Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Σύρος: Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Νοσοκομείο

Κυκλάδες – Σύρος: Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Νοσοκομείο

|

Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου στη Σύρο την Τετάρτη 8 Ιουνίου – Η αναφορά από την ΠΟΕΔΗΝ 

Και η συζήτηση για το Νοσοκομείο Σύρου καλά κρατεί….  Οπως άλλωστε και οι κινητοποιήσεις…  Στόχος; Η καλύτερη στελέχωση του μοναδικού – ουσιαστικού – νοσοκομείου στις Κυκλάδες… Είναι χαρακτηριστικό ότι υγειονομικά «ανοχύρωτο» χαρακτηρίζει το νοσοκομείο της Σύρου η ΠΟΕΔΗΝ, που καταγγέλλει την προχειρότητα και την έλλειψη ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων των νησιών για ακόμη ένα καλοκαίρι: «Το νοσοκομείο της Σύρου, νοσοκομείο αναφοράς όλων των Κυκλάδων που βουλιάζουν από κόσμο, είναι αδύνατον να λειτουργήσει με ασφάλεια. Στο νησί λειτουργεί πτητική βάση του ΕΚΑΒ. Άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων των νησιών». 

Οι εργαζόμενοι; πραγματοποίησαν τη Πέμπτη 2 Ιουνίου διαμαρτυρία στην είσοδο του Νοσοκομειου, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, απαιτούν τη στήριξη του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Και όπωφς αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κατερίνα Καλογεράκη «Αναρωτιόμαστε πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των Κυκλάδων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης και εκατομμύρια επισκέπτες; Ακόμη και αν βρεθεί τώρα μια πυροσβεστική λύση, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί σύντομα και κατ’ επανάληψη, εάν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύψουν τα κενά»

Θέση έχει πάρει και ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ” είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα, τόσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και την διοίκηση της 2ης ΔΥΠΕ για την κατάσταση που οδηγείται η μοναδική Β΄θμια μονάδα υγείας στις Κυκλάδες, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.  Είναι λυπηρό να υπάρχει αυτό το αδιέξοδο και η πολιτεία να αγνοεί επιδεικτικά την όλη κατάσταση της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας.  Η χθεσινή (02/06) κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Σύρου, είναι η φωνή των απελπισμένων κατοίκων όλων των Κυκλάδων που βλέπουν να παραμένουν πολίτες β΄ κατηγορίας.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων απαιτεί την άμεση επάνδρωση και στελέχωση του Γ.Ν. Σύρου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως ορίζει το οργανόγραμμα του, για να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Κυκλαδίτες.

Και υπάρχει συνέχεια… Την προσεχή Τετάρτη 8 Ιουνίου έχουμε νέα κινητοποίηση… Η σχετική ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου αναφέρει:  “Με τα τελευταία γεγονότα, διαπιστώνουμε ότι αυτά για τα οποία προειδοποιούσαμε το τελευταίο διάστημα για το Νοσοκομείο, βγαίνουν αληθινά.  Υπάρχει σκόπιμη υποβάθμισή του στο πλαίσιο της γενικότερης εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας.

Απόδειξη των παραπάνω αποτελούν και τα παρακάτω παραδείγματα:

– Εδώ και δύο μήνες, στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο και στην Αιμοδοσία υπηρετούν 2 γιατροί από 4 που ήταν. Τονίζουμε ότι στην τωρινή κατάσταση συνέβαλε και η Διοίκηση της ΔΥΠΕ διότι ενώ γνώριζε την αποχώρηση της μίας γιατρού μετακίνησε δεύτερο γιατρό σε άλλο Νοσοκομείο χωρίς ποτέ να ρωτήσει την άποψη του Νοσοκομείου γι αυτό.  Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι με δύο συνολικά γιατρούς σε αυτά τα δύο τμήματα, το Νοσοκομείο δεν καλύπτεται και κινδυνεύουν να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της τελευταίας εβδομάδας, κατά την οποία, λόγω μη λειτουργίας της αιμοδοσίας, ακυρώθηκαν όλα τα χειρουργεία και κατέστη αδύνατη η αποδοχή διακομιδών.

– Το καρδιολογικό τμήμα απομένει με έναν μόνο γιατρό (από τους τρείς που προβλέπονται), ο οποίος μάλιστα συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου, το οποίο συνεπάγεται αναπόφευκτα την αναστολή λειτουργίας της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας εμφραγμάτων. Επιπροσθέτως, συνταξιοδοτείται  ο ένας Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής (μοναδικός, γιατί ο δεύτερος  είναι σε αναστολή εργασίας) καθώς και ένας Διευθυντής Γυναικομαιευτικής.

– Το τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την λειτουργία του συνόλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου, δεν έχει κανέναν υπάλληλο εδώ σχεδόν κι ένα μήνα, καθότι ο ένας τεχνικός υπάλληλος είναι σε αναστολή εργασίας από τον Σεπτέμβριο και ο δεύτερος είναι σε αναρρωτική άδεια. 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι ότι η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο όχι μόνο δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων αλλά αντίθετα τα επιτείνουν. Η απάντηση του Διοικητή της ΔΥΠΕ, που μας μεταφέρθηκε, για το φλέγον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα εργαστήρια με την νόσηση των 2  γιατρών που είχαν απομείνει, ήταν: «πάρτε ιδιώτη».

Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι αφενός τέτοιου είδους διαδικασίες δεν γίνονται και τόσο αστραπιαία και αφετέρου είναι αδύνατο ένας μη νοσοκομειακός γιατρός να καλύπτει κενά όποτε προκύπτουν, γεγονός που αποδείχτηκε περίτρανα και με την  αποτυχημένη επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών  σε κεντρικά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ήταν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να καμουφλαριστεί το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Τώρα προχωράει και στην είσοδο ιδιωτών. Τα τμήματα προσωπικού των Νοσοκομείων πλέον έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας καθώς προσπαθούν να καλύψουν κενά με 6, διαφορετικών ειδών, σχέσεις ή συμβάσεις εργασίας: μόνιμοι (οι πιο σπάνιοι), επικουρικοί, επικουρικοί ΕΣΠΑ, ΣΟΧ, τριμηνίτες και πλέον συμβάσεις έργου με ιδιώτες γιατρούς. Είναι δυνατόν να λειτουργεί σωστά και προς όφελος του ασθενή, ένα νοσοκομείο με εργαζόμενους τόσων ταχυτήτων; 

Όπως  αναφέραμε και παλαιότερα, η αντικατάσταση έμπειρου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων είτε είναι με ιδιώτες για μερικές ημέρες είτε με τριμηνίτες συμβασιούχους είτε με εργολάβους, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, (πέραν της δυσλειτουργίας που δημιουργείται κατά την περίοδο εκπαίδευσης τους, που ανάλογα με την θέση μπορεί να απαιτεί μήνες). 

Επισημαίνουμε δε, ότι αυτήν την στιγμή όλες οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου (εκτός των καθαριστριών που λήγουν 30-6-22 και οι οποίες πρόκειται να περάσουν σε εργολάβο με αύξηση του κόστους για το νοσοκομείο και μικρότερους μισθούς γι αυτές) έχουν παραταθεί έως τις 31/12/2022 και αποτελούν σχεδόν το ? του προσωπικού. Τι θα γίνει μετά;

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με τόση έλλειψη προσωπικού, φαινόμενα σαν αυτό της τελευταίας εβδομάδας με την διακοπή λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων, θα επαναληφθεί σύντομα και κατ΄ επανάληψη. Την ίδια περίοδο, την ώρα που αίρονται όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, παραμένει  σε αναστολή εργασίας, εκδικητικά, αδικαιολόγητα και αντιεπιστημονικά, κρίσιμος αριθμός συναδέλφων που θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσία. Είναι φανερό ότι  πρέπει άμεσα  να επιστρέψουν όλοι στις εργασίες τους, ενώ επείγει  να γίνουν  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύψουν τα κενά.

Να μην περάσουν τα νέα μέτρα διάλυσης του ΕΣΥ. Να γίνει η υπεράσπιση και ενίσχυση του ΕΣΥ υπόθεση όλης της κοινωνίας. Ο αγώνας για την Δημόσια Υγεία είναι σήμερα η αιχμή του δόρατος για την υπεράσπιση όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την Δημόσια Παιδεία, για την Κοινωνική Ασφάλιση & Πρόνοια, ενάντια στην εξοντωτική ακρίβεια και την εμπλοκή της χώρας μας στον εγκληματικό πόλεμο για το μοίρασμα του κόσμου.

Καλούμε  άπαντες (συλλόγους, φορείς, πολίτες και εργαζόμενους στο νοσοκομείο) να συμμετέχουν στην κινητοποίηση  μας η οποία θα ξεκινήσει από το προαύλιο του Νοσοκομείου την Τετάρτη 8-6-22 στις 11:00.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

– Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.
– Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
– Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων
– Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
– Ένταξη στα ΒΑΕ – Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
– Αύξηση Μισθών Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.
– Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία
– Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.
– Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σωτ. Τσαφούλιας: “ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο”

Σωτήρης Τσαφούλιας: Το καίριο σχόλιο που σου εξηγεί γιατί πλημμυρίσαμε ξανά

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Οκτώβρης – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού (video)

Την 1η του μήνα, στην πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα της Νάξου, ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου, διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Εκτακτο – Φωτιά τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας (Κόρωνος)

Σε εξέλιξη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Έρχονται νέες αυξήσεις και ελλείψεις στην αγορά - Τι θα γίνει με τις εξαγωγές

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Στη τοποθέτηση του ο Χ. Κόκκινος ζήτησε τη δημιουργία πανευρωπαϊκου μετώπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: “Ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και πνεύματος”

Το πολιτιστικό τριήμερο στις Μέλανες ολοκληρώθηκε... Οι εντυπώσεις και τι δηλώνει η Μαρία Πολυκρέτη

Εκλογές 2023: Το viral video του Ιωαννίδη απομυθοποιεί τους υποψηφίους και τον τρόπο που πολιτεύονται

Ευφάνταστο και γεμάτο χιούμορ το βίντεο από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στην Πτολεμαϊδα - Ο Κωνταντίνος Ιωαννίδης διαλύει τα πάντα (video)

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Andros Queen: Συνεχίζει και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα – Μύκονος

Το Andros Queen συνεχίζει κανονικά και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα - Ανδρος - Τήνος - Μύκονος και πως κινήθηκε τον Αύγουστο