Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: "Άμεση απόσυρση του καταστροφικού και για τις Κυκλάδες αντιπεριβαλλοντικού...

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: “Άμεση απόσυρση του καταστροφικού και για τις Κυκλάδες αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου”

|

Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες – Άμεση απόσυρση του καταστροφικού και για τις Κυκλάδες αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου – Ποια είναι τα βασικά θέματα που έπεσαν στο τραπέζι 

“… Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο του επερχόμενου μοντέλου επενδύσεων της ΝΔ, όπου το περιβάλλον των Κυκλάδων θα αποτελέσει προνομιακό πεδίο εφαρμογής του. Στον αντίποδα όλων αυτών που απεργάζεται η κυβέρνηση, βρίσκεται η πρόταση της ΝΕ Κυκλάδων, όπως κατατέθηκε στο 15ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο των Κυκλάδων, για μια βιώσιμη συνανάπτυξη των νησιών, που σήμερα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη μετά την εμφάνιση της πανδημίας και τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον τουρισμό, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του τουριστικού προϊόντος και οδηγώντας αναπόδραστα στο άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης για μια διαφορετική πολυδύναμη παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών….” 

Αυτά αναφέρονται ανάμεσα στα άλλα σε δελτίο Ενημέρωσης που υπογράφει τόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων όσο και ο βουλευτής Κυκλάδων κος Συρμαλένιος και με θέμα το Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση για το Περιβάλλον. Το παρών έδωσαν 36 εκπρόσωποι τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από συλλόγους ή κινήματα αλλ΄ακαι περιβαλλοντικούς φορείς και το συμπέρασμα είναι απλό: πρέπει να αποσυρθεί τώρα! #parteto_ piso

Η απόσυρση του καταστροφικού και για τις Κυκλάδες νομοσχεδίου, με τον παραπλανητικό τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”, ήταν ο κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων στην πολύ επιτυχημένη διαδικτυακή συζήτηση – διαμαρτυρία που διοργάνωσε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, με τη συμμετοχή 36 εκπροσώπων από περιβαλλοντικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, κινήματα, συλλόγους και ακτιβιστές του περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις, επιτρέποντας την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

 Παρεμβάσεις έκαναν η Ρένα Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη για τον Τομέα Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκκαλης, μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρ. Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά η συζήτηση μεταδόθηκε από το νέο κανάλι της ΝΕ Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στο youtube, και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 πολίτες.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, αναλύοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου και αφορούν το μέλλον των νησιών μας, ήταν:

@  Η απόλυτη απελευθέρωση, διευκόλυνση και προτεραιότητα για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),  χωρίς έλεγχο και περιβαλλοντικούς περιορισμούς, μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, βουνοκορφές, δάση και γεωργική γη, με τη δημιουργία τετελεσμένων πριν την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, και τη συνακόλουθη αποδυνάμωση του δικαστικού αγώνα κατά των μεγάλων αιολικών πάρκων στα νησιά μας.

@  Η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Κυκλάδων, η οποία εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο τις 36  περιοχές NATURA,  ανοίγοντας τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη, fast track εκμετάλλευση και καταστροφή, προς όφελος μεγάλων τουριστικών και βιομηχανικών επενδύσεων.

@  Η πραξικοπηματική μεταβίβαση της διαχείρισης απορριμμάτων από τους Δήμους των Κυκλάδων και των αντίστοιχων έργων ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την επίκληση μάλιστα στη Βουλή από τον κ. Χατζηδάκη και της δήθεν ομόφωνης απόφασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν.Αιγαίου, η οποία ουδέποτε υπήρξε, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση, δεν υπήρξε καν συνεδρίαση της ΠΕΔ για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο και οποιαδήποτε αλλαγή αυτό επιφέρει.

@  Η ακύρωση του ήδη ελλιπούς χωροταξικού σχεδιασμού στις Κυκλάδες, με την τροποποίηση της ιεραρχίας γενικών, τοπικών, ειδικών χωροταξικών, κατά το δοκούν από τον εκάστοτε υπουργό.

@·Οι δασικοί χάρτες και χαρακτηρισμοί που επανέρχονται στην πελατειακή συνδιαλλαγή, ενώ δεν λύνεται το ιδιαίτερο πρόβλημα των νησιωτικών χορτολιβαδικών εκτάσεων.

@·Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που ακυρώνει τις μεγάλες, κρίσιμες για την οικονομία των Κυκλάδων, ενεργειακές δημόσιες υποδομές που έγιναν σε Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο και το υποθαλάσσιο δίκτυο μεταφοράς – ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών.

@·Η εξυπηρέτηση λατομικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων σε Πάρο, Μήλο, Νάξο, με  φωτογραφικές διατάξεις.

@·Η αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εν μέσω καραντίνας, με μειωμένη σύνθεση της Βουλής, με τα 66 άρθρα της διαβούλευσης να γίνονται 130 κατά τη κατάθεση.

Καταδικάστηκε από όλους η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση που μοναδικό στόχο έχει να μην ακουστούν πραγματικά φιλοπεριβαλλοντικές επιστημονικές  απόψεις και ενστάσεις, να μην γίνει ουσιαστικός διάλογος και κυρίως να αποφευχθούν αντιδράσεις, καταδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά την απέχθεια της ΝΔ και τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημοκρατία.

Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο του επερχόμενου μοντέλου επενδύσεων της ΝΔ, όπου το περιβάλλον των Κυκλάδων θα αποτελέσει προνομιακό πεδίο εφαρμογής του. Στον αντίποδα όλων αυτών που απεργάζεται η κυβέρνηση, βρίσκεται η πρόταση της ΝΕ Κυκλάδων, όπως κατατέθηκε στο 15ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο των Κυκλάδων, για μια βιώσιμη συνανάπτυξη των νησιών, που σήμερα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη μετά την εμφάνιση της πανδημίας και τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον τουρισμό, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του τουριστικού προϊόντος και οδηγώντας αναπόδραστα στο άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης για μια διαφορετική πολυδύναμη παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών.

Συμπερασματικά,

α) Καταδείχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους συζητήσεις ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού δράσεων και κινήσεων, απέναντι σε ζητήματα μείζονος σημασίας που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, το μέλλον, τη φυσιογνωμία και το μοντέλο ανάπτυξης των Κυκλάδων.

β) Το νομοσχέδιο βάζει σε κίνδυνο έναν ζωτικό για την περιοχή μας φυσικό και οικονομικό πόρο, το μοναδικό φυσικό – πολιτιστικό  περιβάλλον, το κυρίαρχο συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων και βασική προϋπόθεση όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της ποιότητας ζωής των νησιών. Γι΄ αυτό και πρέπει να αποσυρθεί τώρα! #parteto_ piso

Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Ιταλία: Εβαλαν πολύτιμα βιβλία στην κατάψυξη για να σωθούν από τις πλημμύρες

Ιταλία: Θα αποθηκευτούν βιβλία και πολύτιμα έγγραφα στους -25 βαθμούς Κελσίου - Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η περαιτέρω απορρόφηση νερού από τις σελίδες τους

Πανελλαδικές 2023: Το επίδομα των 350 ευρώ και ποιοι το δικαιούνται

Επίδομα 350 ευρώ σε μαθητές που δίνουν πανελλαδικές - Ποιοι το δικαιούνται

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα