Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: Περί Fake News και υπογραφές Δημάρχων σε ψήφισμα συμπαράστασης

ΠΝΑΙ: Περί Fake News και υπογραφές Δημάρχων σε ψήφισμα συμπαράστασης

|

Fake News, η «είδηση» του ψηφίσματος των Δημάρχων κατά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – Επτά Δήμαρχοι δήλωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν ποτέ αλλά και δεν είχαν και γνώση της ανακοίνωσης, αφήνοντας έκθετο τον Δήμαρχο Τήνου

 

Φτηνή προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης αποδείχθηκε η ψευδής είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία Δήμαρχοι παρουσιάστηκαν ως υπογράφοντες ψήφισμα κατά παράνομων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποφάσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και συμπαράστασης στον Δήμαρχο Τήνου στον υποτιθέμενο αγώνα του για κατάργηση των αποφάσεων αυτών.

Κατά την χθεσινή, αποκαλυπτική, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επτά Δήμαρχοι του Ν. Αιγαίου δήλωσαν δημόσια ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν ποτέ  αλλά και καμία γνώση δεν είχαν για το ψήφισμα που κυκλοφόρησε και τους έφερε ως υπογράφοντες.  

Συγκεκριμένα, πρώτο θέμα στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, ήταν η λήψη απόφασης-απάντησης στον κατευθυνόµενο λαϊκισµό περί της θέσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ζήτημα των Πάρκων Βιομηχανικών Ανεμογεννητριών, o οποίος έλαβε τη μορφή ενός ψηφίσματος, που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών. Το Ψήφισμα έφερε τον τίτλο «Το Δίκτυο Δημάρχων εναντίον των ανεμογεννητριών στο πλευρό του Δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου» και φέρονταν να το συνυπογράφουν και Δήμαρχοι από τις Κυκλάδες.

Ωστόσο, παίρνοντας τον λόγο κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων,  Δημήτρης Λοτσάρης, Δήμαρχος Άνδρου, Γκίκας Γκίκας, Δήμαρχος Ίου, Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Κομηνέας, Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Βασίλης Μαράκης, Δήμαρχος Σικίνου, Ιάκωβος Ρούσσος, Δήμαρχος Ανάφης και η Ευθαλία Παπαδοπούλου, Δήμαρχος Φολεγάνδρου, δήλωσαν με τρόπο ρητό και ξεκάθαρο ότι δεν υπέγραψαν και δεν συναίνεσαν ποτέ στην έκδοση του ψηφίσματος, αφήνοντας παντελώς έκθετο τον Δήμαρχο Τήνου, Ιωάννη Σιώτο.

Κατά την αναλυτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζική υπήρξε η καταγγελία της πρακτικής να χρησιμοποιηθούν τα ονόματα Δημάρχων για να καλυφθούν θέσεις και να επηρεαστεί η κοινή γνώμη εναντίον της Περιφέρειας, σε ένα ζήτημα μάλιστα αποκλειστικώς υπηρεσιακού χειρισμού. Ο εισηγητής του θέματος, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στάθηκε εκτενώς και στο περιεχόμενο του εν λόγω ψηφίσματος, με το οποίο ο Δήμαρχος Τήνου, Ιωάννης Σιώτου και οι φερόμενοι ως συνυπογράφοντες Δήμαρχοι ζητούσαν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να ανακαλέσει τις διοικητικές αποφάσεις των υπηρεσιών (!), που δίνουν άδεια για τις επίμαχες διελεύσεις ανεμογεννητριών. Ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε θεσμική εκτροπή και απηύθυνε ευθέως το ερώτημα στη μειοψηφία κατά πόσο συμφωνεί με τη θέση το πολιτικό προσωπικό να ανακαλεί διοικητικές αποφάσεις υπηρεσιών, κατά πόσο συμφωνεί με τις κατηγορίες του ψηφίσματος ότι η Περιφερειακή αρχή παρανομεί, επειδή δεν ανακαλεί διοικητικές αποφάσεις και αν εν τέλει, επιθυμούν μια Περιφερειακή αρχή που δεν κάνει σεβαστές διοικητικές αποφάσεις και κανόνες λειτουργίας.

«Φέραμε το θέμα και ακολούθησε μια δημοκρατική συζήτηση, αυστηρή αλλά ευπρεπής, που έπρεπε να γίνει. Απέναντι μας έχουμε τους πολίτες και μια κοινωνία που πρέπει να προστατεύσουμε από την παραπληροφόρηση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δίνουμε στους πολίτες μόνο την αλήθεια. Και η συνεργασία έχει κανόνες. Από αυτή τη συνεδρίαση, βγαίνει αρραγές το μέτωπο του Νοτίου Αιγαίου σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την πρόοδο και την ανάπτυξή του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την αναλυτική συζήτηση, η Περιφερειακή Αρχή άδραξε την ευκαιρία να καταστήσει ακόμα μια φορά ξεκάθαρη τη θέση της για το ζήτημα των Ανεμογεννητριών στην Τήνο: Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σέβεται και τιμά τον αγώνα του Τηνιακού λαού για τη διαφύλαξη του απαράμιλλου κάλλους του νησιού του κι έχει αποδείξει έμπρακτα με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με νομικές ενέργειές της ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός συμπαραστάτης στον αγώνα αυτόν.  Η προσπάθεια παραπληροφόρησης των Τηνίων αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού από αυτούς που την τροφοδοτούν. 

Τέλος, έγινε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι καταδικάζεται κάθε προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για το θέμα της διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου και ότι καμία τέτοια προσπάθεια δεν θα γίνει ανεκτή από την Περιφερειακή Αρχή.

Επί της ουσίας του ζητήματος του κατευθυνόµενου λαϊκισµού περί της θέσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ζήτηµα των Πάρκων Βιοµηχανικών Ανεµογεννητριών, η θέση της Περιφέρειας αποτυπώθηκε σε κείμενο απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κείμενο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 22ας Δεκεμβρίου 2020

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για το θέμα της διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου.

Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να υπάρχει κοινό, αρραγές μέτωπο όλων των αυτοδιοικητικών απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα νησιά μας στο θέμα των ανεμογεννητριών, η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί στο παρελθόν και συνεχίζουν να διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τήνο αποδεικνύει ότι ο Δήμαρχος Τήνου δεν είναι ευθυγραμμισμένος σε αυτόν τον κοινό αγώνα.

Χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα πρέπει να είναι ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους, οι κοινές θέσεις, η αποφασιστικότητα και η πολιτική ηθική.

Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σέβεται και τιμά τον αγώνα του Τηνιακού λαού για τη διαφύλαξη του απαράμιλλου κάλλους του νησιού του κι έχει αποδείξει έμπρακτα με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με νομικές ενέργειές της ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός συμπαραστάτης στον αγώνα αυτόν.  Η προσπάθεια παραπληροφόρησης των Τηνίων αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού από αυτούς που την τροφοδοτούν. 

Στην παρούσα φάση είναι πασιφανές ότι η Περιφερειακή Αρχή αδίκως κατηγορείται, διότι δεν έχει καμία δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης παρά τα αντιθέτως αναγραφόμενα σε επιστολές και δελτία τύπου.

Διευκρινίζουμε ότι η Περιφέρεια είναι ο μοναδικός θεσμός που δε συμμετείχε σε κανένα στάδιο των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Τήνο.

Εάν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, αυτές εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο αλλά και στις Κυβερνήσεις που χειρίστηκαν την υπόθεση διαχρονικά.

Το Γραφείο Τύπου

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη

Νάξος – Ingbert Brunk: “Για μένα το μάρμαρο είναι σαν να έχει γίνει το φως, ύλη”

O Γερμανός γλύπτης που εντυπωσιάζει με την τέχνη του μαρμάρου στη Νάξο - Ηρθε σαν φοιτητής πριν από σαράντα χρόνια και στέριωσε για τα καλά με χώρο δράσης τον Αζαλά.

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)