Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΕφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Αποδεκτή η εισήγηση δημιουργίας Κέντρου Ερευνας και Μελέτης Κυκλαδικού...

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Αποδεκτή η εισήγηση δημιουργίας Κέντρου Ερευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού στη Νάξο

|

Η αλλαγή πλεύσης από τη Μενδώνη που μιλάει για επιστροφή των 161 αρχαιοτήτων στο σύνολό τους στη Νάξο και η αποδοχή πρότασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο υπό ανακατασκευή Μουσείο Νάξου

“…. θεωρώ ότι το σύνολο της συλλογής –εφόσον μιλάμε για κυκλαδικά ειδώλια– πρέπει να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο, που είναι το Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού το οποίο δημιουργείται τώρα στη Νάξο.”… Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικο Lifo σχετικά με το μέλλον της συλλογής των 161 κυκλαδίτικων Αρχαιοτήτων.. 

Και διαβάζουμε τη αναφέρει σε σχόλιό του ο Σάκης Ιωαννίδης στην εφημερίδα “Καθημερινή” όπου αναφέρει με τίτλο ” Μακρύ ταξίδι στη Νάξο”, και στο οποίο μας δίνει και μία σημαντική είδηση.. “Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το ΥΠΠΟΑ με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ενός Κέντρου Ερευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού στο μουσείο της Νάξου”.

Ας δούμε το σχετικό άρθρο

“Ειπώθηκε, αλλά δεν ακούστηκε. Βγήκε, αλλά δεν φάνηκε. Δεν ήταν άλλωστε το μόνο σε αυτή την υπόθεση. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, όταν τα 161 κυκλαδικά ειδώλια της συλλογής Στερν φτάσουν τελικά στην Ελλάδα, σταδιακά και μέσα σε 25 χρόνια θα καταλήξουν στη Νάξο. «Θεωρώ ότι το σύνολο της συλλογής –εφόσον μιλάμε για κυκλαδικά ειδώλια– πρέπει να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο, που είναι το Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού το οποίο δημιουργείται τώρα στη Νάξο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στη Lifo (1/11/2022).

Η δήλωση αυτή αποτελεί αλλαγή θέσης του ΥΠΠΟΑ, που αρχικά προόριζε την έκθεση της συλλογής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και σε άλλα ελληνικά μουσεία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα ειδώλια δεν θα «ταξιδέψουν», με τη μορφή περιοδικών εκθέσεων, σε άλλα μουσεία, όμως η έδρα τους θα είναι η Νάξος. Εκεί, στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού, που αυτή την περίοδο κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι αρχαιότητες θα βρουν τον φυσικό τους χώρο και θα κάνουν παρέα με άλλα επαναπατρισμένα ειδώλια, όπως αυτά της συλλογής Στάινχαρντ.

Υπάρχει και κάτι άλλο στο οποίο αξίζει να σταθούμε. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το ΥΠΠΟΑ με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ενός Κέντρου Ερευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού στο μουσείο της Νάξου. Το κέντρο, το οποίο εισηγήθηκε η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα έχει μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή: την έρευνα σε θέματα προέλευσης και αυθεντικότητας όλων των κυκλαδικών τέχνεργων που βρίσκονται σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο. Τα κυκλαδικά ειδώλια θα αποκτήσουν ένα ιστορικό βιογραφικό.

Προσοχή –και αυτό έχει τη σημασία του πολλαπλώς– όταν μιλάμε για την προέλευση ενός τέτοιου ειδωλίου, οι αρχαιολόγοι εννοούν την ιστορική του περίοδο ή ακόμη και τον τόπο του εργαστηρίου που το έφτιαξε. Η προέλευσή τους είναι δεδομένη. Παρήχθησαν στις Κυκλάδες και προέρχονται από τις Κυκλάδες. Δεν τα συναντάμε αλλού, παρά μόνον ως προϊόντα εξαγωγής σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Κλείνοντας, μια επισήμανση που θα στενοχωρήσει όλες τις πλευρές, αλλά πρέπει να κάνουμε. Η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση πράγματι θα φέρει πίσω στην Ελλάδα και εξωδικαστικά μια μεγάλη, άγνωστη συλλογή, και αυτό είναι επιτυχία. Ο τρόπος που έγινε όμως, οι συμβιβασμοί, η επικοινωνία του σταγονόμετρου, οι αποκλεισμοί και τα στεγανά για κάτι τόσο σημαντικό μαρτυρούν τη δυσκολία χειρισμού μεγάλων θεμάτων, που καταλήγουν να δημιουργούν πόλωση και να αποκτούν ένα αρνητικό πρόσημο, το οποίο αργεί να ξεθωριάσει”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα