,00 ευρώ)

Η υλοποίηση της Πράξης στοχεύει στην ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου του νησιού και των γεωλογικών διαδρομών του μέσω μίας ψηφιακής εφαρμογής για έξυπνες συσκευές αλλά και με την προβολή του ψηφιοποιημένου περιεχομένου με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας. Οι επισκέπτες της Κιμώλου θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε γνωριμία με την γεωλογία του νησιού, να μάθουν περισσότερα και παράλληλα να απολαύσουν την περιήγηση τους. Δικαιούχος της Πράξης είναι ο Δήμος Κιμώλου.

5. AMORGOS HERITAGE ROUTE  (προϋπολογισμού 36.846,60 ευρώ)

Η Αμοργός θεωρείται ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους επισκέπτες οι οποίοι βασίζουν το ταξίδι τους στην πεζοπορία. Καθώς αποτελεί ένα νησί ήπιας ανάπτυξης, η διατήρηση του τοπίου και του παραδοσιακού τρόπου ζωής διασφαλίζει μία αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία, η οποία δύναται να βασιστεί στην περιήγηση με τα πόδια. Ο Δήμος Αμοργού, ως δικαιούχος κατασκευής και συντήρησης μονοπατιών εξουσιοδοτείται θεσμικά για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου Περιηγητικού Δικτύου. Η Πράξη αφορά την αντικατάσταση και συμπλήρωση της υφιστάμενης σήμανση με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει η νέα νομοθεσία  σχετικά με τον Καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών  πεζοπορικών μονοπατιών. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Αμοργού.

6. Αξιοποίηση της γεωλογικής & μεταλλευτικής ιστορίας της Σερίφου με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού – Προμήθεια Σήμανσης Γεωπολιτισμικών Διαδρομών (προϋπολογισμού 50.375,00)

Το έργο αφορά την αντικατάσταση και συμπλήρωση της υφιστάμενης σήμανση με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει η νέα νομοθεσία για τον Καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών. Επομένως, απαιτείται η προμήθεια και τοποθέτηση νέων Πινακίδων Υποδοχής, Πινακίδων Ενημέρωσης και Πινακίδων Κατεύθυνσης, Πληροφοριακών Πινάκων. Επιπλέον, θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση Πινακίδων Τύπου Αναλόγιο με γραφή Braille και απεικόνιση του ανάγλυφου του νησιού (τεχνική 3Dprinting) για την προσβασιμότητα της πληροφορίας από άτομα με προβλήματα όρασης. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση Μεταλλικών Πινακιδίων Επιβεβαίωσης Κατεύθυνσης με αποσπώμενο βέλος αντί της εφαρμογής χρώματος που υπήρχε μέχρι τώρα με στόχο την αποτελεσματικότερη όραση των σημάτων από τους χρήστες των γεωπολιτισμικών διαδρομών. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Σερίφου.

7. Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων Δήμου Κέας  (προϋπολογισμού 50.482,88ευρώ)

Η πράξη αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Παλιού Δημαρχείου Ιουλιδας και του Νηπιαγωγείου Ιουλίδας μέσω παρεμβάσεων στο σύστημα θέρμανσης, τον φωτισμό και συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης. Θα συμβάλει στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προς αναβάθμιση κτιρίων, εξοικονομώντας οικονομικούς αλλά και ενεργειακούς πόρους συμβάλλοντας στην μείωση εκπομπών CO2 και στην μείωση των δημοτικών εξόδων. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Κέας.

Τα έργα εντάσσονται σε Υποδράσεις του Υπομέτρου 19.2 «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER» του Μέτρου 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» του ΠΑΑ 2014 – 2020,  στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων ΑΕ. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Ψηφιακοί ξεναγοί πολιτιστικών δρώμενων σε Ανδρο και Κύθνο

Πολυκαναλική ξενάγηση τεκμηρίων Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου- ψηφιακή ξενάγηση στον λαογραφικό πολιτισμό της Κύθνου

Μήλος – Φόρτωμας: Τριήμερη επίσκεψη και σημαντικές συναντήσεις

Τριήμερη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στη Μήλο - Τι αναφέρει

Μύκονος: Οι απειλές σε αρχαιολόγους καλά κρατούν

Νέο απειλητικό sms σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Conde Nast Traveller 2023: Πρώτη η Σαντορίνη, δεύτερη η Σύρος και τέταρτη η Νάξος

Τα καλύτερα ελληνικά νησιά που προτείνει το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό για το 2023 .. Ποια είναι στην 1η δεκάδα

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Επιστροφή στην Ελλάδα 29 πολύτιμων αρχαιοτήτων

Αρχαιότητες που βρίσκονταν στην Αμερική πήραν το δρόμο για την Ελλάδα

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής