Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες (Σχοινούσα): "Νησιώτικη ζυγιά" από τον Νίκο Οικονομίδη (video)

Κυκλάδες (Σχοινούσα): “Νησιώτικη ζυγιά” από τον Νίκο Οικονομίδη (video)

|

Δέκα παραδοσιακά τραγούδια που μας έρχονται από τον Σχοινουσιώτη Νίκο Οικονομίδη – Τι αναφέρει ο Οικονομίδης για την συγκεκριμένη δουλειά που περιλαμβάνει έξι τραγούδια από τις Κυκλάδες και τέσσερα από τα Δωδεκάνησα (video) 

Η “νησιώτικη ζυγιά” αποτελεί μία συλλογή δέκα παραδοσιακών τραγουδιών, από την μουσική παράδοση του Αιγαίου. Η σχέση μου με αυτά τα τραγούδια είναι βιωματική. Είναι τραγούδια που έπαιξα κατά καιρούς με αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες από διάφορα νησιά. Είναι τραγούδια που αγάπησα και σας τα παρουσιάζω τώρα με περισσή φροντίδα.

Του Νίκου Οικονομίδη (*)

Αυτά τα τραγούδια – και τα δέκα τραγούδια – έχουν μία ιδιαιτερότητα που δε συναντά κανείς εύκολα, παρά μόνο στην παραδοσιακή μουσική. Κάθε φορά που τα ακούω είναι σαν να με ποτίζουν μεράκι. Είναι σαν να επιπλέω στο Αιγαίο. Είναι σαν να μου δίνουν το εισιτήριο να αρμενίζω στη Μήλο, τη Σίφνο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο, την Αστυπάλαια…

Αυτή η θάλασσα που συναντώ, ξεκινά από όλα τα σημεία του ορίζοντα και με βεβαιώνει ότι δε στέκεται στο παρόν. Παρά συνεχίζει τη ροή της μέσα στο χρόνο. Έρχεται από το παρελθόν, μέσα από την εντόπια μουσική παράδοση που ανάγεται πίσω στους αιώνες και βαδίζει σταθερά προς το μέλλον. Επαληθεύει ότι οι παλαιοί νησιώτες υιοθέτησαν τις εκάστοτε επιρροές και δημιούργησαν μουσικά αριστουργήματα, προσαρμόζοντάς τα στην τοπική μουσικοχορευτική τους παράδοση.

Οι εκτελέσεις αυτών των τραγουδιών δεν είναι μια πιστή αντιγραφή του εκάστοτε τοπικού ηχοχρώματος, αλλά προσωπικές δημιουργικές προτάσεις πάντα στο ήθος και το ύφος των τραγουδιών. Αυτό είναι το λιθαράκι του σήμερα. Εύχομαι αυτός ο δίσκος να είναι ένας άξιος συνδετικός κρίκος αυτής της χρονικής αλυσίδας. Η παρούσα έκδοση συντίθεται από παλαιότερες ηχογραφήσεις και από αυτήν την άποψη έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία. Οι ηχογραφήσεις έγιναν την δεκαετία του ‘90 στο προσωπικό μου στούντιο που διατηρούσα τότε στη Χίο. Η έκδοσή τους τώρα, είναι σχεδόν μοιραία.

Μέσα στην πρωτόγνωρη πολιτισμική στασιμότητα που διανύουμε, και λίγο πριν κυκλοφορήσουμε τα νέα μας χορευτικά τραγούδια, σας προσκαλώ να ακούσετε αυτή την παύση. Να την αφουγκραστείτε μέσα από τις σπάνιες αυτές ηχογραφήσεις και να ταξιδέψετε μέσα από τις όμορφες μελωδίες τους.

Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα πρωτίστως τον συνοδοιπόρο μου στο μουσικό αυτό ταξίδι της νησιώτικης ζυγιάς, τον αδερφικό φίλο και υπέροχο μουσικό, Μπάμπη Μαρκουλή, που έπαιξε το λαγούτο και κατάφερε να δώσει τους υπέροχους παλμούς αυτών των τραγουδιών! Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη γλυκύτατη Χάρις Πατσαβούρα που ανέλαβε με αγάπη την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου.

Ευχαριστώ τον Αντώνη Νικολάκη και τον Κωνσταντίνο Καμπύλη, για τα πλάνα της Αστυπάλαιας, τον Νίκο Κορακάκη για το σαντορινιό του απλόχερο μοίρασμα, τον Γιάννη Κοντό για τα πλάνα της Σίφνου, τον Δημήτρη Ασημακίδη για τα πλάνα της Μήλου. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να βγει αυτό το όμορφο αποτέλεσμα, αλλά και εσάς, τους ακροατές που με συνοδεύετε, απ’ όπου και αν βρίσκεστε, σε αυτό το μουσικό ταξίδι της «Νησιώτικης Ζυγιάς»!

Ποια είναι τα τραγούδια της συλλογής 

Τίτλοι τραγουδιών (Διασκευή παραδοσιακών τραγουδιών: Νίκος Οικονομίδης)

Χερρόνησος (Σίφνος)

Πελαγιούλα (Αστυπάλαια)

Γιάλα (Αστυπάλαια)

Μυλοποταμίτισσα (Σίφνος)

Ο Μύλος θέλει Μυλωνά (Μήλος)

Κουρελού (Μήλος – Κίμωλος)

Τα στέφανα (Σαντορίνη)

Καντάδα Σαντορίνης (Σαντορίνη) – Ακούστε στο τέλος του άρθρου 

Σούστα (Δωδεκάνησα)

Μέρα μέρωσε (Κάλυμνος)

Ο δίσκος κυκλοφορεί παγκοσμίως μέσα από τις μουσικές πλατφόρμες Spotify, Apple Music, YouTube, iTunes

Λαούτο: Μπάμπης Μαρκούλης

Βιολί ούτι λαούτο μαντολίνο κοντραμπάσο: Νίκος Οικονομίδης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χάρις Πατσαβούρα (Αντέτι – www.adeti.gr το 1ο Ψηφιακό Δίκτυο Παράδοσης και Πολιτσμού)

Ποιος είναι ο Νίκος Οικονομίδης (#) 

Γέννημα των μικρών Κυκλάδων, με καταγωγή από την Σχοινούσσα, ο Νίκος Οικονομίδης ανήκει σε μια μουσική οικογένεια με παππού και πατέρα γνωστούς βιολάτορες, οι οποίοι τον οδήγησαν, κατά τα πρώτα του βήματα στην παραδοσιακή μουσική.

Πρώτο δάσκαλο του είχε τον Γιώργο Μαριολά. Στη συνέχεια, με προτροπή του Διονύση Σαββόπουλου, συνέχισε τις σπουδές του στο κλασσικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Χρυσοχόου – Κάρτερ και στο έθνικό ωδείο με τον Κώστα Σέτα.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδιστές του παραδοσιακού χόρου και με πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Δόμνα σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, Ξανθίππη Καραθανάση, Πάνο Γαβαλά, Βαγγέλη Περπινιάδη, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Μαρίζα Κωχ, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Νίκο Παπάζογλου, Παντελή θαλασσινό και τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την σύντροφό του Κυριακή Σπανού.

Τη δεκαετία του ’90 μαζί με τους Νίκο Φιλιππίδη, Κώστα Φιλιππίδη, Γιώργο Γευγελή, Χρήστο Κωνσταντίνου και Θανάση Σοφρά, συγκροτούν το μουσικό σχήμα ¨Ακρίτες¨ με το οποίο πραγματοποιούν πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγχρόνως, ηχογραφούν, σε δίσκους παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα. Σπουδαίος καρπός αυτής της συνεργασίας είναι τα τραγούδια της Μακεδονίας, τα οποία ερμήνευσε η Ξανθίππη Καραθανάση, και έτυχε της βράβευσης από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Νίκος Οικονομίδης έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και του απενεμήθη το Γ΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής ¨Sharg Taronalari¨(μελωδίες της Ανατολής ) το οποίο διοργανώνεται στην Σαμαρκάνδη του Ουζπεκιστάν, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική στον “University of Southern Main”, στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του υπουργείου Αιγαίου και του U.S.M. Σε συνεργασία με την World Music, έχει παρουσιάσει το μουσικό έργο του σε κεντρικά θέατρα της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και της Βοστώνης.

Έχει ιδρύσει την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία ¨OIKONOMIDIS MUSIC¨, σε μια προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης της νησιωτικής, κυρίως, μουσικής παράδοσης. Προς τούτο, έχει κυκλοφορήσει μία σειρά από δίσκους με κεντρικό θέμα “θαλασσινά περάσματα”: Πέρασμα στα Κύθηρα, Πέρασμα στην Αμοργό, Πέρασμα στην Κίμωλο, Πέρασμα στη Χίο, Ανατολικά του Αιγαίου κ.α. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)