Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΟΝΑΣ - Ναξιακά: Ηταν όλοι εκεί και παρουσίαση του 7ου τόμου

ΟΝΑΣ – Ναξιακά: Ηταν όλοι εκεί και παρουσίαση του 7ου τόμου

|

Ο 7ος τόμος των «Ναξιακών» της ΟΝΑΣ παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα – Ποιοι έδωσαν το παρών, ποιοι μίλησαν και ποιοι έχουν καταθέσει παρουσιάσεις και άρθρα στον εν λόγω τόμο

Η παρουσίαση του έβδομου Τόμου της Επετηρίδας «Ναξιακά», έκδοσης της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 το απόγευμα στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα (Ακαδημίας και Γενναδίου) και αποτέλεσε ένα σπουδαίο πολιτιστικό και επιστημονικό γεγονός.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννη Λογαρά (φιλόλογου)

Κριτική παρουσίαση των περιεχομένων του νέου τόμου των «Ναξιακών» έκαναν (κατά σειρά): ο καθηγητής Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χαράλαμπος Μπαμπούνης, ο λαογράφος-ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Παναγιώτης Καμηλάκης και η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη.

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) κ. Μανώλης Καλαϊτζής αναφέρθηκε στο ιστορικό των εκδόσεων των τόμων των «Ναξιακών», ενώ μετά το τέλος των κυρίων ομιλιών, χαιρέτησε εκ μέρους της επιτροπής έκδοσης η ιστορικός κ. Ελένη Βελώνη.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Λογαράς, οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, κ. Αντώνης Συρίγος και κ. Νίκος Μανιός, ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρώην βουλευτής κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο πολιτευτής κ. Γιάννης Βλασερός, ο πρώην δήμαρχος Δρυμαλίας Νάξου κ. Νίκος Βασιλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Νάξου κ. Νίκος Μαϊτός, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλάδων Νήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (ΟΠΑΣ) κ. Αντώνης Πατέλης, ο πρόεδρος και στελέχη της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), πρόεδροι και στελέχη άλλων Ναξιακών Συλλόγων, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Προμπονάς, ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Μανόλης Σέργης, άλλοι επιστήμονες και λοιποί παριστάμενοι. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η γεωπόνος – εκπαιδευτικός κ. Αναστασία Δεουδέ.

Η Επετηρίδα των «Ναξιακών» αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο και δείγμα μιας σοβαρής προσπάθειας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), η οποία και συσπειρώνει και τους Ναξιακούς Συλλόγους και τους Ναξιώτες γενικότερα, αλλά πραγματοποιεί και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, όπως η ανά έτος έκδοση των «Ναξιακών», με την οποία δίνεται η ευκαιρία να ερευνηθούν σημαντικά πολιτιστικά, επιστημονικά και αναπτυξιακά θέματα του νησιού της Νάξου, αλλά δίνεται επίσης η ευκαιρία να καταγραφούν εργασίες καταξιωμένων επιστημόνων και διανοητών (Ναξίων και μη) και επιπλέον δίνεται χώρος για να παρουσιαστεί το έργο και να ενθαρρυνθεί και να αναδειχτεί η επιστημονική προσπάθεια και η συγγραφική δημιουργία και νέων Ναξίων και άλλων επιστημόνων.

Στον 7ο τόμο περιέχονται εργασίες των εξής: Ελένης Βελώνη, Τασίας Δεουδέ, Κων/νου Γ. Κλουβάτου, Ιάκωβου ΝαυπλιώτηΣαραντηνού, Σταματίνας Ουζούνογλου-Σκουλάτου, Σίμου Μ. Συμεωνίδη, Filomena Viviana Tagliaferri, Ελένης Γιαννούλη, Μανόλη Σέργη, Σπυρίδωνος Δ. Σπυρόπουλου, Εμμανουήλ Ι. Λασκαρίδη, Μαρίας Ξεφτέρη, Ιωάννη Κ. Προμπονά, Πρωτοπρ. Κων/νου Κύλη, Γιάννη Λογαρά, Γιώργου Α. Μανωλά («Ορεινός Αξιώτης»), Αντώνη Τζιώτη, Αγγελικής Παρτσινέβελου, Ερωφίλης Σιδερή (επιμέλεια Κυριακής Σουλή), Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου, Ι.Κ.Τουμπακάρη και «Ταξιδιώτη» (παλαιό δημοσίευμα).

Οι εργασίες κατανέμονται στους τομείς: Ιστορία και Ιστορικά Τεκμήρια, Λαογραφία, Γλωσσολογία, Σύγχρονες Εκφράσεις και Νεωτερικές Πηγές του Ναξιακού Πολιτισμού, Σύγχρονες Προσωπικότητες της Νάξου, Συναντήσεις, Νομολογικά, Σχολεία εν δράσει, Βιβλιοπαρουσιάσεις και Αρχειοφυλάκιον.

Επίσης (σε αντίστοιχες εργασίες) σκιαγραφούνται οι προσωπικότητες των: Γιώργου Ανωμερίτη (από πολιτιστική πλευρά), Κατερίνας Κουνάδη – Κονιτοπούλου και των αειμνήστων Μανώλη Ιακ. Ψαρρά και Γιώργου Κονιτόπουλου. Στο εκδοτικό εισαγωγικό σημείωμα γίνεται συνοπτική παρουσίαση των περιεχομένων στον 7ο τόμο εργασιών και άλλων θεμάτων σχετικών με τη δράση της ΟΝΑΣ και σε σχέση με τα «Ναξιακά».

Την Επιτροπή της έκδοσης του 7ου Τόμου (Αθήνα (2017) των «Ναξιακών» είχαν οι εξής: Ελένη Βελώνη, Μανώλης Καλαϊτζής, Κωνσταντίνος Κλουβάτος, Ειρήνη Κορρέ, Θανάσης Κωτσάκης, Μαρία Ξεφτέρη, Αγγελική Παρτσινέβελου, Κατερίνα Πολυμενοπούλου και Μανόλης Σέργης.

Το βιβλίο εκδόθηκε από την Graphopress ΕΠΕ (της κ. Φακίνου).

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής