Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΞεκαθαρίζει τον Σεπτέμβριο το μέλλον του αεροδρομίου Νάξου

Ξεκαθαρίζει τον Σεπτέμβριο το μέλλον του αεροδρομίου Νάξου

|

Προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τους υποψηφίους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ έχει οριστεί η 24η Ιουνίου, προκειμένου μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει παραδοθεί ένα πλήρες σχέδιο που θα καθορίσει την τύχη των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, ανάμεσά τους κι αυτό της Νάξου 

Την ώρα που ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσπαθεί να βρει …διέξοδο όσον αφορά την επέκταση του αεροδρομίου (έστω και για 200 μέτρα) στη Νάξο για να μπορέσει να ανέβει κατηγορία και να έρθουν μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροπλάνα (τα περίφημα 78αρια) έρχεται για μία ακόμη φορά το Δημόσιο να ενημερώσει ότι όλα ουσιαστικά περνούν από το χέρι του…. Πως; Μα την ώρα που αναζητούνται λύσεις για την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών μελετών και όποιων άλλων χρειάζονται ώστε να περάσουμε στο επόμενο βήμα και να γίνει επιτέλους όραμα δεκαετιών πραγματικότητα, έχουμε δημοσίευμα από οικονομική εφημερίδα που απλά λέει «το ΤΑΙΠΕΔ τον Σεπτέμβριο μέσω του συμβούλου που θα προσλάβει το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου θα αξιολογήσει την ικανότητά του και ανάλογα θα …πράξει».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πολλά και τίποτα…

Ας δούμε όμως τι αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα της ιστοσελίδας newmoney.gr με τίτλο «Μπίζνες εκατομμυρίων με τα αεροδρόμια» όπου ανάμεσα στα άλλα εμπλέκει και τα αεροδρόμια των Κυκλάδων και δη αυτά Πάρου, Μήλου, Νάξου και Σύρου…

Τι αναφέρει; «Επενδυτικά σχέδια εκατομμυρίων ευρώ ανοίγει η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και η ανάπτυξη του αεροδρομίου στο Καστέλι, λίγες εβδομάδες μετά την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα Fraport –Slentel.

Aπό το προσεχές Φθινόπωρο θα ξεκινήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport για το lifting των περιφερειακών αεροδρομίων που θα απορροφήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 400 εκ. ευρώ στην τετραετία, περίπου 100 εκ. ευρώ το χρόνο. Θα ακολουθήσει η επένδυση για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι που θα ανέλθει σε 480 εκ. ευρώ, η πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος που θα ενισχυθεί από την επιμήκυνση της σύμβασης παραχώρησης αλλά και η εκμετάλλευση των 23 αεροδρομίων, που δεν εντάχθηκαν στο πακέτο της Ελληνογερμανικής συμμαχίας και θα περάσουν στο Υπερταμείο.

Για το Καστέλι στο υπουργείο Υποδομών αναφέρουν ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν πολύ γρήγορα αφού η αξιολόγηση της οικονομικής προσφοράς βρίσκεται στην τελική ευθεία, πράγμα που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, το σχήμα ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ- GMR θα αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος μέσα στον επόμενο μήνα. Το τίμημα που προσέφερε η εταιρεία ήταν περίπου 50% χαμηλότερο, από το εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος του έργου που υπολογιζόταν σε 800 εκ. ευρώ. Επιπλέον, η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου ανέρχεται στο ύψος των 180 εκατ. Ευρώ για όλη την περίοδο παραχώρησης, όταν με βάση τα τεύχη του διαγωνισμού προβλεπόταν συμμετοχή έως 220 εκ. ευρώ.

Το ποσοστό που θα έχει στην εταιρεία παραχώρησης, το δημόσιο ανέρχεται σε 46%, ικανοποιώντας την βούληση της κυβέρνησης για αυξημένη συμμετοχή του δημοσίου. Με την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου, θα ακολουθήσει η διαδικασία κατάρτισης της σύμβασης που θα πάρει χρόνο, ώστε στην συνέχεια να διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Τελευταίο στάδιο θα είναι η κύρωση της σύμβασης από την βουλή, χρονοδιάγραμμα που προσδιορίζει ότι η εγκατάσταση του αναδόχου στο έργο και η έναρξη εργασιών θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2018.

Παρά την προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών να μετατεθεί η πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προχώρησε πριν λίγες μέρες στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα αναλάβει την πώληση του «χρυσού» πακέτου. Θα προηγηθεί υπογραφή συμφωνίας για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με τους νυν μετόχους του ΔΑΑ, εξέλιξη που φέρνει σε πλεονεκτική θέση την μεταβίβαση του 30%. Για την επέκταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης για το αεροδρόμιο, υπάρχει συμφωνία το εφάπαξ τίμημα να φτάσει τα 600 εκατ. Ευρώ.

Μέτοχοι του ΔΑΑ είναι εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, το δημόσιο που κατέχει το 25%, το καναδικό PSP Investments με 40% και ο όμιλος Κοπελούζου με 5%.

Στην πρόσληψη συμβούλου έχει προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ και για τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια. Προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τους υποψηφίους συμβούλους έχει οριστεί η 24η Ιουνίου, προκειμένου μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει παραδοθεί ένα πλήρες σχέδιο που θα καθορίσει την τύχη τους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 23 αεροδρόμια από λειτουργικής, εμπορικής και κυκλοφοριακής άποψης. Να αποτυπωθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές τους, να υπάρξει ένα business plan ανάπτυξης για το καθένα και συγχρόνως να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ομαδοποίησης στα πρότυπα της Fraport, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία τους.

Στα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνονται της Αλεξανδρούπολης, του Αράξου, της Αστυπάλαιας, της Χίου, της Ικαρίας, των Ιωαννίνων, της Καλαμάτας, της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Κάσου, του Καστελόριζου, της Καστοριάς, της Κοζάνης, των Κυθήρων, της Λέρου, της Λήμνου, της Μήλου, της Νέας Αγχιάλου, της Νάξου, της Πάρου, της Σητείας, της Σκύρου και της Σύρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή