Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝότιο Αιγαίο - ΠΕΔ: Το είπαν επίσημα "αυτονομία της υγειονομικής περιφέρειας"

Νότιο Αιγαίο – ΠΕΔ: Το είπαν επίσημα “αυτονομία της υγειονομικής περιφέρειας”

|

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου….  Μείζον πρόβλημα για τα νησιά στο Νότιο Αιγαίο η στελέχωση των δομών Υγείας – Η εισήγηση από το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης 

Παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα συνεδρίασε χθες Τετάρτη στην Αθήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Η υφυπουργός συμμετείχε στη συζήτηση για τις δομές υγείας στα νησιά μετά και την διετή πανδημία του κορωνοϊού.

Παρών στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη δια ζώσης συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. έπειτα από δυόμισι χρόνια, ήταν και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, η υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 είχε πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες με δυσβάστακτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στην οικονομική θέση των πολιτών αλλά και στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Αναδείχθηκε κατά την μακρά περίοδο της πανδημίας πολύ περισσότερο η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών Υγείας στα νησιά. Η ΠΕΔ Ν.Α., έχοντας αντιληφθεί τη μεγάλη αυτή ανάγκη και την αγωνία των πολιτών, διεκδικεί την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο τομέα της Υγείας, πράγμα που προαπαιτεί την ενίσχυση των πόρων προκειμένου να επιτευχθεί η επαρκής στελέχωση και συνεργασία μεταξύ των δομών αλλά και η αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών.

Οι βασικότερες προτάσεις ήταν ο διαχωρισμός και το “σπάσιμο” της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Νήσων με τη δημιουργία αυτόνομης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου αποκλειστικά για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν.

O περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, πρότεινε εκ νέου τη μετάθεση της αρμοδιότητας της Α’ θμιας Φροντίδας Υγείας αποκλειστικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – χωρίς την παρέμβαση του κράτους – με ταυτόχρονη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων. Η εγγύτερη προς τον πολίτη άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας, είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει θετικό αποτέλεσμα και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στα νησιά. 


«Θα πρέπει να είναι κατανοητό από όλους μας ότι η φροντίδα των συμπολιτών μας, υγειονομική αλλά και προνοιακή, θα έχει πολλαπλά οφέλη, για τις τοπικές μας κοινωνίες», τόνισε ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος δήλωσε αναλυτικότερα τα εξής: «Το πρώτο θέμα που μας απασχολεί όλο αυτό το διάστημα είναι το ζήτημα της λειτουργίας των δομών υγείας στα νησιά μας. Για αυτό ζητήσαμε και είναι μαζί μας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας καθηγήτρια κα Μίνα Γκάγκα. Ένα θέμα που λόγω και της πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο σχεδόν όλων μέσω τηλεδιάσκεψης των συνεδριάσεων που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι και σήμερα.

Τα προβλήματα της Υγείας στο χώρο μας είχαμε τη δυνατότητα να τα παρουσιάσουμε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέσω του εκπροσώπου μας, αντιπροέδρου κου Νικόλαου Λειβαδάρα, δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, ο οποίος θα μας κάνει και την εισήγηση του θέματος στη σημερινή μας συνεδρίαση. Η Αυτοδιοίκηση αλλά και η κοινωνία των πολιτών έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξουμε τις δομές υγείας στα νησιά μας.

Όμως τα προβλήματα παραμένουν και σήμερα γι’ αυτό καλούμαστε όλοι μαζί να συνεργασθούμε για ένα σχεδιασμό που θα στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο χώρο της υγείας με ενίσχυση των πόρων η οποία θα στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στελέχωσης και συνεργασίας μεταξύ των δομών μας αλλά και στην αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει να στηρίξουν συστηματικά την προσπάθεια αυτή. Θα πρέπει να είναι κατανοητό από όλους μας ότι η φροντίδα των συμπολιτών μας, υγειονομική αλλά και προνοιακή, θα έχει πολλαπλά οφέλη, για τις τοπικές μας κοινωνίες».

Σημειώνεται ότι εισηγητής του θέματος για τις δομές Υγείας, ήταν ο κ. Ν. Λειβαδάρας δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ. Από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και τα κριτήρια κατανομής των Κ.Α.Π. στους νησιωτικούς ΟΤΑ με ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής της νησιωτικότητας σε αυτά!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Γ. Λεονταρίτης: “Απέκτησε φωτισμό το γήπεδο Σίφνου”

Αναβάθμιση γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Σίφνο - Τι αναφέρει ο κος Λεονταρίτης

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Νίκος Συρμαλένιος: «Δεν νοιώθετε καμιά ντροπή που ο Πρωθυπουργός σας έλεγε ψέματα;»

Τα ερωτήματα έθεσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης  δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σεμινάρια με επίκεντρο τον Πρωτογενή Τομέα

Ξεκινούν τον Φεβρουάριο τα ειδικά σεμινάρια για τους παραγωγούς του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα - Διοργάνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στοίχημα – Euroleague: Ανετη νίκη για Ολυμπιακό απέναντι στην χωρίς Μπράουν Μακάμπι

Η απουσία του Μπράουν χαμηλώνει το ...ταβάνι της Μακάμπι - Η πρόταση της Foxbet.gr

Μ. Φραγκίσκος: «Απεραθίτικο Γεωλογικό Μουσείο», μια ανταπόδοση χρέους στη δασκάλα ΓΗ

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για το Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου και αποδίδει φόρο τιμής στον Μανώλη Γλέζο

Aπό τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι Αμερικανοί τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία της Airlines Reporting, οι κρατήσεις Φεβρουαρίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»

Εκτακτο: Στις 03:00 το πρωί η αναχώρηση του “Blue Star Naxos”

Διατηρείται το απαγορευτικο απόπλου πλοίων .... Στις 3 το πρωί της Πέμπτης (19/01) η αναχώρηση του "Blue Star Naxos" από τον Πειραιά

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

Νάξος: Ο Δήμος προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στο Καρναβάλι 2023

Φεβρουάριος ο μήνας των Αποκριών και ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στις διοργανώσεις του

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries