Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΑποστολή: Η Δήλος σε τροχιά ...αναστήλωσης

Αποστολή: Η Δήλος σε τροχιά …αναστήλωσης

|

Η Δήλος μπορεί να γίνει το κέντρο του κόσμου… Να προσφέρει απίστευτη εισροή χρημάτων στα Ελληνικά ταμεία. Όμως, πρώτα πρέπει να αναστηλωθεί.. Κι αυτό κοστίζει. Και ο Δήμος Μυκόνου ζήτησε τεχνογνωσία από ειδικούς: από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και την Αρχαιολογική Σχολή Πομπηίας 

Έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια… Από το 1990 όταν και η Δήλος ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς…. Και το ερώτημα είναι; Τι έχουμε κάνει εμείς για έναν ιδιαίτερα εκτεταμένο και πλούσιο αρχαιολογικό χώρο; Για τη νησί όπου όχι μόνο γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η Άρτεμις αλλά γιατί εκεί δημιουργήθηκε η Αθηναϊκή Συμμαχία, μια ένωση ανεξάρτητων και ισότιμων κρατών, καθώς και το συμμαχικό ταμείο μέχρι το 454 π.Χ., το οποίο έπειτα μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Στα ρωμαϊκά χρόνια το νησί γίνεται σημαντικό κέντρο εμπορίου έχοντας δύναμη χρήματος και συγκεντρώνοντας τους ισχυρούς της οικονομίας, εφοπλιστές, τραπεζίτες, εμπόρους, ενώ στέγασε πολυτελείς κατοικίες, μαγαζιά, ανταλλακτήρια αλλά και μεγάλα σκλαβοπάζαρα. Οι ιστορίες της Δήλου μπορούν να μαγέψουν και τους πιο δύσκολους επισκέπτες.

Λεφτά για να ορθοποδήσει 

Και σήμερα; Σε απόσταση αναπνοής από την Μύκονο από την οποία κάθε χρόνο περνούν δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Κι όμως στη Δήλο δεν φτάνει ούτε το ένα δέκατο (!!!) Μόλις 120.000. Κι αυτοί πληρώνουν εισιτήριο 12 ευρώ για το μουσείο και τον χώρο, κι άλλα 20 (!!!) ευρώ για το καραβάκι που τους μεταφέρει. Κι εδώ αρχίζει το …θέμα; Κακές παροχές: μουσείο, πωλητήριο, αναψυκτήριο. Αίθουσες γεμάτες υγρασία στις οποίες κάθε έργο που πραγματοποιείται μοιάζει με ακόμη ένα μπάλωμα. Αποτέλεσμα; Ο Δημήτρης Αθανασούλης – προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – μιλώντας στην «Καθημερινή» τονίζει ότι «Χρειάζεται τεράστιες πιστώσεις για να ορθοποδήσει. Ψάχνουμε παντού. Δεν μπορεί να μένουμε πίσω από τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος στα μνημεία και είναι ορατή κάθε έτος. Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν μνημεία όταν η υγρασία, η αλμύρα και οι αέρηδες τα επιβαρύνουν διαρκώς και υπάρχουν κι άλλα που χάνονται όταν οι τοίχοι τους καταρρέουν». Πρέπει επίσης να γίνουν αναστηλώσεις οι οποίες θα προστατέψουν πολλά μνημεία και θα κάνουν περισσότερο αναγνώσιμους τους χώρους. Η Δήλος μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πόλο έλξης αλλά και μεγάλη πηγή εσόδων.

Και η εξωτερική βοήθεια

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι θα δοθεί χορηγία 550.000 ευρώ από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για την αναστήλωση τμήματος της Στοάς του Φιλίππου Ε΄, η οποία θα ξεκινήσει αρχές Ιουνίου. Η αναστήλωση θα στηριχθεί στην εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη του Κωνσταντίνου Ζάμπα, επίσης στην αρχαιολογική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής καθώς και στην καταγραφή και ταύτιση των αρχιτεκτονικών μελών από την Εφορεία Κυκλάδων. «Έχουμε ενεργοποιήσει μια επιστημονική ομάδα η οποία έχει αναλάβει το master plan του χώρου, με την εφορεία, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή με τον διευθυντή της και τον διευθυντή ανασκαφών, τον έφορο αρχαιοτήτων Πομπηίας Μάσιμο Οζάνα, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στο ζήτημα διαχείρισης πιστώσεων και ανεύρεσης χορηγιών. Θυμίζω ότι η Πομπηία κατέρρεε πριν από δύο χρόνια και εκείνος εξασφάλισε 106 εκατ. από το ΕΣΠΑ, τα οποία απορροφήθηκαν αλλάζοντας την προηγούμενη εικόνα του χώρου. Επειδή γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να βρεθούν τόσα χρήματα για τη Δήλο, έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες. Να παίρνουμε κάθε χρόνο από τις δημόσιες επενδύσεις για τις άμεσες στερεώσεις και αποκαταστάσεις των φθορών, διότι το νησί σκάβεται από τον 19ο αιώνα. Πρέπει να γίνουν επεμβάσεις στους χώρους που κινδυνεύουν από τις παρούσες συνθήκες, να βελτιώσουμε τις εκθεσιακές υποδομές που είναι εντελώς απαράδεκτες για το νησί και να προχωρήσουμε σε αναστηλωτικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργήσουν εξισορροπητικά στην κατανόηση των χώρων. Σήμερα μπορούν να περιηγηθούν στην αρχαία πόλη της Δήλου αλλά από το ιερό δεν μπορεί να καταλάβουν τίποτα οι επισκέπτες, γιατί εκεί σώζονται τα αρχαία σε επίπεδο θεμελίων. Στόχος μας είναι το ιερό να αποκτήσει κεντρικό χαρακτήρα σε μια επίσκεψη».

Όλα βήμα βήμα
Όλα ακολουθούν ένα σχέδιο… Και το βασικό θέμα είναι το Μουσείο που πρέπει
να αποκατασταθεί και να χτιστεί καινούργιο. «Πηγαίνουμε βήμα βήμα. Με το υπουργείο Ανάπτυξης γίνονται συζητήσεις ώστε να μπει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως μνημείο της UNESCO, προκειμένου να ανανεωθεί η μουσειακή υποδομή και να γίνουν στοιχειώδεις επεμβάσεις στον χώρο. Ο δήμος υποσχέθηκε να διαθέτει κάθε χρόνο μεγάλο ποσό ώστε να προχωρήσουμε στη συντήρηση του χώρου. Η έκθεση “Vanity” ήταν τα διαπιστευτήριά μας για το τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά και για να προσελκύσουμε χορηγούς».

Η Δήλος χρειάζεται χορηγίες. Ίσως και χορηγούς που θα «υιοθετήσουν» κάποια μνημεία της. Η στοά, το αρχαίο θέατρο, η συντήρηση και η ανάδειξη των ερειπίων, ο ναός του Απόλλωνα απαιτούν 20 εκατ. ευρώ κι άλλα 20 εκατ. για ένα νέο μουσείο.
Η συνάντηση

Και πριν από λίγες ημέρες είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση στην Μύκονο. Εκεί όπου ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς πραγματοποίησε συνάντηση στο Δημαρχείο Μυκόνου, με τον Διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, κ. Massimo Osanna, τον Διευθυντή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, κ. Alexandre Farnoux και τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη.

Σκοπός της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, αποτέλεσε η αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου και τρόποι χρηματοδότησής της, ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Δημοτικής Αρχής. Πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πομπηίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε, ότι η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η οποία είναι η πρώτη αρχαιολογική σχολή της Αθήνας που ιδρύθηκε το 1846, έχει αναλάβει την έρευνα του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου τα τελευταία 150 χρόνια.

Ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας ενημέρωσε τον Δήμαρχο, ότι επιθυμεί να μεταφέρει τεχνογνωσία για την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων που αφορούν αναστηλώσεις αρχαιολογικών χώρων, καθότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πομπηίας έχει αντλήσει χρηματικά ποσά για τον σκοπό αυτό από την  Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας τη ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά πάρκα στον κόσμο.

Ο Δήμαρχος, αφού τους καλωσόρισε στο νησί της Μυκόνου, τους ευχαρίστησε θερμά για την συνεισφορά τους στην προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο Μυκόνου από κοινού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, για την αναβάθμιση και συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου. Μάλιστα, πρότεινε σε συνέχεια της συνεργασίας των Αρχαιολόγων της Πομπηίας και των Κυκλάδων, να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία σε επίπεδο Δήμων, ώστε να προβούν σε επιπλέον δράσεις και εξέτασαν το ενδεχόμενο για την μεταφορά της αρχαιολογικής έκθεσης Vanity, στην Πομπηία.

Παράλληλα, προγραμματίστηκε επίσκεψη στη Δήλο με τη συνοδεία του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, για να διερευνηθούν ποιες δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο κ. Vincenzo Calvanese, Πολιτικός μηχανικός στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας, ο κ. Vincenzo Vitagliano Gianluca, Αρχιτέκτων μηχανικός στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας και η κα. Annamaria Mauro, Αρχιτέκτων μηχανικός στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Νικόλας Γκέλος και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή» 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην έξοδο του πάρκινγκ στο Δημαρχείο Νάξου

Πέμπτη 30 Μαρτίου και κλειστός ο δρόμος εξόδου από το πάρκινγκ στο Δημαρχειακό Μέγαρο προς την παραλία της Νάξου

Οι εκπαιδευτικοί αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους Γιώργο Μεσολογγίτη

Το μεσημέρι της Πέμπτης (30/03, 15:00) το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μεσολογγίτη - Ψήφισμα από τους εκπαιδευτικούς της Νάξου

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας