Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος: Μοναδικής σπουδαιότητας ανακαλύψεις σε υποβρύχια έρευνα

Νάξος: Μοναδικής σπουδαιότητας ανακαλύψεις σε υποβρύχια έρευνα

|

Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που τα μέλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών βουτούν στα νερά της Νότιας και Ανατολικής Νάξου με αποκαλύψεις που συγκλονίζουν (Αμφορείς, αγγεία, σιδερένιες άγκυρες και εξαρτήματα αγκυρών) αποδεικνύοντας ότι το λιμάνι της Πανόρμου και η περιοχή έως το Αλυκό ήταν σημαντικός κόμβος για την ναυσιπλοϊα από την αρχαιότητα έως την Τουρκοκρατία 

Έναν απίστευτο θησαυρό πληροφοριών για τους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους φαίνεται ότι κρύβει ο βυθός κατά μήκος των νοτίων ακτών της Νάξου, από το Αλυκό μέχρι τον Πάνορμο. Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών «έψαξε» συστηματικά τον συγκεκριμένο υποθαλάσσιο χώρο, μια απομονωμένη περιοχή ιδανική για την έρευνα λιμένων που παραμένουν κατά κύριο λόγο ανεπηρέαστοι από τις σύγχρονες επεμβάσεις. Το ερευνητικό πρόγραμμα είναι τριετές. Βασικός του στόχος να καταγράψει και να χαρτογραφήσει τις θέσεις αγκυροβολίας κατά τους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους.

Οι Έλληνες και Νορβηγοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο βυθός της Νάξου θα τους δώσει νέα στοιχεία σχετικά με το πώς οι απομακρυσμένες περιοχές χωρίς παράκτιες εγκαταστάσεις συνδέονταν με τη θάλασσα, και κατά προέκταση με τον μεσογειακό κόσμο. Ακόμα, μπορεί να δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με άγνωστες παραθαλάσσιες θέσεις, που χρησιμοποιούνταν σαν σύνδεσμοι μεταξύ των οικισμών της ενδοχώρας του νησιού και της θάλασσας.

Κατά την υποβρύχια έρευνα, που έλαβε χώρα από 25/9 έως 4/10/2016, για πρώτη φορά καταγράφηκε αρχαιολογικά η περιοχή κατά μήκος των δυσπρόσιτων ακτών της νότιας Νάξου, από Αλυκό μέχρι Πάνορμο (Πάνερμο), με φωτογραμμετρία, ορθοφωτογραφία, τρισδιάστατα μοντέλα των αρχαίων αποθέσεων, τρισδιάστατα βυθομετρικά μοντέλα με ηχοβολιστική τορπίλη (towfish), φωτογραφίες με βαθμονομημένη κάμερα, σχέδια, μετρήσεις με GPS και σόναρ και δειγματοληψία κεραμικής.

Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσίασαν ο όρμος Πάνορμος ο ύφαλος νότια του όρμου, ο όρμος Αγ. Σώζος, το Ακρωτήριο Μονής, ο όρμος Αντριός, όπου εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν αγκυροβόλια, λιμενικές υποδομές, λιθοσωροί έρματος πλοίων, λίθινες και σιδερένιες άγκυρες και ναυάγια ρωμαϊκών/βυζαντινών χρόνων με σπάνιους τύπους αμφορέων. Από τα πρώτα στοιχεία της υποβρύχιας έρευνας γίνεται προφανές ότι οι προαναφερόμενοι όρμοι απετέλεσαν φυσικούς λιμένες για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων και κατά την αρχαιότητα.  Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης: οι Β. Γλέζος, Σ. Μουρέας, Frode Kvalø, Hilde Vangstad, Hallvard Indgjerd.

Η δεύτερη προσέγγιση

Και φέτος είχαμε την δεύτερη έρευνα Από τις 18 μέχρι 29 Σεπτεμβρίου 2017 και με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης ερευνητικής περιόδου (2016), επικεντρώθηκε σε θέσεις αυξημένου ενδιαφέροντος, όπου εντοπίστηκαν σημαντικά ευρήματα.

– Από τον όρμο του Αγ. Σώζοντος, νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Μονή, ανελκύστηκαν 5 λίθινες άγκυρες και διαγνωστικά δείγματα κεραμικής, όπως αμφορέας υστεροκλασικών χρόνων, χρηστικά αγγεία κλασικής εποχής, ακέραιο τμήμα πήλινου αγωγού υστερο-ρωμαϊκών/βυζαντινών χρόνων κ.ά., που υποδηλώνουν ότι το φυσικό λιμάνι χρησιμοποιούνταν από την αρχαϊκή έως τη βυζαντινή περίοδο ως αγκυροβόλιο. Στον ίδιο όρμο βρέθηκαν επίσης σιδερένιες άγκυρες και εξαρτήματα αγκυρών (στύποι).

– Στον όρμο Αντριός, βρέθηκαν έρματα και θραύσματα κεραμικής, που μαρτυρούν δραστηριότητα από τους ρωμαϊκούς και υστερο–ρωμαϊκούς χρόνους.

– Στον όρμο Πάνορμος, υπάρχουν 15 λιθοσωροί ερμάτων, που αποδεικνύουν την φορτοεκφόρτωση των πλοίων στην περιοχή. Τα ευρήματα της κεραμικής υποδηλώνουν τη χρήση της θέσης κατά κύριο λόγο  κατά τη ρωμαϊκή και υστερο-ρωμαϊκή περίοδο.

– Στην Τουρκοσπηλιά δυτικά του Ακρωτηρίου Πάνορμος, διαπιστώθηκε μια νέα θέση με πλούσια συγκέντρωση κεραμικής. Τα αντικείμενα που ανελκύστηκαν (κυρίως αμφορείς) χρονολογούνται από τον 1ο  αι. π.Χ. μέχρι τα υστερο-ρωμαϊκά και τα  βυζαντινά χρόνια.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα δώσει νέα στοιχεία σχετικά με το πώς οι απομακρυσμένες περιοχές χωρίς προφανείς παράκτιες εγκαταστάσεις συνδέονταν με τη θάλασσα και κατά προέκταση με το Μεσογειακό κόσμο. Μπορεί να δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με άγνωστες παραθαλάσσιες θέσεις, που χρησιμοποιούνταν σαν σύνδεσμοι μεταξύ των οικισμών της ενδοχώρας του νησιού και της θάλασσας. Από τη μελέτη θα προκύψει αν αυτά τα φυσικά λιμάνια χρησιμοποιούνταν μόνο από συγκεκριμένα οικιστικά κέντρα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ή αν παρέμεναν ανεπηρέαστα από τις αλλαγές της κατοίκησης στους οικισμούς της ενδοχώρας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τη Διεύθυνση της Προϊσταμένης της Ε.Ε.Α. δρ. Αγγελικής Σίμωσι, ενώ επιστημονικά υπεύθυνη και διεξάγουσα στο πεδίο ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός Αικατερίνη Ταγωνίδου. Από την πλευρά των Νορβηγών διευθυντής της έρευνας ήταν ο αρχαιολόγος dr. Sven Ahrens, Επιμελητής του Ναυτικού Μουσείου του Όσλο.

Επίσης συμμετείχαν από πλευράς της Εφορείας Εναλίων ο δύτης Βασίλης Γλέζος και ο καταδυόμενος συντηρητής αρχαίων Άγγελος Τσομπανίδης, ενώ στο Νορβηγικό κλιμάκιο συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι   Frode Kvalo ,  Hilde Vangstad και  Hallvard Indgjerd.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους κ.κ. Μανώλη και Γιάννη Μπαρδάνη, για τη βοήθεια και τις υποδείξεις που προσέφεραν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας.​

Δελτίο Τύπου από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Επιστροφή στην Ελλάδα 29 πολύτιμων αρχαιοτήτων

Αρχαιότητες που βρίσκονταν στην Αμερική πήραν το δρόμο για την Ελλάδα

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

Ελβετία – Credit Suisse: Κάθε Ελβετός πολίτης χρεώθηκε 12.500 ευρώ για τη σωτηρία της

Κάθε Ελβετός θα χρεωθεί 12.500 ευρώ για τη διάσωση της Credit Suisse - Δεν είναι όμως σαφές αν η τράπεζα θα κάνει χρήση του μηχανισμού bailout

Caldera Vista: Επανέρχεται από αύριο (23/03) στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια

Μετά από αρκετούς μήνες, το Caldera Vista επανέρχεται στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια...

Στοίχημα – EuroCup: Προβάδισμα νίκης για τον Προμηθέα

Προμηθέας - Παρί για το πλεονέκτημα έδρας... Ποιος θα επικρατήσει; Η πρόταση από την Foxbet.gr

Μύκονος: Αποστολή κλιμακίου για έλεγχο πολεοδομικών παραβάσεων

Ενίσχυση αστυνόμευσης, κλιμάκιο για έλεγχο πολεοδομικών παραβάσεων – Τι αποφασίστηκε στο Μαξίμου και το κανείς πάνω από το Νόμο

Νάξος: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου (25η Μαρτίου) στα όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κεραμωτή: “Εφυγε” από τη ζωή ο Ιωάννης Μιχ. Σιδερής ( Μπεογιάννης)

Αύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου η εξόδιος ακολουθία στον ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας Πατρικιας (Περιστέρι)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής