Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσείο Δώρων απέκτησε το Προεδρικό Μέγαρο

Μουσείο Δώρων απέκτησε το Προεδρικό Μέγαρο

|

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ξεκάθαρη και σταθερή βούλησή της να ανοίξει την Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο στην κοινωνία. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, η Πρόεδρος παρουσίασε σήμερα σε εκπροσώπους του Τύπου το Μουσείο του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο εκτίθενται δώρα που έχει λάβει από την αρχή της θητείας της.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της κυρίας Σακελλαροπούλου, την οποία όπως δήλωσε επιθυμούσε να υλοποιήσει από την αρχή της Προεδρίας της, και σήμερα δεν έκρυβε την χαρά και τη συγκίνησή της για την θέρμη, με την οποία την έχουν αγκαλιάσει όσοι επισκέπτονται το Προεδρικό Μέγαρο κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις φορέων και σχολείων.

Αναδεικνύοντας τη δύναμη του συμβολισμού των δώρων αυτών και υπογραμμίζοντας ότι τα έλαβε με την ιδιότητα της Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά συνέπεια ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, εγκαινίασε μια νέα εποχή στη διαχείριση των δώρων στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς στο νέο Μουσείο εκτίθενται και παρουσιάζονται αντικείμενα με εθνική, ιστορική ή καλλιτεχνική αξία που της δώρισαν ηγέτες και πρέσβεις ξένων κρατών, στρατιωτικοί σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, θρησκευτικές, δημοτικές και πρυτανικές Αρχές, πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία και απλοί πολίτες, τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα του Δημοσίου και τελούν υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ανάμεσα στα δώρα η κυρία Σακελλαροπούλου ξεχωρίζει ορισμένα με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως εκείνο του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κίεβο, που δεν είναι άλλο, από μια ελαιογραφία-δίπτυχο, της δεκατετράχρονης μαθήτριας Veronika Pirko με τίτλο «Τα παιδιά της Μαριούπολης», όπου εικονίζεται το Δημοτικό Θέατρο της Μαριούπολης όπως ήταν πριν την ρωσική εισβολή και όπως κατάντησε μετά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς. Ως γνωστόν, στο συγκεκριμένο θέατρο, είχαν καταφύγει οικογένειες με μικρά παιδιά, πολλά από τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ στην πόλη διαβιούσαν και πολλοί ομογενείς μας.

Επίσης, με ιδιαίτερη συγκίνηση η Πρόεδρος αναφέρεται στην αναμνηστική πλακέτα σε χαλκό, από τον Δήμο Calimera της Κάτω Ιταλίας, που της παρέδωσε η δημοτική Αρχή όταν ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Grecia Salentina, καθώς στη βάση της πλακέτας διακρίνεται επιγραφή στα γκρίκο -το γλωσσικό ιδίωμα των ελληνόφωνων κατοίκων- και στα ελληνικά: «ΞΕΝΗ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ».

Δηλώνει υπερήφανη αντικρίζοντας τις σημαίες από τα επιτηρητικά φυλάκια της ακριτικής Ελλάδας, που έχει επισκεφθεί (Γαύδου, Άι Στράτη, Στρογγύλης και Ρω, Φαρμακονησίου, Ψερίμου, Καλολίμνου, Παναγιάς Κυράς), ενώ ταυτόχρονα οι θυρεοί-εμβλήματα νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτυπωμένα σε κεραμικό πλακάκι, υπενθυμίζουν τις διαδοχικές επισκέψεις της στα Δωδεκάνησα, καθώς και εκείνες, που σκοπεύει να πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον.

Μιλώντας για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και τους θυρεούς-εμβλήματα στρατιωτικών μονάδων, αεροπορικών σχηματισμών και πολεμικών πλοίων, όπως και ξίφη-ενθύμια που έλαβε από τις ορκωμοσίες των αποφοίτων των σχολών Ικάρων, Ευελπίδων και Δοκίμων, τονίζει ότι μονοπωλούν το ενδιαφέρον των νεαρών μαθητών που επισκέπτονται το Μουσείο και επισημαίνει το αξιόμαχο των ανδρών και γυναικών των Επιτελείων.

Τονίζει, επίσης, ότι στο γραφείο της στην Προεδρία έχει κρατήσει και ξεχωρίσει κάποια, πιο ευτελή, αλλά με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία δώρα, όπως μια κούκλα κατασκευασμένη από Ουκρανή καλλιτέχνιδα, καθώς και άλλα αντικείμενα υψηλού συμβολισμού, που την συνδέουν με τους ανθρώπους και τα μέρη που έχει επισκεφθεί μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Δαββέτας, από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας, ο οποίος έχει αναλάβει και τις προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο Μουσείο, αναφέρθηκε αναλυτικά στα δώρα που εκτίθενται, όπως στο αναμνηστικό μετάλλιο-θυρεό, του Πάπα Φραγκίσκου, με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, φιλοτεχνημένο για την περιοδεία του σε Ελλάδα και Κύπρο, στην Εννιάφωτη εβραϊκή λυχνία της θρησκευτικής εορτής Χανουκά (από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης), στο Αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό το 1912 (από το Γ’ Σώμα Στρατού), στο αντίγραφο έργου του Σπύρου Παπαλουκά «Η Ανάληψη του Κυρίου» (από τον Μητροπολιτικό Ναό Αμφίσσης), καθώς και σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα εκθέματα.

Ειδικότερα από τα δώρα των ξένων ηγετών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν:

* Του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας (Willem-Alexander και Máxima): ανάγλυφος χάρτης της Ελλάδας, φιλοτεχνημένος από χρωματιστά θραύσματα γυαλιού.

* Του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev: γλυπτό τριαντάφυλλο κατασκευασμένο από χρυσό 24 καρατίων, με γυάλινο περίβλημα.

* Του Διαδόχου Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Prince Mohammed Bin Salman Al Saud: σετ κοσμημάτων -κολιέ, δαχτυλίδι και σκουλαρίκια- από σμαράγδια και λευκόχρυσο.

Από τα αντικείμενα που δώρισαν στην Πρόεδρο τοπικές στρατιωτικές, δημοτικές και θρησκευτικές αρχές κατά τις επίσημες επισκέψεις της, ξεχωρίζουν:

* Περιδέραιο χρυσών φλουριών από παραδοσιακή φορεσιά της Ρόδου.

* Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Καλύμνου (από τον Δήμο Καλύμνου).

* Αναμνηστική πλακέτα με εγχάρακτο κλειδί (από τις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών).

* Έμβλημα, τσαρούχι και μπλε ντουλαμάς της στολής του Μακεδονικού Αγώνα (από την Προεδρική Φρουρά).

* Αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων – Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, από τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

* Μινιατούρα του υποβρυχίου «Ωκεανός» – τύπου 209/ΑΙΡ- του Πολεμικού Ναυτικού (από αξιωματικούς του υποβρυχίου).

Το Μουσείο στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου και είναι επισκέψιμο για το κοινό κατά τη διάρκεια οργανωμένων ξεναγήσεων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

ΔΕΥΑΘ – Εμπορείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

Μέσω της ΔΕΥΑ Θήρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν στο Εμπορείο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το προσεχές Σάββατο (01/04) λόγω έργων

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας